Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Varför blev vargen hund?

Författare Ämne: Varför blev vargen hund?  (läst 5070 gånger)

Utloggad Piankhy

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 463
Varför blev vargen hund?
« skrivet: januari 29, 2013, 09:28 »
En ny teori om hur och varför vissa vargar blev hundar presenterades i gårdagens avsnitt av Vetenskapens värld. Enligt forskare som utfört DNA-studier på hundar så blev de vargar som kunde anpassa sig till att äta samma mat som de tidiga jordbrukarna (d v s mat med mycket stärkelse) de som kom att bli senare tiders hundar. Enligt teorin så snokade dessa vargar omkring i och runt människornas gårdar eller byar och letade rätt på avfall och matrester, varav mycket troligen var rester efter stärkelserik mat som gröt, bröd, säd och liknande. Parallellt skedde en tämjningsprocess då människorna började umgås med dessa vargar mer intensivt.

Citera
Hundgener och varggener är extremt lika, men vi ser två viktiga skillnader. Den ena gen-skillnaden är inte så överraskande, den handlar om nervsystemet och påverkar beteendet. Den uppenbara skillnaden är ju att hundar är mer villiga att vara i människors sällskap, säger Erik Axelsson, en av forskarna som gjort den nya varg-hund-analysen.

Men den stora upptäckten gäller den andra genetiska skillnaden: Möjligheten att äta och tillgodogöra sig mänsklig mat. Det finns nämligen en viss gen (amylasgenen) som avgör förmågan att bryta ner stärkelse, alltså den näring som finns i alltifrån bröd till ris, gröt, pasta och potatis.

- Den gen som är ansvarig för nedbrytning av stärkelse finns i sju gånger så många kopior i hundar än vargar.

Och det här ger nyckeln till att förstå varför vissa vargar, de första urhundarna, kunde börja leva i symbios med mänskliga byar för drygt 10 000 år sedan. Och det verkar alltså som att hunden uppstod ungefär samtidigt som människan blev jordbrukare.

Nyriven hjort var inte längre ett nödvändigt villkor på menyn. Till skillnad från vargen kunde hundarna smaska i sig mänsklig stärkelserik mat.

De vargar som råkade få denna genetiska förändring, så att de kunde tillgodogöra sig mänsklig mat, de kunda leva i utkanten av hus och byar, och leva på matrester. Så småningom kunde vissa av dem bli vänner med människorna, tämjas och fungera som vakter mot andra vildhundar eller vargar.

En liknande förändring av matsmältningsförmågarn lär också ha skett hos människan själv:

Citera
En annan intressant detalj är att en liknande genetisk förändring skett i människans historia. Samma gen förändrades i viss mån när människan gick från att vara jägare till att bli jordbrukare. Och den förändringen för människan, att vi blev jordbrukare, skedde ungefär samtidigt som vargen blev till hund.
- Det här är intressant, för det betyder att både hundar och människor anpassat sin matsmältningsapparat på ett liknande sätt genom historien. Vi förändrade vår matsmältning genetiskt ungefär samtidigt.

Så blev hunden människans bästa vän

Ju äldre desto bättre.

Utloggad Boreas

 • Gode
 • Antal inlägg: 5 477
SV: Varför blev vargen hund?
« Svar #1 skrivet: mars 07, 2013, 16:55 »
Nu lär det vara människor som domistiserat ulvar - häller än tvärtom (!) - i syfte att bilda vakt- och spårhundar. Processen har troligen startat med fostran av valpar.

Ett antal fynd av mer än 30.000 år gamla hund-kranier - från Kazakstan till Spanien - visar att domicistering av hundar försiggått i högt olika regioner samtidigt - och som senast under mellan-paleolitikum.

Nyligen fick vi resultaten från en lyckad gen-analys - från ett 33.000 år gammalt hund-kranium utgrävt vid Altai-bergen. Närmaste nuvarande släkting till "Altai-hunden" är ryssk samojed-hund, jämthundens gamla kusin...

 http://www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/03/2013/dna-of-33000-year-old-domesticated-dog-revealed

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Vetgirig

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 470
 • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Varför blev vargen hund?
« Svar #2 skrivet: mars 08, 2013, 14:18 »
Boreas!
Alldeles nyss läste jag en artikel om att hundar i Egypten och ev Mellersta Östern/Nordafrika, som antagist härstamma från en variant av ett djur typ räv med fynd från Nildalen, också visat sig vara en domesticering av varg. Det antagna rävdjuret har vid DNA-analys visat sig vara vad vi skulle kalla varg. Kommer inte ihåg dateringar, men den går långt tillbaks.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad NiklasTyreso

 • Novis
 • Antal inlägg: 7
SV: Varför blev vargen hund?
« Svar #3 skrivet: juni 09, 2013, 00:01 »
Arkeologiska fynd visar att hunden hade utseendemässigt förändrats så den inte var helt lik varg redan 15000-30000 år sedan.

