Författare Ämne: Hednatemplet i Uppåkra  (läst 6466 gånger)

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Hednatemplet i Uppåkra
« skrivet: maj 28, 2006, 01:24 »
I senaste numret av Populär arkeologi finns en artikel om Uppåkra av Lars Larsson. Artikeln illustreras med en rekonstruktionsritning av det påträffade templet. I en tidigare artikel i år i tidskriften Ale om Uppåkra har Lars Larsson också tagit med samma rekonstruktionsteckning. Kännetecknande för båda artiklarna är att man inte med ett ord kommenterar hur man kommit fram till denna rekonstruktion. Mot detta ska ställas den rekonstruktion som jag själv publicerade 2004 i boken ”Den skånska historien. Vikingarna” där det redogjordes för hur jag kommit fram till volymsberäkningar och konstruktionsdetaljer. Denna bok nämns över huvud taget inte i den institutionella litteraturen om templet. Nedan kallar jag min rekonstruktion för Foteviksversionen. [modererat] Förstorad bild finns på: http://www.foteviken.se/bilder/templet.pdf

[Modererad bild]

Skulle vara mycket intressant att ta del av de beräkningar man i Lund gjort för att få fram den presenterade tempelrekonstruktionen.  Tveksamt torde t.ex. vara att den östra dörren i södra långsidan försetts med ett kraftigt utskjutande portparti bestående av två stora sidstolpar och ett utskjutande sadeltak. På de planritningar av templet som publicerats är det svårt att få belägg för dessa stolphål.

Det mest kännetecknande i Uppåkratemplet är dess begränsade ytstorlek, 13 x 6,5 meter, samt de fyra väldiga stolpar som en gång bildat en mittrum i byggnaden. Stolphålen till dessa är mer än två meter djupa och stolparna kan ha uppgått till 80 cm. I Lundaversionen har man emellertid inte tagit hänsyn till dessa. I rekonstruktionen har man höjt sidoväggarna så att dessa har samma höjd som mittpartiet. Osökt frågar man sig då varför man behövt dessa väldiga pelare i mitten av byggnaden? Rent konstruktivt behövs ju inte detta i den föreslagna rekonstruktionen. Det räcker med helt vanliga stolpar av tämligen beskedlig dimension och definitivt inte så djupa hål.

I Foteviksversionen har jag för sidväggarna utgått från en höjd som svarar mot bevarade äldre träkyrkor, ca fyra meter. Lundaversionens sidoväggar är däremot upp mot åtta meter höga. Eftersom den horisontala byggnadsytan är väldigt begränsad blir proportionerna härigenom märkliga, speciellt om man ser templet från gaveln. Tittar vi sedan på taket har man i Lundaversionen valt ett sadeltak med ett vertikalt gavelröste. Man kan här tänka sig två olika konstruktioner: sadeltak eller brutet tak. I Foteviksversionen valde jag brutet eftersom detta helt svarar till de hustyper som vi känner från 500-talet och framåt. Men det finns faktiskt också konstruktiva stöd för detta antagande. Om Lundaversionen skulle representera verkligheten är det mycket märkligt att man inte fört ned takåsens tyngder genom en mittstolpe i vardera gaveln. Det väldiga taket och det kraftiga timret har ju inneburit en väldig tyngd på speciellt gavelpartierna. Just avsaknaden av dessa mittstolpar i gavlarna gör att jag definitivt inte anser att Lundaversionen här har rätt lösning.

Kände det angeläget att ta upp de två olika synsätten på tempelrekonstruktionen eftersom man uppenbart från Lunds horisont vill presentera sin modell som den enda riktiga. Då tycker jag också att man ska redovisa hur man kommit fram till sina ståndpunkter, liksom vi har gjort på Fotevikens Museum. Du kan läsa utdraget om vår publicerade tempelrekonstruktion här:
http://www.foteviken.se/sweden/skane/uppakra/Templet3.pdf

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Hednatemplet i Uppåkra
« Svar #1 skrivet: maj 28, 2006, 12:28 »
Intressant Sven. Min första tanke när jag läste Populär arkeologi var att rekonstruktionen är väldigt likt Sune Lindqvist rekonstruktion utifrån stolphålen under Gamla Uppsala kyrka.

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Fredrik

  • Medlem
  • Antal inlägg: 38
Hednatemplet i Uppåkra
« Svar #2 skrivet: maj 30, 2006, 22:40 »
Det är intressant att se olika tolkningar på arkeologiskt material. Det är också bra att jag som student i Lund någon gång får se vad akademikerna egentligen jobbar med då många forskar betydligt mer än vad de undervisar oss studenter.

