Författare Ämne: Svensk folkdräkt med muslimsk slöja?  (läst 4405 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Svensk folkdräkt med muslimsk slöja?
« skrivet: april 30, 2014, 09:12 »
Ny utställning ställer frågor om folkdräkter och om hur man klätt sig svenskt historiskt sett. Bland annat kan man se en Moder Svea dräkt som man kan bära hijab till.

Är hijab ett svenskt klädesplagg?

Citera
– Det som de blev häpna över var den här utvecklingen av Sverige-dräkten, Moder Svea, och som skapades 2009 av "Fuldesign", där de har gjort en hijab att ha till Sverige-dräkten och som passar jätte bra, säger hon.

Traditionella svenska folkdräkter från Sorunda och Leksand i Dalarna blandas med Sverige- och Botkyrkadräkten med syfte att spegla migrationen på bred front tillsammans med andra dräkter som den Sverigefinska och en nordamerikansk Ölandsdräkt.

Länk till artikel och radioprogram
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Svensk folkdräkt med muslimsk slöja?
« Svar #1 skrivet: april 30, 2014, 16:52 »
I svenskan heter det dok om jag inte missminner mig, men det har desamma bevekelsegrunder som hijabben om jag försår det rätt; att dölja sitt huvud för Gud och sitt hår för mannen. Från början torde det, som alla andra underliga utanpåverk i religionens namn, ha en rent praktisk tillämpning, som att man inte äter griskött för att det kan innehålla trikiner.....
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Hans Menzing

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 369
SV: Svensk folkdräkt med muslimsk slöja?
« Svar #2 skrivet: september 01, 2014, 12:04 »
I min ungdom gick inga kvinnor i kyrkan utan att ha något på huvudet, så vi var kanske inte så olika. Dessutom är det väl få av våra kläder som är helyllesvenska. Jeans och Diordräkter exempelvis.