I skandinaviska fjäll och skogar har arkeologer hittat ett antal härdar, vars ålder i bland anslås vara upp till 10.000 år. Här ett exempel från Västerbotten:
http://www.sparfran10000ar.se/sv/sparen-i-landskapet/fornlemningar-och-fynd/fornlemningstyper/herd.htmlSom det framgår av länsmuseets hemsidor är dessa två härdar - från Luspasjaure och Vindelkroken i Sorsele - av "samisk typ" - utan att denna typologi definieras närmare.
Intrycket som sen skapas är att dom äldsta spår efter mänskor i Norrland härstammar från 'samer', där dagens samiska befolkningar får sanna mall för begreppet "samisk".
I sin senare avhandling om spår efter historiska kommunikationer och samband mellan norra och södra Skandinavien kommer professor Zachrisson fram till att "samiska befolkningar" bebott såväl fjällområden som skogsområden och kustområden - ända ner till Mälaren och Oslofjorden.
För att falsifiera Zachrissons modell gjorde jag en parallell analys, genom att byta ut begreppen "samer" och "samisk" och helt enkelt ersätta dom med "finnar" och "finsk".
https://www.academia.edu/4287004/Samer_i_syd_i_g%C3%A5ngen_tid_-_till_Uppland_och_Oslotrakten_i_s%C3%B6derTill min stora överraskning blev det då klart att detta enkla bytet av termer låter sej försvara intill 100 %, men att dom referenser Zachrisson gör till språkhistoria och genetik (Götherström, 2003) faktisk stämmer bättre med finsk språk och finsk genetik, än den gör med dito samisk.
Kan det hända att professor'n övertolkat dom arkeologiska fynden - eller helt enkelt tolkat fel?
Kan en härd från Norrlands järnålder eller ett näver-tak från en grav i Vendel vara 'vendisk' - alltså 'finsk' - lika väl som 'samisk'?
Vart blir dom kritiska rösterna av när dom verkligen behövs?