Författare Ämne: Resor mellan kontinenterna i forntiden  (läst 7749 gånger)

Utloggad history freak

  • Stammis
  • Antal inlägg: 482
Resor mellan kontinenterna i forntiden
« skrivet: mars 09, 2015, 23:01 »
Jag har många gånger funderat på om man på haven kunde överbrygga enorma avstånd redan i tidig i forntid. Det har berörts i andra trådar, men det är värt en egen tråd.

Hade man de tekniska färdigheterna, material och verktyg för att klara detta ?
Hur fungerade mat och vattenförsörjning ?
Hur navigerade man ?   
Kunde man ta med last ?


Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
SV: Resor mellan kontinenterna i forntiden
« Svar #1 skrivet: mars 09, 2015, 23:54 »
Thor Heyerdahl gjorde många långresor meds rekonstruerade antika fartyg som Kontiki och Ra, och de konstruktionen kunde tåla långa seglingar.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Resor mellan kontinenterna i forntiden
« Svar #2 skrivet: mars 10, 2015, 00:10 »


Basfrågorna du ställer har besvarats bl.a. av Heyerdahl & Co. Boken och filmen om Kon-Tiki handlar främst om det. Annars hittar du lite bakgrund för dom praktiska frågorna på wiki, förstås:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_maritime_history

Möjligt ett apropå till dina frågor - men jag har undrat sen länge på hur Ormen från Storsjön, den forn-nordiska Midgårdsormen, den gammal-Egyptiska 'Hapi' och den grekiska 'Ourobos' kunde hamna på andra sidan Atlanten - också:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/474x/a3/ce/33/a3ce33bd9ab661600dd7cb83fdf8835c.jpg
http://www.cropcircleconnector.com/images/Slidde12.jpg

Kan det vara ett bevis för ständiga, organiserade och rätt intima relationer över Atlanten - snarare än rent tillfälliga kontakter?

Egyptisk kunglighet, med den heliga orm:
http://eden-saga.com/wp-content/uploads/hapyNilOvni200po.jpg

Aztecernas dito:
http://www.cropcircleconnector.com/images/Slidde12.jpg

Indien-Polynesien-Amerika, eller Indien-Egypten-Amerika?
http://www.boloji.com/index.cfm?md=Content&sd=Articles&ArticleID=14505
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad history freak

  • Stammis
  • Antal inlägg: 482
SV: Resor mellan kontinenterna i forntiden
« Svar #3 skrivet: mars 10, 2015, 00:11 »
Jag hör ju till dem som i hög grad respekterar människans intelligens och uppfinningsförmåga. Vad som gör mig mest fundersam är att man överhuvudtaget gav sig iväg på en lång sjöresa om man inte visste i förväg hur lång resan var. Ofta var det nog tillfälligheter som orsakade resan initialt genom att strömmar och vindar förde en båt till havs. Men långa resor kräver ju planering och stora mat och vattenförråd. Det var nog många som svalt och törstade ihjäl innan någon nådde fram. Och sedan måste man komma tillbaka för att berätta vad man upplevt. Men uppenbarligen är det vad som hände. Man måste faktiskt ha använt segel. Thor Heyerdahl måste respekteras.

Ok, jag vet att man idag ror över Atlanten men det är ju med speciella båtar och speciell utrustning. Jag har svårt att tro att sådana resor kunde företas med endast åror i forntiden.

Utloggad dersa

  • Veteran
  • Antal inlägg: 579
SV: Resor mellan kontinenterna i forntiden
« Svar #4 skrivet: mars 10, 2015, 00:23 »
Boreas, människan är ett däggdjur, ormen en reptil. Inte det minsta märkligt att ormen får en roll. Titta på vilket däggdjur som helst som ser en orm, vi ryggar tillbaka. Varför kan man diskutera, men förmodligen för att däggdjur vet att ormar kan vara farliga. Människan har ofta historiskt blandat in farliga djur i olika uttryck, ceremonier osv.. Ormar finns välbildningar hos de flesta folkslag i världen, utan hos Maorierna på Nya Zeeland??

Utloggad dersa

  • Veteran
  • Antal inlägg: 579
SV: Resor mellan kontinenterna i forntiden
« Svar #5 skrivet: mars 10, 2015, 00:34 »
Uppenbarligen så finns det ju ett antal öar som ligger långt från fastland som har (eller haft) en befolkning, i vissa fall så är det väl inte troligt att det har funnits en landbrygga att gå på, så då bör det ha varit via havet..Navigering har man väl egentligen bara nytta av om man vet vart man ska, eller vad man ska finna igen.. Vid längre färder så ställer de stora havsströmmarna till det vare sig man ror, paddlar eller seglar..