Lars Larssons rekonstruktion finns också i boken Continuity for Centuries: A ceremonial building and its context at Uppåkra, southern Sweden. Ingår i Uppåkrastudier och är bok 10.

Institutionen verkar ha svårt att få pengar för sina grävningar och då är det synd att Uppåkra inte lyfts fram till mer. På institutionens hemsida är senaste uppdatering gällande Uppåkra från 2000.

Vid rekonstruktioner tycker jag det är viktigt att presentera vad som ligger till grund för rekonstruktionen då den ska bygga på fakta.

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
Hednatemplet i Uppåkra
« Svar #3 skrivet: maj 30, 2006, 23:15 »
Är inte Lars Larsson stenåldersforskare? Varför har han börjat intessera sig för järnålder?

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
Hednatemplet i Uppåkra
« Svar #4 skrivet: maj 31, 2006, 08:59 »
Citat från: "Herulen"
Är inte Lars Larsson stenåldersforskare? Varför har han börjat intessera sig för järnålder?


De svenska universitetsinstitutionerna är tvugna att satsa och engagera sig i de projekt som ger pengar nog att finansiera grävkurser och med lite tur en eller ett par doktorand- eller forskartjänster. Pengar kan få vem som helst växla spår.... Så ser den krassa verkligheten ut.

"Fri forskning" existerar bara så länge man satsar på rätt projekt! Riksbankens jubileumsfond hade redan gett pengar till ett stenåldersprojekt (Kust till Kust, Göteborg och Uppsala) så det fanns väl ingen chans för Lund att kamma hem stenålderspengar från den givaren antar jag.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Lars Larsson

  • Novis
  • Antal inlägg: 2
tempel i Uppåkra
« Svar #5 skrivet: maj 31, 2006, 13:57 »
Svar till Sven lagman, Gorm, Fredrik, Herulen och Leif

Inledningsvis: Man kan använda många benämningar för kostruktionen i Uppåkra, tempel kulthus etc.  men vänligen undvik HEDAtempel
Det finns knappast någon bättre sätt att få igång en diskussion  än att förse en artikel med ett rekonstruktionsförslag. Sven lagmans rekonstruktion var okänd för mig då jag beslöt att försöka mig på en sådan. Jag fick hjälp av en arkitekt samt ett par personer som arbetet med att rekonstruera stolpburna hus. Sedan spelade tidigare förslag till Uppsala tempel också in (som Gorm uppfattat). Jag är ju själv någon expert i husbyggnadsfacket utan har litat på de synpunkter jag erhöll. Det är inte bara Sven lagman som försökt sig på rekonstruktioner. Till dags dato har jag sett fem andra förslag.
Fredrik påtalar bristen på hemsidan och det är helt riktigt. Delvis beror det på att jag tillhör en generation som inte tillbringat mycket tid framför datorskärmen och därför prioriterat andra former av informationskanaler (under sex år har vi fått ut 10 volymer av Uppåkrastudier) . Jag kan dock nämna att vi sökt anslag för att göra en riktigt informationsrik och spännande hemsida för Uppåkra.
Vad avser anslag så vill jag påpeka att vi fått rundhänta anslag från Riksbankens Jubileumsfond och sponsring från Tetra Pack. Dock är Uppåkrafyndplatsen så omfattande och innehållsrik att vi skulle kunna hålla på åtskilliga år till med att kunna få fram uppseendeväckande anläggningar och fynd. Jag och andra försöker få fram ytterligare anslag men det går lite trögt för närvarande.
Får av Fredriks inlägg en antydan till kritik att vissa arkeologer forskar och inte undervisar. Jag tycker att man efter mer än trettio år av undervisande har viss rätt att prioritera forskningen. Det sker definitivt inte på bekostnad av undervisningen på institutionen.
Det är möjligt att många uppfattar mig som stenåldersforskare men jag har då och då sysslat med helt andra perioder. Intresset för Uppåkra har legat latent under flera år innan vi satte igång. Diskussionen kring samhällsförändringen under järnålder och främst dess yngre del var som mest intensiv under mitten av 1990-talet. Vi uppfattade det som att tiden var ovanligt lämplig för ett större projekt med samhällsförändringen

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
Hednatemplet i Uppåkra
« Svar #6 skrivet: maj 31, 2006, 14:29 »
Citat från: "Fredrik"
Det är också bra att jag som student i Lund någon gång får se vad akademikerna egentligen jobbar med då många forskar betydligt mer än vad de undervisar oss studenter.


