Hvad er årsagen?
Var sveastammen måske slet ikke så betydningsfuld som mange tillægger dette folk? Deltog svearne fra ur-området overhovedet i 800-tallets togter til de insulære øer, som her behandlet?
Bring mig gerne ud af min vildfarelse –
Du har inga villfarelser. Mer än en amatör är skeptisk till historieskrivningen för tiden mellan 400-1100. Inte minst kan det avläsa i detta forum, andra trådar.
Vi har ju tydliga indikationer på den politiska situationen, och dess förändringar, inom Ö Norden, d v s Östersjöregionen, från ca 750 till 1100.
Inom den regionen riktar sig uppenbarligen merparten av offensiva aktioner i handel såväl som krig åt öster. I slutet av perioden agerar man ibland västerut, men då mot södra Danmark/Västvenden.
Östersjöregionen har sannolikt ett välde styrt av "svear", men inte just några specifika svear ur Mälardalen eller Folklanden. T ex indikerar Olaus Petri i sin Swenske Cröneka (förorden) att 1500-talets Sverige hade ett antal föregångare, som i hans tids Sverige på nytt var enat. Det är Wendland, Svealand resp Götaland. Till detta kommer Helsingarnas och skridfiinnarnas länder. Wendland omfattar enligt finska historiker SV Finnland (och troligen in runt sjösystemen i S Finland, Finska Vikens kustländer, Ösel/SV Estland (kärnområde), Rigabuktens kuster och Kurland, samt regionen runt Apulio (som nämns beskattat av svear ibland). Till finnarnas område vill jag lägga Gotland resp Öland, Stor-Möre, och kusterna t o m Tjust, Vikbolandet, Ett södra Roden inom Södermanland/Södertörn och (norra) Roden, Åland. Roden sträcker sig f ö ända fram till Björköstaden vilket är värt att notera i sammanhanget.
Svealand är då främst Mälarregionen med Folklanden, Västmanland/S Dalarna, Närke och N Södermanland. Man ser här att detta Svealand har ett annat ursprung, kanske i det berömda Svitjod, men att ett sönderfall har skett.
Östergötland V om Götavirke har en separat historia, men eftersom t ex den Öländskt baserade "aristokratin" i sönderfallsskedet väljer att flytta dit, så bör det vara svear, som bebor Östergötland.
Götaland bör vara detsamma som Skara medeltida stift. Götaland får enligt min mening en sen anknytning österut. Fram till dess att Västnorge börjar föra en aggressiv politik österut mot Vikenregionen och danerna samtidigt gör motsvarande NV-ut, så omfattar Götalandet hela Vikenområdet och kusterna till Hallandsås, samt då "Skara medeltida Stift". Ledarna finns då centralt längs Göta älvdalen, d v s Alfheimarna.
Tiohäradsbygderna i inre Småland, har sannolikt varit anknutet till Götalandet, där Finnveden inkluderat Halland (nuv S delen), Värend omfattat V Blekinge och Göinge etc, samt Njudung haft sin kust inom Tveta.
Av olika komplicerade orsaker, så faller Götalandet samman. Likaså upplöses successivt Wendlandet i Svitjod och resten, för att i nästa skede duka under för den danska stormaktens miltära offensiv, varvid skeendet befästs när svearnas kungliga ätt dör ut på manssidan 1060-66. Området går då in i en serie inbördesstrider om kungamakten baserad på kvinnliga arvsrätter. En av de ätter, som leder sin rätt till kungamakt tillbaks till en kvinnolinje är t ex Bjällboätten. Stridigheterna kompliceras av "utländsk" inblandning av olika slag. Kejsarriket använder därvid Romersk Katolska kyrkan. Inbördeskrigen ges i slutet av perioden 11-1200 religiösa uttryck i korståg. Inbördesstriderna gällde inte bara kungamakten, utan var även en fråga om att återsamla det tidigare Wendland/Svealand. Det är därför Sverige envist strävar efter erövringar inom Ö Östersjöområdet och att erövra Finland och vidare fram mot Novgorod.