Författare Ämne: Öländsk massaker 400 e Kr  (läst 82054 gånger)

Utloggad supergeten

 • Avslutat konto
 • Gode
 • Antal inlägg: 1 397
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #20 skrivet: februari 13, 2014, 13:17 »
Den (långvarigt) uteblivna plundringen är ju onekligen väldigt mystisk.

Utloggad Ättelägg

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 188
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #21 skrivet: februari 13, 2014, 14:17 »
En viss parallell finns i Salme fynden, enligt vad jag förstått har gravläggningen med vapen och föremål legat öppen tills den sandats över. En möjlig förklaring där är att området var under de stupades fränders kontroll eller mer sannolikt att det gravlagda respekteras.

Nu verkar väl skatterna på Öland ha varit nedgrävda i husen vilket i sig möjligen talar på förberedelser och väntat anfall. Pest faller nog på smittorisken. Teuoterberg massakern speglar väl även den fenomenet där de stupade romarna och vapnen verkar ha fått lega kvar, i viss mån placerade på altare. Även de större vapenoffren i ex Danmark speglar väl även de en möjlig förklaring utifrån religösa skäl. Varför inte som förslaget ett vapen offer till Tyr eller för alla del Oden.
Erik

Utloggad Carl Thomas

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 876
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #22 skrivet: februari 13, 2014, 18:52 »
Jag har lite svårt att tro att man på 400 talet trodde på smittorisk så som vi gör idag. Smitta upptäcktes väl först under Krimkriget på 1860 talet och med den erfarenheten fick man läkarna att tvätta både händer och instrument - samt man började förstå luftburen smitta - och att värddjur kunde böra på smitta, t.ex råttor som bar på löss.

Vad man högst troligt förstod redan på 400 talet var isolering av sjuka - och att inte ha fysisk kontakt med dem.

Säg att pest fanns i denna borg men att befolknkngen inte höll sig i borgen, eller till och med nekade att stanna i borgen. Då kan jag  tänka mig att man slog ihjäl dem snabbt och effektivt samt gav sig av därifrån lika snabbt och effektivt - och att ryktet sa att gick man till borgen - blev man sjuk och dog...

Kombinera det hela med religion och övertro så räckte detta ryckte till för så lång tid att liken täcktes över av sand,mjord och stenras från murar...

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Troels

 • Stammis
 • Antal inlägg: 198
  • Gedevasen.dk
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #23 skrivet: februari 13, 2014, 20:30 »
Hverken pest, naturkatastrofer eller brand medfører hugskader, så de muligheder kan udelukkes. De mange spredte lig med hugskader, og det forhold, at lig og gemte skatte fik lov at ligge, forklares bedst ved, at der er tale om et lynangreb af fremmede fra havsiden. Naboerne har ikke vidst, hvad der skete og har måske anset stedet som forbandet eller udslettet af guderne, så alt fik lov at ligge. Det er netop til den tid, man kan knytte de første historier om drager, der beskytter skattene i gravhøjene.

Det er naturligvis spekulation, men Sandby er den eneste ølandske fornborg, som ligger direkte ved havet. I det danske område trak man fra omkring Kristi tid bopladserne væk fra havet, hvor kun de temporære handelspladser blev liggende – i samme periode som vi har Nydam-bådene fra (de kom fra Østersøen). Sandby-borgen var godt beskyttet mod land, hvor der ligger vådområder foran, men den ligger i 3 meters højde (i dag) blot 40 meter fra havkanten, hvor den ene af portene lå. Både fundene og borgens usædvanlige beliggenhed peger logisk på et overraskende natligt vikingeangreb fra havet med hurtig tilbagetrækning, hvor man ikke har nået at søge under de sten, hvor fiblerne var gemt, da man ikke vidste, hvad man skulle søge efter. Derfor er det næppe naboer.

Fiblerne peger på slutningen af 400-tallet eller lige omkring år 500. Gregor af Tours omtalte den danske kong Chocillaicus, som døde på et sørøvertogt til Frankrig ca. 525, og vi har beretninger fra 400-tallet om herulske sørøveroverfald af franske og spanske byer og fra 500-tallet om saxiske sørøverfald i Frankrig. Det er altså sandsynligt, at også de rige ölandske samfund blev overfaldet på den måde – det var blevet en almindelig praksis i Norden.