I många universitetstjänster ingår både undervisning och forskning. Akademikern på universitetet jobbar alltså egentligen med BÅDE forskning och undervisning. Som situationen nu ser ut på flera håll i landet så minskar möjligheten för tid till egen forskning för de anställda samtidigt som kraven på undervisning ökar till följd av ansträngda budgetar. Jag misstänker att detta även kan tänkas gälla ark inst i Lund. Tid för forskning lösgörs då framför allt genom extern finansiering och tjänstledighet från ordinarie undervisningsuppgifter. Det bästa vore naturligtvis om det fanns pengar att kombinera forskning och undervisning så att studenter ständigt hade möjlighet att möta spetskompetenta forskare i undervisningssituationen.  Det är ingen bra situation att vara allt för beroende stora externa medel för sin verksamhet. Men som sagt, jag har ingen insikt i hur situationen ser ut i Lund, jag utgår från generella iakttagelser.

Edit: ett litet tillägg, jag kan bara konstatera att jag gillar uppåkraskriftserien. Flera bra eller riktigt bra tematiska volymer som jag använt mig av upprepade gånger.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Hednatemplet i Uppåkra
« Svar #7 skrivet: maj 31, 2006, 20:02 »
Kul att du hittat hit Lars. :) Som jag ser det är det endast hälsosamt att arkeologerna vid institutionerna forskar paralellt med undervisningen och är en del av forskarsamhället. Det är mycket värre om det är tvärtom. Detta är dock en diskussion som kan tas på annan plats i forumet.

Att "hednatempel" är en vanskligt namn på kontruktionen i fråga (både på den i Uppåkra och i Uppsala) har konstaterats flera gånger här på forumet. "Byggnad med sakral funktion" kanske?

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Fredrik

  • Medlem
  • Antal inlägg: 38
Hednatemplet i Uppåkra
« Svar #8 skrivet: juni 01, 2006, 11:43 »
Svar till Lars:

Jo, jag tycker verkligen att du och andra arkeologer har rätt att forska. Jag anser att forskning inom arkeologin är väldigt viktigt se bara på hur arkeologin utvecklats de senaste 50 åren. Det är bra att det skrivits många böcker om Uppåkra och jag håller med Leif, det är bra böcker.

Jag vill dock gärna att studenter kan få veta lite vad arkeologerna forskar om. Jag hoppas att ni kan få pengar för framtida projekt gällande Uppåkra då det är en spännande och viktig plats för alla.

Var kan jag hitta de andra rekonstruktionsförslagen gällande byggnaden? Det vore intressant att ytterligare få se rekonstruktioner. Rekonstruktioner kan göra arkeologin lite mer lättförstålig ibland framförallt för människor som inte är så bekanta med arkeologisk dokumentation.

Utloggad Lars Larsson

  • Novis
  • Antal inlägg: 2
Hednatemplet i Uppåkra
« Svar #9 skrivet: juni 01, 2006, 12:41 »
Hej Fredrik

Tack för dina synpunkter. I nästa nummer av Populär Historia dyker en annan rekonstruktion upp. De andra kommer att dyka upp i olika sammanhanfg i tryck och på hemsidor.

Hälsningar

Lars

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Hednatemplet i Uppåkra
« Svar #10 skrivet: augusti 17, 2013, 12:15 »
I den rekonstruktionsfilm som nu visas på guidningarna i Uppåkra är det alltjämt Lars Larsson -rekonstruktionen som gäller .

I torsdags hölls det ett mycket bra föredrag om digital arkeologi i Uppåkra och då passade jag på att fråga om varför man valt just LL-rekonstruktionen och hur trovärdig den är. Föredragshålaren som också är en av guiderna har även varit med om att ta fram Uppåkrafilmen.  Det fanns nog inge speciell anledning och det verkade som att de vill ta sig en funderare på detta. Digital arkeologi är enkelt att ändra i så vi får väl se.

Thomas I

Utloggad Bornholm

  • Veteran
  • Antal inlägg: 544
SV: Hednatemplet i Uppåkra
« Svar #11 skrivet: augusti 20, 2013, 08:10 »
Har der overhovedet været et "tempel"? Var det ikke, som Henrik Janson plæderer for i sin afhandling Templum Nobilissimum, en kirke bygget af gejstlige fra Gallien (den gallikanske kirke) som Adam af Bremen ifølge sin fordrejede manér kaldte hedninge, men som der foreligger pavebrev om?

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Hednatemplet i Uppåkra
« Svar #12 skrivet: augusti 20, 2013, 11:24 »
Bornholm: Rubriken är inte rätt eftersom man kallar byggnaden i Uppåkra för kult- eller cermoniihus. Jag väckte liv i tråden eftersom här diskuterats hur byggnaden såg ut. Det är en fråga som på nytt har blivit väckt.

Thomas I