Författare Ämne: Mer information  (läst 5661 gånger)

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
Mer information
« skrivet: mars 27, 2015, 02:58 »
Denna uppgift kan vara intressant för många trådar
Citera
Islänningars arvsmassa kartlagd 
Forskare har nu kartlagt arvsmassan för över 2.000 islänningar,
och tagit fram genetisk information för ytterligare drygt 100.000,
rapporterar dn.se.           
Det har bidragit till att forskarna kunnat hitta genetiska orsaker
till bland annat förmaksflimmer och sjukdomar i lever och sköldkörtel.
Genom att undersöka variationer av y-kromosomen har man dessutom
räknat ut att "ur-Adam" levde för ca 239.000 år sedan.                                   
Liknande projekt pågår på flera håll i världen, men Island passar bra
för sådana här studier då många där har samma förfäder, skriver dn.se.


Att Homo Sapien Sapiens nu anses särskilt sig för ca 239000 år sedan är ytterligare
en indikation om att "Out of Africa" inte håller.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Castor

  • Veteran
  • Antal inlägg: 864
SV: Mer information
« Svar #1 skrivet: mars 27, 2015, 07:29 »
På vilket sätt skulle detta indikera att "Out of Africa" inte håller?

Jag känner inte till någon annan förklaringsmodell som håller... Y-haplogrupperna A och B stannade kvar i Afrika medan överhaplogruppen CR (från vilken alla Y-haplogrupper från C till R härstammar) tog sig över Röda havet till Arabiska halvön...

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Mer information
« Svar #2 skrivet: mars 27, 2015, 14:01 »
Det skulle ju komit först 100000 f kr och sedan 50000 f kr. Orsaken skulle vara att det var de enda luckorna i "klimatet" som skulle medge utvandringar. I Armenien och Georgien (Kaukasus) hittar man alt fler fynd, som snarare stödjer att sapien sapiens hade urskilt sig redan 200000-400000 f kr DÄR.

Nu lurar du in oss i en diskussition där anslaget blir att människan fanns i flera raser eller arter. Då blir det helt fel. Lägg ut fynd i en matris över en karta och markera  ett område i tid för var och en med datering +/- 10%. Då ser du att det mest är tidsluckor och avstånd. De flesta slutsatser bygger alltså på ett slags statiskt tänkande, när det istället handlar om dynamik. Som jag nämner är en nämnd kartläggning mest geografiska tomrum (oftast i avsaknad av fynd) och tidsmässiga tomrum. Då saknar Out of Africa varje mening.

Har man ingen meningsfull idé om vilka sociala och biologiska omständigheter, som får människan att expoandera, överleva och tåla inavel, så kan vetenskapen aldrig skapa sig en bild över vad som bör ligga bakom människans utveckling. Den enda sådana anslaget (jag känner till) är den vetenskapsövergripande analys man gjorde i Australien för rätt många år sedan nu. Denna har dock inte anammats av "expertisen, vilket snarare var för sig ser den som ett hot.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Mer information
« Svar #3 skrivet: mars 27, 2015, 20:36 »
Rapporten du länkar till bygger ju egentligen på två gissningar; den ena er mutationshastigheten, den andra är åldern på LCA, alltså "senaste gemensamma föräldrar".

Innan dess får man alltså fastställa när den första 'grundformen' av människan uppstått, som en egen art - med människans hud, händer, fötter och vokala färdigheter.

Sist sommar publicerades en annan genetisk analys som berättar att människan som art uppstått för 13 miljoner år sen - vilket är en tredubbling av dom estimat som ligger i botten av den isländska kvanta-analysen. Det innebär ju i princip att deras anslag får tredubblas - också.

http://www.livescience.com/46300-chimpanzee-evolution-dna-mutations.html

I så fall skulle dom högst arktiska människor som bodde ikring Nordsjön för 550-850.000 år sedan vara Achuliens-, Quafzeh- och Cro-Magnon-kulturernas förfäder. Här en 100.000 år gammal begravning, från Levanten:http://en.wikipedia.org/wiki/Acheulean

Det senaste decenniets upptäckter oförenliga med den gamla "Ut-ur-Afrika-hypotesen". Numer är det den "multi-regionala-hypotesen" som gäller, baserad på Homo erectus som det grundläggande ursprung till dagens olika folk och folkslag.

Förövrigt har man på en äldre tråd diskuterat än äldre anslag av mänskans ålder som egen art, baserat på klassisk paleontologi. Professor Björn Kurten förde som man vet i bevis att skillnaden är minimum 35 miljoner år. Sen återstår också att förklara vilken typ av begivenhet (korsning) som inträdde då mänskan uppstod - till skillnad från aporna:

http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,1457.msg42610.html#msg42610
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”