Fundene er samtidige med Finnestorp, men mens Finnestorp alene indeholder angribernes genstande, er det beboernes genstande, vi finder i Sandby. Måske har angriberne tabt nogle enkelte ting eller et par angribere er faldet, så de kan røbe deres oprindelse.

Utloggad Anders i Uppsala

 • Stammis
 • Antal inlägg: 165
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #24 skrivet: februari 13, 2014, 23:18 »
Har också svårt att tro på förklaringen att det var ölänningar som attackerade ölänningar. Snarare var en "tidiga vikingar" eller någon hövding/kung med följe som attackerade Sandby borg från havet. Jag tror inte att den sena järnålderns nordiska samhälle var inte så lokalt som arkeologer vill göra det. De som anföll kan lika gärna ha kommit från Uppsala, Skåne eller Jylland. Så väl det faktum att nordbor deltog i romerska militäroperationer på kontinenten som Beowulfkvädet och de nordiska sagorna indikerar stor rörlighet.

Sannolikt blev många/alla invånare i Sandby borg dödade. Kanske jagades angriparna bort av andra ölänningar, men för sent för att rädda invånarna i Sandby borg. Eller så var det ett snabbt tillslag där angriparna lämnade platsen snabbt. Hur som helst var det kanske tabu för ölänningarna att ta tillvara guld från sina dödade fränder? Och kanske fanns det inga anhöriga kvar att genomföra begravningsritualer för de dödade?

Det kan vara intressant att läsa om kung Heoroweard/Hjörvarðr/Hiartuar av Öland(?) (http://en.wikipedia.org/wiki/Heoroweard), som både nämns i Beowulfkvädet och i nordiska sagor och därför möjligen har viss historicitet. Han bör i så fall ha levt i slutet av 500-talet ungefär, alltså efter massakern i Sandby borg, men ger möjligen viss bakgrund till den sena järnålderns Norden och hur Öland kan stått i relation till andra delar av Norden.

Utloggad Troels

 • Stammis
 • Antal inlägg: 198
  • Gedevasen.dk
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #25 skrivet: februari 14, 2014, 10:00 »
"Hit and run" var en typisk vikingetaktik - og har været sørøvertaktik til alle tider. Gregors historie om danske Choccillaicus i 525 går ud på, at han blev dræbt, fordi det ikke lykkedes ham at stikke af - men når de kunne plyndre i Frankrig, kunne de vel også plyndre på Øland. Man skal passe på ikke at tænke for provinsielt - og sørøvere i Østersøen kunne komme mange steder fra.

Jeg tror ikke, at man skal blande gamle sagn ind i ræsonnementerne - de kan benyttes til at vise, hvordan man tænkte på sagnets tid. I øvrigt er Ølands nordiske og internationale forbindelser tilstrækkeligt dokumenteret af arkæologien. Gotland, Øland og Bornholm var vigtige handels- og værkstedspladser for enden af Vistula-ruterne, indtil Vistula blev blokeret af slavisk fremtrængen i 500-tallet. Det er derfor de store depoter af guldsolidi, der ventede på omsmeltning, findes her. Bl.a. er også den rundhovedede fibeltype med tre knopper i Sandby påvirket via Vistula - i begyndelsen af 400-tallet var denne symbolik østgermansk.   

Utloggad Skoglar

 • Veteran
 • Antal inlägg: 945
 • Amatör utan skolning
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #26 skrivet: februari 14, 2014, 12:12 »
Bl.a. er også den rundhovedede fibeltype med tre knopper i Sandby påvirket via Vistula - i begyndelsen af 400-tallet var denne symbolik østgermansk.

Intressant! Kan man säga att typen är relativt vanlig på Öland i övrigt, eller är den"främmande" för ön? Det kan säga något om vilka människorna i Sandbyborg var.

Utloggad Troels

 • Stammis
 • Antal inlägg: 198
  • Gedevasen.dk
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #27 skrivet: februari 14, 2014, 12:36 »
Typen blev almindelig og lokalt produceret i Østersøområdet i anden halvdel af 400-tallet - bl.a. også ved Vistulas munding (Mazur-germansk) - de nordiske i en bedre håndværksmæssig udførelse end de oprindelige østgermanske. I det vestlige Skandinavien var den firkantede hovedplade dominerende. Allemannerne brugte en halvrund hovedplade med mange knopper. De geografiske forskelle udviskedes med tiden.

