Är det så? Eller identifieras dom som sådana efter det arkeologiska materialet för att man sen ska kunna jämföra det genetiska materialet? Så trodde iallafall jag man gjorde...
I det här fallet är det samma sak. Givetvis bygger genetikernas term "jordbrukare" på arkeologernas definition av "jordbrukskultur". Diskussionen Åsa M. lyfte fram handlar ju om farorna vid denna, enkla jämförelse - där genetikerna använder arkeologin okritisk - och/eller insiktslöst. Hursomhelst så har genetikerna sen dess 'identifierad' och därmed 'definierad' jordbrukare efter dom specifika gen-grupper man grävt fram från (pre-definierade) jordbrukskulturer, typ y-dna I och R1a/R1b - och mt-dna U, H och V.
Sen kan genetiken själv nu definiera "jordbrukskulturer" eftersom man kan identifiera dom gener som behövs för att bedriva mjölk-konsumtion - vilket är en mycket ny typ människoföda, respektive näring och levnadssätt.
När man nu kollar dom kartor genetiken lagt fram under senaste tid kan man fastslå att nämnda haplogrupper stämmer rätt bra med jordbrukets spridning i Europa - och med frekvensen av laktos-persistens, dvs. förmågan att dricka mjölk.
Sen är det en annan sak att dessa R1-gener inte har sitt ursprung i Turkiet, fast i norra Central-Europa. Jordbrukarna blev alltså till som sidogrenar från den gamla befolkningen, som i sinom tid hade befolkat dom nordiska regioner - som fiskare, fångstmän, jägare, renskötare och fårherdar.
Dom mycket laktos-persistenta skåningar och danskar som finns härstammar alltså från den äldre 'fångst-kulturen' som hade befolkat Nordsjö- och Östersjöländerna efter istiden.
Genetikernas uppfattning av tiden och geografin för "jordbrukets spridning" har också - mycket länge - byggt på arkeologernas "vedertagna slutsatser" - som formulerad av G.W. Childe, under mitten av 1930-talet.
I dag vet vi emellertid att att dom europeiska gen-grupperna som Malmström och kollegor kan knyta till "jordbrukskultur" och "laktos-persistens". Därmed kan genetiken på egen hand få fram uppgifter om jordbrukets spridning på eget bevåg, genom analyser av benmaterial från arkeologiska fynd.
Med dom senare resultat från Ust-Ishim är det envidare bekräftad att såväl jordbrukarna som jägarna hade sitt ursprung från den 'Cro-Magnon-kultur' som överlevde istidens slut som "Ahrensburg-kulturen", vilken lär ha varit den enda grupp mänskor som klarade överleva Yngre Dryas - norr om Medelhavet och Mellan-Östern.