Vi har tydligen helt olika uppfattning av ordet trovärdig. Självklart bygger Snorres berättelser i stor utsträckning på verkligheten, det är ju mycket enklare än att hitta på allt själv. Frågan gäller om allt stämmer?
Att tinget fanns och kungen fanns vet vi, men kan vi lita på att en lagman Torgny framträdde så hotfullt mot sin kung som det framställs i sagan? Eller är det något Snorre hittat på för att göra berättelsen mer dramatisk.Det är ju sådant som avgör graden av demokrati i Sverige.
Nästan allt i Guillous böcker om Arn stämmer, men det betyder inte att Arn fanns eller att någon agerade som han.
Vad gäller minneskonstnärer så är du nog helt fel ute. Ännu min generation tvingades i skolan lära sig psalmversar och bibelord utantill, dikter av Runeberg och Geijer, växters latinska namn och krångliga tyska grammatiska regler. Plus mycket annat. Det krävdes gott minne i den tidens skola.
Och vill du se minneskonstnärer så gå till operan där ledande solister sjunger många timmar mer eller mindre i sträck och inte bara måste minnas vartenda ord, de måste minnas det i rätt tiondel av en sekund och sjunga det i rätt tonhöjd. Annars blir det katastrofalt missljud mot orkestern.
Veckan efter så sjunger de kanske samma roll i ett annat operahus där regissören ändrat i operan, så då gäller det att glömma det gamla och minnas ändringarna. Så jag är övertygad om att vårt minne är minst lika bra som det var för tusen år sedan.