Utloggad Marty

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 469
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #28 skrivet: februari 14, 2014, 13:24 »
Folket i de olika byarna på Öland lär ha varit släkt med varandra. Att de döda lämnades som de gjorde är något extremt. Hade en extern grupp anfallit hade släktingarna städat upp. Det är nog så illa att ölänningarna ville utplåna sanbyborg av något skäl.  Hygelac var Geat/Göt enligt Beowulf och i 2 av 3 övriga källor.

Utloggad Troels

 • Stammis
 • Antal inlägg: 198
  • Gedevasen.dk
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #29 skrivet: februari 14, 2014, 15:57 »
Folket i de olika byarna på Öland lär ha varit släkt med varandra. Att de döda lämnades som de gjorde är något extremt. Hade en extern grupp anfallit hade släktingarna städat upp. Det är nog så illa att ölänningarna ville utplåna sanbyborg av något skäl.

I begge situationer ville nogle slægtninge vel normalt have städat upp -  i alt fald i vores kristne kultur - men vi kender ikke datidens menneskers indstilling i denne situation. Nogle slægtninge ville derimod have ledt efter de kostbare smykker, hvis de vidste, at de ikke var fundet ved overfaldet. De har åbenbart troet, at alt var plyndret.

Citera
Hygelac var Geat/Göt enligt Beowulf och i 2 av 3 övriga källor.

Beowulf kan ikke benyttes som historisk kilde i den sammenhæng, og mit ræsonnement ville i øvrigt være det samme, uanset om kongen var dansk, jysk, gutisk eller götisk. Også de historiske kilder havde svært ved at skelne de nordeuropæiske overfaldsmænds "nationalitet" gennem hele jernalderen og vikingetiden.

Utloggad Castor

 • Veteran
 • Antal inlägg: 864
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #30 skrivet: februari 14, 2014, 16:06 »
Gotland, Øland og Bornholm var vigtige handels- og værkstedspladser for enden af Vistula-ruterne, indtil Vistula blev blokeret af slavisk fremtrængen i 500-tallet. Det er derfor de store depoter af guldsolidi, der ventede på omsmeltning, findes her. Bl.a. er også den rundhovedede fibeltype med tre knopper i Sandby påvirket via Vistula - i begyndelsen af 400-tallet var denne symbolik østgermansk.

Reliefspännena är ju tillverkade av brons eller silver, och är förgyllda med ett tunt lager av guld. Det kan inte ha gått åt så värst mycket guld i den processen.

Utloggad Anders i Uppsala

 • Stammis
 • Antal inlägg: 165
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #31 skrivet: februari 14, 2014, 18:47 »
Den (långvarigt) uteblivna plundringen är ju onekligen väldigt mystisk.

En möjlighet är att de närboende aldrig såg vad som hände, utan bara så småningom (dagar/veckor efteråt) upptäckte att alla var döda. Kanske tolkades det som gudarnas hämnd eller någonting sådant? Kanske vågade man sig därför inte fram till borgen och begrava de döda?

Utloggad Troels

 • Stammis
 • Antal inlägg: 198
  • Gedevasen.dk
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #32 skrivet: februari 14, 2014, 20:55 »
Reliefspännena är ju tillverkade av brons eller silver, och är förgyllda med ett tunt lager av guld. Det kan inte ha gått åt så värst mycket guld i den processen.

Nej - det skrev jeg heller ikke. Jeg nævnte blot guld-solidi som eksempel på de internationale forbindelser, fordi de helt sikkert kom sydfra og fundene i særlig grad er koncentreret på Gotland, Øland, Bornholm og Gudme.

Utloggad vemvet

 • Stammis
 • Antal inlägg: 472
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #33 skrivet: februari 14, 2014, 21:59 »
Svante Fischers syn från artikeln verkar rimlig, speciellt med tanke på att det enligt honom ska ha funnits lokala traditioner av att man ska hålla sig borta från borgen.

Citera
Jag tror att det är de jordägande familjerna längre in på ön som är skyldiga. Och jag är också ganska övertygad om att den här borgen är ett nybygge, och den är gjord som en provokation från hemvändarna som vill ta plats i samhället.

Litet märkligt är det dock att mördarna inte också plundrade. Ville man inte ståta med att man var skyldig till dådet? Kan det ha funnits grupper för vilka guld inte var viktigt?


Utloggad AndreasE

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 947
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #34 skrivet: februari 14, 2014, 22:09 »
Reliefspännena är ju tillverkade av brons eller silver, och är förgyllda med ett tunt lager av guld. Det kan inte ha gått åt så värst mycket guld i den processen.