Analyser av genetiskt material har visat olika ursprung. Oftast att hunden domectiserades från kinesiska vargar.
Någon forskargrupp kom fram till att arabiska halvöns vargar var mer troliga som de som domesticerades.

Vissa studier har visat att hundens och vargens mitokondrie-dna skilde sig åt för mer än 100000 år sedan. 
Det innebär att antingen fanns en vild separat hund-förfaders varg poppulation för så länge sedan och att den poppulationen inte hade så mycket kontakt med andra vargpoppulationer under tiotusentals år till dess den domesticerades.
Eller domesticerades de första hunddjuren innan människan lämnade afrika, för mer än 100000 år sedan.

Genetikern Per Erik Sundgren, vid SLU, hade på sin tid en tanke han publicerade på sin hemsida genetica, att alla hundar härstammade från förfäder av en bassenjis storlek, för sjukdomar är ofta kopplade till mindre eller större raser.
Han menade även att förfäderna till hunden hade det promiskuösa beteendet att para sig om de kan, istället för att som vargar bara låta alfahane och alfahona para sig. Det är svårt att domesticera och avla djur som vägrar para sig för de inte är alfahane/hona.

I Etiopien lever etiopisk varg eller simenjakal. Den har samma storlek som en basenji och den har det promiskuösa beteendet som Per Erik Sundgren påtalade.
Idag håller simenjakalen på att dö ut och det förekommer att den promiskuöst korsar sig med tamhundar.
Den fanns på samma plats som människor för 100000 år sedan lämnade afrika från.

Jag tror (egen teori) att de först tämjda huddjuret var simenjakalen i afrika, men simen-jakalen har inte bidragit med mest gener till hunden.
Simen-jakalen korsades med arabiska och sedan framför allt med kinesiska vargar när människan spred sig ut ur afrika. 
Den största mängden av hundens gener härstammar troligen från vargpoppulationer i södra Kina, men den har samma beteende promiskuösa beteende som simen-jakal.


http://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_the_domestic_dog#DNA_evidence
https://en.wikipedia.org/wiki/Ethiopian_wolf

Mer än 100000 år sedan domesticering nämns även här: http://parkinson.cos.ucf.edu/Courses/PCB6677/pdf/bioassay_dog.pdf

Utloggad Adils

 • Veteran
 • Antal inlägg: 802
 • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Varför blev vargen hund?
« Svar #4 skrivet: juni 09, 2013, 13:33 »
Varför kokar vatten? Kanske för att jag tänker göra te..... Vad jag menar är att det kan ha varit vargens önskan att få vara människa, efter att ha delat själ/kropp med en schaman. Sug på den! ;)
Hell thir regin donaraz!

Utloggad NiklasTyreso

 • Novis
 • Antal inlägg: 7
SV: Varför blev vargen hund?
« Svar #5 skrivet: juni 09, 2013, 20:51 »
Vad jag menar är att det kan ha varit vargens önskan att få vara människa, efter att ha delat själ/kropp med en schaman. Sug på den! ;)
Beror förståss på människans trosuppfattning om man kan acceptera den förklaringen.

Det kan ha varit en vinna-vinna situation för både vargen och människan. Människan fick hjälp med jakt och bevakning av hemmet. Hunden behövde inte arbeta lika mycket för födan och hade mer regelbunden födotillgång.

De vargar som utvecklades till hundar har framgångsrikt befolkat stora delar av jorden med människor, samtidigt som de som levde kvar som vargar har ättlingar i utsatta krympande poppulationer. De som blev hundar har varit mer framgångsrika i att föra sina gener vidare.

Utloggad Vetgirig

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 470
 • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Varför blev vargen hund?
« Svar #6 skrivet: juni 10, 2013, 10:12 »
Citera
Beror förståss på människans trosuppfattning om man kan acceptera den förklaringen.

Det kan ha varit en vinna-vinna situation för både vargen och människan. Människan fick hjälp med jakt och bevakning av hemmet. Hunden behövde inte arbeta lika mycket för födan och hade mer regelbunden födotillgång.

De vargar som utvecklades till hundar har framgångsrikt befolkat stora delar av jorden med människor, samtidigt som de som levde kvar som vargar har ättlingar i utsatta krympande poppulationer. De som blev hundar har varit mer framgångsrika i att föra sina gener vidare.
Om ett (rov-) djur angriper en varglya blir det kamp på livet. Om en ensam människa tar ut en vargvalp ur en lya, så håller sig vargarna i närheten, men utan att normalt försvara lyan. Ett tecken på hur djupt genetiskt varg och människa är kopplade än idag. Faktiskt är en grupp av hundar avsevärt farligare för människa än en vargfamilj.
Amatör! Skåning i Norrland!