Svarta Havet sa dom inte utan Västromerska riket pekades ut mycket tydligt..
Hela citaten lyder så här:
”Motorvägar” till Europa
Det betyder i så fall att det redan på 400-talet fanns skandinaver om sökte lyckan i Sydeuropa. Människor som kände till kristendomen och talade latin – och kanske byggde sina borgar efter sydeuropeiska ritningar:
I så fall hade de vikingar som tjänstgjorde hos furstarna i Konstantinopel flera hundra år senare inte hittat på något nytt. De följde bara en gammal nordisk tradition:
- Det är inget nytt, det här är ett system som förmodligen har funnits länge. Det finns en anledning till att det finns så mycket föremål på öarna i Östersjön, och särskilt Öland. Det fanns rena motorvägar ned till kontinenten redan på den här tiden, säger Helena Victor.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/blodbad-fran-400-talet-1
Vilken tradition skulle det vara - om inte goters och herulers vandring till Svarta havet - där dom sistnämda gjorde ett förbund med kejsaren i Konstantinopel?
Vart gick
"motorvägarna" från Östersjön till Medelhavet under tiden i fråga? Genom Roms nordliga kolonier - väst och söder om Rhen? Eller
östanom Roms domener; efter Vistula-Donau, Dvina-Djepr eller Novgorod-Kiev?!
Gick det inte en "gotisk korridor" - med romerkst glas och dylikt - från syd-östra Östersjön till Svarta havets nord-västliga hörn under just 200-500-talet?
Slutligen får du väl dividera ikring vad man under 200-, 300- och 400-talet får betäckna som "romerska riket".
När Konstantin gör Konstantinopel beskrivs ett romersk rike, under en och samma kejsare - sittande i grekernas gamla huvudsäte (Istanbull). Innan det roemrska kejsarvälde splittras i et östligt och västligt Rom - under den tid vesi-goterna styrde väst-Rom. Först efter att Konstantinopel gått attack på vandalerna i Nord-Afrika och goterna i Italien blev det västliga och östliga Rom åter ett. Under Justinian blev det romerska imperiet åter ett kejsardöme - med huvudsäte i Konstantinopel, "det andra Rom".
Bland dom guldmynt som hittats på Öland finns präglingar av såväl öst-romerska som väst-romerska kejsare - vid sidan om dom guldmynt som goterna gjorde själva.
Ca 800 solidi har påträffats i svensk jord, de flesta på Öland. Mynten präglades i de östromerska, västromerska och östgotiska rikena.
http://www.myntkabinettet.se/utstallningar/basutstallningar/myntskatternas_magi/myntskatter_fran_jarnaldern
Det hör till saken att den största andelen guldmynt hittad på Öland och Gotland lär vara av bysantinsk - altså öst-romerskt - ursprung:
http://samla.raa.se/xmlui/bitstream/handle/raa/1596/1950_160.pdf?sequence=1Den centrala motorvägen mellan Östersjön och Medelhavet har alltid gått söderut efter Vistulan - sen österut till Svarta havet och västerut till Adriaterhavet ("Bärnstensvägen").
Nu fanns det gamla saltvägar över Alperna, jämte dom trans-alpina förbindelser efter Rhen, Maas, Seinen. Östersjö-bornas möjlighet att handla inom den väst-romerska kejsarens maktsfär lär dock ha varit begränsad. Här lär handeln ha försiggått enbart i fredliga perioder - och främst genom handelsbyarna efter Limes - typ Dorestadt.