Nja, det finns faktiskt reliefspännen i solid guld. En kollega till mig har tex hittat ett sådant under undersökningarna inför Öresundsbron. Men de är förstås väldigt ovanliga. Att guldsmidet blomstrade på Öland och Gotland under romersk järnålder och folkvandringstid anses dock väl belagt. Man tillverkade allt från hals- och armringar till brakteater och agraffer.

Har förövrigt för mig att den största kända tillverkningsplatsen för trekantiga reliefspännen är Helgö.

Utloggad Anganatyr

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 268
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #35 skrivet: februari 15, 2014, 09:17 »
Tanken som slog mig när jag såg programmet var att det var någon form av hämndaktion som tex blodshämnd. De i borgen hade gjort någon/några orätt och dessa kom för att kräva blodshämnd. När de dödat alla fanns det inte tid att plundra utan de måste snabbt därifrån innan övriga befolkningen runt borgen hinner komma till undsättning. Men det är bara en tanke från min sida.

Utloggad supergeten

 • Avslutat konto
 • Gode
 • Antal inlägg: 1 397
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #36 skrivet: februari 15, 2014, 09:31 »
När det gäller en del av våra gravhögar i norden så ser man (väl?) att de plundrats väldigt tidigt och flera gånger. Där ser man ingen rädsla för att ta för sig av en stor drott/drottnings ägodelar. Man räds inga vålnader.
Så för mig känns det oerhört konstigt om denna plats kunnat vidhålla ett tabu under så extremt lång tid.
Efter bara ett par generationer så borde ju ett par grabbar tagit sig dit och "kollat läget". Som ju grabbar ofta gör.

Nej, jag kan inte se en enda tänkbar förklaring, ännu.

Utloggad vemvet

 • Stammis
 • Antal inlägg: 472
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #37 skrivet: februari 15, 2014, 09:54 »
Vad kan reliefspännena säga om vilka människorna i borgen var? Fanns det olika stilar som kan kopplas till geografiska platser eller grupper?

Här är en bild på de som hittats

http://www.kalmarlansmuseum.se/arkeologi/sandby-borg/

Här har jag hittat en öländsk och en gotlänsk som liknar de från Sandby
http://mis.historiska.se/mis/sok/exhib.asp?id=54202&method=explore

Här finns en bild på en liknande fibula från Ukraina som bloggens författare kallar ostro-gotisk
http://myntbloggen.se/2014/02/

Utloggad Troels

 • Stammis
 • Antal inlägg: 198
  • Gedevasen.dk
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #38 skrivet: februari 15, 2014, 10:19 »
Fiblerne viser antageligt blot, at de var öländinge. Fibeltypen var som sagt almindelig i hele området. Den norske arkæolog Thorleif Sjøvold skrev i 1993 en bog om udbredelsen af relief-fibler i Skandinavien. Netop på Øland har man i øvrigt også fundet et par af de små østgermanske fibler af Sokolnice-typen, som kan have været en af inspirationskilderne til de sydøstskandinaviske fibler.

När det gäller en del av våra gravhögar i norden så ser man (väl?) att de plundrats väldigt tidigt och flera gånger. Där ser man ingen rädsla för att ta för sig av en stor drott/drottnings ägodelar.

Det taler netop for, at de ölandske naboer, som må have kendt fiblerne, troede, at alt af værdi var taget af de plyndrende angribere - dvs. at angriberne ikke var lokale. Det gjorde det jo lidt lettere for alle at overholde et tabu :)

Utloggad supergeten

 • Avslutat konto
 • Gode
 • Antal inlägg: 1 397
SV: Öländsk massaker 400 e Kr
« Svar #39 skrivet: februari 15, 2014, 10:48 »

Det taler netop for, at de ölandske naboer, som må have kendt fiblerne, troede, at alt af værdi var taget af de plyndrende angribere - dvs. at angriberne ikke var lokale. Det gjorde det jo lidt lettere for alle at overholde et tabu :)

Mjo... kanske. Det är ändå något som fattas i pusselbiten. Problemet är ju tidsaspekten. Om platsen var tabubelagd så måste man ha lagt oerhört mycket energi på att vidmakthålla detta under alla dessa år, man måste i stort sett även ha övervakat platsen.

Då måste man börja ställa sig frågan kring vilka det är som ligger där, som kunnat skapa detta starka tabu.