Självklart kan det ha funnits segel i Norden redan på Vendeltiden, men det finns varken arkeologiskt material eller något bevis för detta idag.
Antalet fynd av båtar äldre än vikingatid är överhuvudtaget mycket litet. Att man därför saknar otvetydiga fragment efter dom enkla, mobila master och mastfötter som användes i segelfartens början är därför inte speciellt märkvärdigt.
Inom den post.moderna paradigmen - där man gärna anser Nordens forntid som ett "perifert bakvatten' inom 'Europas civilisatoriska utveckling' - har man även fallit för frestelsen att använda avsaknad på bevis som bevis för avsaknad.
I dag vet vi bättre - varför man får anse Östersjöns olika kulturfolk som integrerade delar av Europas sten-, brons- och järnålder. Det ger givetvis avsaknaden på master och mastfötter ett något annat perspektiv.
Och det är ju så forskningsläget ser ut idag och det vi måste förhålla oss till. Sen kan ju var och en tro vad de vill.
Tro kan man göra inom andliga filosofier och relativistiska synsätt. Vill man förhålla sej rationellt och vetenskapligt till ett ämne får man samla i hop alla tillgängliga fakta och tillhörande bakgrundskunskaper - och efter rationella och kritiska analyser bilda sej en
logisk begrundat uppfattning om ämnet i fråga. Tyvärr blandar alldeles för många historiker - fortfarande - element av auktoritativ konsensus in i sina värderingar. Då hjälper det föga att man (också) har en vetenskaplig utbildning och ett dito yrke.
Ett argument som brukar framföras för att det fanns segel i Norden redan under Vendeltid är de Gotländska bildstenar från 700-talet med bilder på skepp med segel. Den andra sidan brukar då svara med att det kan lika gärna vara en bild av ett skepp som någon sett när de varit iväg på tex handelsresa eller att ett handelsskepp kommit till Gotland. Det behöver alltså inte vara ett nordiskt skepp på bildstenen. Det är dessa fakta vi har att förhålla oss till idag, sedan kan var och en tro vad de vill eller anse att det ena eller det andra är mest sannolikt.
Vad jag vet gäller samma avsaknad på bevis - för master och mastfötter - också inom Medelhavsområden. Kunskaperna om bronsålderns segelskepp från detta område baseras ju helt och hållet på forntida ritningar och målningar av nämnda skeppstyp...
1. Varför skal man då anse segelskeppen från Sveriges många bildstenar på annat sett?!
2. Hur vet man förresten att bildstenarna är från järnålderns -. och inte från brons- eller järnålder?
Till detta skal numer anföras att man på senare år hittat liknande ritningar - av båtar med mast och/eller segel - som är t.d. väsentligt äldre än järnåldern. Dessa har man redan länkat till på den gamla segel-tråden. Forskningsläget är mao. redan ändrat...
Slutligen får man repetera att här finns samtida, skriftliga källor som berättar om havsgående skepp med segel - 'av skinn' - redan före år 0 (ovan). Med mindre man förkastar Caesars annaler från invasionen av Frankrike och Belgien så får hans ögonvittnes skildringar av vendernas båtar i Engelska kanalen faktisk anses som ett faktum.
Då hjälper det inte att
tro något annat om man vill bli tagen på allvar i socialvetenskaplig mening. Det är - så långt jag vet -
dagens forskningsläge.