Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Indelning av medeltiden

Författare Ämne: Indelning av medeltiden  (läst 3838 gånger)

Utloggad volgende

 • Novis
 • Antal inlägg: 9
Indelning av medeltiden
« skrivet: maj 29, 2006, 10:52 »
Hej!

Jag skriver just nu C-uppsats i arkeologi. Ämnet berör medeltida kyrkor. På grund av att jag inte har läst någon historia eller konstvetenskap saknar jag mycket kunskap från dessa ämnen om just den medeltida tidsperioden. Detta har medfört ganska omfattande problem i mitt skrivande.

Min utgångspunkt är arkeologisk varför jag inte vill utgå från historiska källor utan istället använda det materiella som utgångspunkt i mina studier.

Min fråga är: Hur skall man indela tidsperioden "Medeltid" utifrån materialitet?

Går det att göra detta? Jag tänkte mig en sorts indelning liknande Sten-, brons- och järnålder med underkategorier "bronsålder period I-IV" men istället kanske utgå från arkitektoriska element.

Utloggad Leif

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 814
 • http://lipoptena.blogspot.com/
  • Älgflugornas herre
Indelning av medeltiden
« Svar #1 skrivet: maj 29, 2006, 11:10 »
Vad är det för fel på det gängse romanskt / gotiskt? Bra ingång är Jes Wienbergs avhandling den gotiska labyrinten (eller ngt likn)....

Historikernas tidig-, hög- och senmedeltid kanske skulle passa?

Ett tips är att kolla kurslitteraturen till kurserna i hstorisk arkeologi i Lund, där kommer du att finna en hel del grundläggande litteratur av relevans.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad volgende

 • Novis
 • Antal inlägg: 9
Indelning av medeltiden
« Svar #2 skrivet: maj 29, 2006, 19:47 »
Jag har diskuterat både romansk/gotisk och tidig-, sen-, högmedeltid och hur jag isådanafall bör använda mig av dessa. Det jag funderar över är huruvida tidig-senmedeltida indelningen grundar sig i förändringar av det materiella?

Problemet jag kan se att indela efter romansk och gotisk är hur utbrett dessa stilelement skulle vara? Rör det sig bara om byggnader och utsmyckningar eller ser man skillnader i bruksföremålen också?

Utloggad Claes

 • Stammis
 • Antal inlägg: 243
 • Döda fiskar flyter medströms
  • http://www.theliander.se
Medeltid?
« Svar #3 skrivet: maj 29, 2006, 21:04 »
Men varför är det viktigt? Egentligen? Att göra en poäng av att dela in medeltiden på sådant vis är trams, på gränsen till knappologi (sagt med all respekt). Varför kan du inte identifiera en frågeställning på ditt källmaterial utan att konstruera en indelning á la bronsålderns perioder? Behöver du av pedagogiska skäl ringa in det kronologiska rummet kan du ju alltid använda dig av sekler, typ 1000-1300-tal...?

Sedan är det ju så att man, i synnerhet inom den historiska arkeologin, måste förhålla sig till andra källmaterial inte minst historiskt. Kan tycka det är lite tragiskt att arkeologistudenter måste markera en egen arkeologisk identitet på detta vis...

I vilket fall: Lycka till med din uppsats. Skriver du den i Lund eller i Visby kommer du säkert att få en bra handledare som kan ämnet väl...
http://kullenmannen.wordpress.com/

Döda fiskar flyter medströms!

Utloggad volgende

 • Novis
 • Antal inlägg: 9
Indelning av medeltiden
« Svar #4 skrivet: maj 29, 2006, 22:26 »
Tack för kritiken (som känns lite bitter men frågan var ganska ogenomtänkt).

Tyvärr Clas, jag skriver uppsatsen i Göteborg... I Februari tipsade du mig om Eivind Claessons Lic-uppsats b la.