Yngwe, det beror på vad för sorts långhus du talar om. Innan vikingatiden var långhuset den vanligaste hustypen. Varje gård bestod av två-tre långhus, varje bygemenskap av ett antal gårdar. En genomsnittlig bygemenskap på tex 700-talet bestående av säg fyra gårdar lär då ha haft 8-12 långhus. Säg att husen har haft en genomsnittlig levnadstid på 50 år (omdiskuterat) så borde det utföras ca 16-24 husbyggen/100 år, alltså ett husbygge vart 4:e-6:e år. Även om det är en överskattning så lär varje bonde varit med om ett antal husbyggen under sin uppväxt. Kunskapen lär ha hållits fräsch utan problem.
När vi gräver ut boplatser från järnåldern hittar vi ofta 15, 20 hus från en ensam gård som brukats i några hundra år. Dessutom är ombyggnationer av husen (omstolpningar, förstoringar osv) vanliga. Gårdarna var långt ifrån statiska.
Men som sagt, elitens hallbyggnader lär ha varit betydligt ovanligare byggen, så där kan det förstås ha funnits en mer specialiserad expertis att tillgå.
När man är ute och gräver får man verkligen känslan av att byggkunskap måste ha varit ett sorts allmängods för man byggde verkligen otroliga mängder hus av olika slag även på helt vanliga gårdar.