Hur såg utrustningen ut vid ett bröllop? Bar bruden en brudkrona? Jag vet att svärdet var ett viktigt insignium, och att tröskeln till det nya huset var symboliskt och viktigt. Men mer? Var finns källor om just bröllop?
Jag skulle inte vara tvärsäker om att svärd har med ett vikingatida bröllop att göra. Däremot är en urgammal sed att när släkterna applåderat de tu, så skall de gå in under samma tak, vilket senare omvandlas till medeltida "sängledning" (olika seder beroende på landskap/region).
Det fanns dessutom 2 typer av äktenskap.
Det ena innebär att en man resp kvinna inleder ett "samboskap", där kvinnan kallas frilla och mannen frilloman. Denna typ ingås alltså av tycke, men barnen har ingen rätt att ta arv. Parterna ordnade dock oftast detta genom att ge barnen gåvor innan de dog (mark var dock förbehållen de rätta arvtagarna).
Den andra innebär vad vi skulle se som arrangerade äktenskap, vilka ingicks främst mellan stormannasläkter (kungliga), men även långt ner i bondeleden. Syftet var förståssa att politiskt bekräfta allianser, men lika ofta att slå samman 2 släkters resurser i politisk och/eller ekonomisk maktkamp. Barn i dessa äktenskap kan ärva.
Observera att mannen och kvinnan gick in i äktenskap med var sin del i ett bo med vars stöd de skulle fostra de barn som väntades av dem. Dessa egendomar var parternas enskilda (i varje fall släktingarnas) deras liv ut. När en part dog, så skiftades den partens egendom i äktenskapet med andelar av hälften till barn och partnern fick halva. När så denne också dog delade barnen på dennes totala arv. I princip kunde ingen enskild individ ingå fullt äktenskap utan släkten, då de oftast inte ägde full tillgång till sitt blivande arv (kunde införa egendom i ett äktenskap) så länge mor och/eller far levde.
Barn av gröna ungdom hänför sig således till barn frilloäktenskap, vilka erkänts av fader eller moder (bägge), där den resursrikaste partnern (oftast mannen) stödjer andra parten ekonomiskt, d v s barnen. Gustav II Adolf hade ett sådant äktenskap och släkten såg till att sonen gick långt i svenska administrationen även om han inte kunde ärva tronen. Erik Segersäll, Olov Skötkonung, Anund Olofsson och samtida danska kungar hade sådana frilloäktenskap, där hustrurna omnämns som "konkubiner" av de tyska skribenterna (dock mest för att äktenskapen inte ingåtts inför Romersk Katolska kyrkans dignitärer).
Vad står det f ö i de äldsta lagarna om äktenskaps ingående? Detta borde sannolikt vara vad som gäller redan under vikingatid. Än idag vill jag minnas att begreppen konkubin resp frilla är nämnd i lagen. Likaså är den trolovning som på avstånd ingicks mellan släkter vilka företräder de blivande makarna kvar i lagen, dock har tillvägagångssättet ändrats till att gälla mellan de individer som avser ingå äktenskap. Trolovning var alltså ett avtal.