Författare Ämne: Tips: ny bok om järnålder i södra halland  (läst 2298 gånger)

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
Tips: ny bok om järnålder i södra halland
« skrivet: december 11, 2014, 13:18 »
Den nu pensionerade arkeologern Lennart Carlie har precis kommit med en ny bok:

Kårarp och grannarna låter kanske inte så spännande, men det är en intressant bok. Den utgår ifrån en större undersökning av boplatsen Kårarp vid Halmstads norra infart. Den sätts i relation till övriga undersökta boplatser fårn (brons och) järnålder i halmstadtrakten (egentligen Nissans nedre lopp. Det har undersökts ett stort antal boplatser i detta område och där finns andra spännande företeelser så som offerplatsen Käringsjön.

Jag tycker att det hela blir riktigt intressant när lite mer generella fenomen börjar diskuteras. Två är faktiskt väldigt relevanta även i ett större perspektiv:
1/ rumslig omstrukturering under romersk järnålder. Helt plötsligt lämnar man kusten och flyttar några km int landet. De kustnära boplatserna försvinner. I denna trakt har vi inte spår efter våld även om man mycket väl kan tänka sig det med tanke på tidsperioden så som den ter sig i ett större perspektiv. Lennart är mer inne på klimat.
2/ den folkvandringstida krisen. Genom att sammanställa ett diagram över sisådär 200 C14 dateringar (boplatskontexter) från 100-900 eKr i området blir det extremt tydligt att något mycket omvälvande sker. Nedgången är överväldigande och återhämtnignen långsam.

Lite längre text hittar ni här: http://arkeologiihalland.blogspot.se/2014/12/ny-bok-om-sydhallandsk-jarnalder.html
Betälls här: http://www.kulturmiljohalland.se/publikationer.html

Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/