Jo, du tänker rätt om att ABB skulle kunna betyda "att" (fast "ett" vore också ett tänkbart alternativ). Men tyvärr är det inte applicerbart eftersom alla trebokstaviga ord i dina kryptotexter är uppbyggda av tre olika bokstäver, och då finns det avsevärt fler möjliga kombinationer.
Jag tittade lite närmare på texterna och lade märke till några saker. För det första är det enbart den tredje texten som innehåller B-runan, men där förekommer den hela 6 gånger på 116 tecken. En såpass vanlig bokstav skulle man nog vänta sig att hitta i fler av texterna; åtminstone i den andra eller fjärde som är hyggligt långa. Därför vore det nog bäst att göra en tabell med en rad för varje tecken och en kolumn för varje text, för att se vilka tecken som förekommer i vilken text; alltså en frekvensanalys för varje text för sig (enkelt att summera sen om man vill). Det är mycket möjligt att B i tredje texten motsvaras av något annat tecken i de övriga. I så fall finns det något tecken som förekommer en del i de andra tre (typ det tionde vanligaste, om man ska tro frekvenstabellen), men som inte förekommer alls i tredje texten.
För det andra, så finns ett visst ord hela tre gånger i tredje texten och var sin gång i andra och fjärde (det ser ut som TfX ungefär). Det bekräftar trevligt nog två saker som vi har tagit för givet - dels att kryptot bevarar samma ordindelning som i klartexten, och dels att samma kryptering använts (i alla fall i minst tre av texterna). Wikipedias artikel om
språkstatistik innehåller en lista över de 50 vanligaste orden i dagstidningssvenska. "Och", "att" och "det" är vanligast av de trebokstaviga och det finns många fler som skulle kunna vara möjliga, men "att" bortfaller förstås. (Det finns avancerade krypton där man flyttar mellanrummen och gör speciella abrovinker för att dölja dubbelteckningar, men det verkar det som väl är inte röra sig om här! Ett sådant krypto dechiffreras f.ö. i Dorothy Sayers "Drama kring ung dansör".) I text två verkar ordet stå först i kryptotexten; om meningen innan fortsätter in i kryptotexten kan du nog begränsa mängden möjliga ord avsevärt.
I tredje och fjärde texten finns även ett ord som ser ut ungefär som FRI, och på sista raden i tredje texten finns FRB. Det kan ju tåla att funderas på vilka trebokstaviga ord som har de två första bokstäverna gemensamma - "den/dem", "han/har", "med/men", osv.
Slutligen innehåller den andra texten ett tvåbokstavigt ord efter "troligen", som kanske går att gå vidare med. Ord som passar efter "troligen" skulle kunna vara t.ex. "på", "av", "en", eller kanske något mer, men det finns inte så många olika att välja på. I synnerhet som det består av de två första tecknen i TfX ovan, fast i omvänd ordning!
Om jag brukade slå vad, skulle jag sätta en slant på att det står "...troligen
av...", för då skulle ordet som liknar TfX kunna betyda "var", och det är ett rimligt ord när man berättar om något som hänt. Men man får alltså sätta in sina gissade bokstäver överallt och se om det går att komma vidare någonstans.
Det är praktiskt att "skriva av" kryptotexterna med hjälp av vanliga tecken på datorn; du kan t.ex. använda versaler (eller både siffror och versaler) för kryptot, så kan du göra en case sensitive "sök & ersätt" för att testa olika tolkningar (med gemener för de gissade bokstäverna går det att skilja dem från kryptot).