Alla medeltida statsbildningar byggde på personlig lojalitet snarare än territoriell makt. Medeltida kungar kunde i regel inte hålla en stående arme som försvarade/kontrollerade ett territorium, varken här eller på kontinenten. Istället byggde makten på att man hade lokala adelsfamiljers lojalitet, och genom dem deras lojala soldater.
Detta liknar feodalsystemet. Men framförallt är det en god beskrivning över ett klansystem enligt av Pritsak beskriven modell, i o f s med stöd av studier av stäppnomader, men dessa måste interagera med bofasta befolkningar....
Jag tror inte att man undvek massa bråk genom att placera ärkebiskopssätet i Uppsala. Linköpingsstiftet blev nog lika upprört oavsett. Sen verkar få historiker tro att Skara ens var ett alternativ. Linköping och Uppsala var enligt de flesta troligtvis de enda riktigt starka alternativen. Men som sagt, vi har inga källor som berättar om hur beslutet togs. Och kyrkan hade redan en ledare i Uppsala. Stiftet hade existerat i årtionden.
Om bråket kommer från ett redan befintligt "hedniskt" stift av ursprungskristen karaktär, så är det en helt annan femma. Norr om Mälarområdet finns omnämnda Tuna Stift, som sannolikt är nära Skara stifts ålder, vilket INTE släpper in Romersk Katolsk "mission", vilket gör det troligt att detta stift heller inte är Romerskt Katolskt. Visserligen försöker Romersk Katolska kyrkan dölja förhållandet i efterhand genom att skriva en del texter, t ex att helgonet Olav Haraldsson "kristnade" Helsingarna, vilket nyare tiders historiker låter lura sig av.
Istället är valet av Uppsala religiös taktik baserat på ursprungkristna regler. I ursprungskristendomen kan inte en biskop övertrumfa en annans självständighet. Det enda sättet att underordna en biskop en annan är att utse en ärkebiskop. Denna institution behöver sedan bara avvakta tills biskopen i ett underordnat icke Romersk Katolskt stift dör innan denne hinner utse sin efterträdare och då passa på att själv överta stiftet eller snabbt utse en egen biskop. Jag köper INTE att den i stort fullständiga Grekisk Ortodoxa liturgiska servicen, som är funnen inom 100 m från Gamla Uppsala kyrka, skulle vara plundringsgods.
Violá! Så är stiftet Romersk Katolskt och ärkestiftet uppstår fysiskt.
Något liknande händer sedan i samband med digerdöden avseende Tuna Stift. Ingen vet, men OM dess biskop dör utan att hinna utse sin efterträdare, så måste efterträdaren vigas av en annan biskop (inom Romersk Katolicismen en ärkebiskop). Där inordnas Tuna stift i Uppsala ärkestift. Historieförfalskarna har fram till för ett 10-tal år sedan försökt dölja att stiftet ens funnits och att landen ens var självständiga. Däremot var det mot ursprungskristendomen att underordna ett enskilt stift ett annat. Dock har ett ärkestift en annan dignitét, så där kan det motiveras, men aldrig annars. En anomalitét är dock att ärkestiftet inte får ett dubbelnamn, vilket annars är norm.