Både YT och YS rör sig över stora områden. T ex Limfjorden nämns.
Heimskringlan börjar med en beskrivning av Europa, Afrika och Asien - och definierar under tiden att sägnerna som kommer åtreges gäller "nordurlanda". Häri inkluderas "Vanaheim"/"Vanaland" som senare kallas "Vendland"/"Vindland", vart "vaner" eller "vender" bodde. I finskan hittar man etnonymen 'Venejanmaa', numer "Venejä" - och gäller det området som i dag kallas "Ryssland". Det senare namnet känner man från Skandinavies medeltida litteratur som "Gardariki" och "Rosland". Hos Snorre benämns detta österland som "Svitjod Stora" och "Svitjod det kalla".
Gemensamt för "Vaner/Vener/Vender" och "Vaners land" till "Vener/Vender/Vende/Venedae/Wendi//Venejä" och "Vendland" är att dom befinner sej öster om linjen mellan Wislan, Åland och Torneå. Sen finns det endera historiker som kopplat vener/vender till kvenerna - vilket skulle hänföras till en urgammal, fenno-ugrisk språkgemenskap - som infattade hela Östersjöns östra del.
Sen finns det teorier om att samma språkgemenskap tidigare skulle nått till såvel Vita havet som Svarta havet - jämte Kaspihavet, Ural och Altaibergen...
Numer är det väl underbyggt att även "Veneti" är ett latinsk etnonym som referer till "vender" och bernstenshandeln mellan "Vendland" och Wislan, via "Vindabona" till 'Venediska' bukten, där 'Venedig' fortfarande ligger.
När vend-namnen dyker upp i västra delen av Östersjön - och även söder och norr om Nordsjön - så berättar det främst om "vendisk" närvaro. Om bakgrunden är ekonomisk kan det innebära att vi talar om en finsk kulturform som fått befolka en specifik biotopi - typ skogsland, inlandsfiske och svedjebruk. I andra fall kan det (också) röra sej om en "handelskoloni", typ "Vendsyssel". Vendel i Uppland torde tyda på långvariga och nära förbindelser mellan svear och vender.
Inom arkeologien är det ju sen länge känt att kommunikationerna över södra och norra Kvarken existerade redan under mesolitisk tid - och blev markant, som kulturutväxlingar, under jordbrukasstenåldern. Dom östliga 'impulserna' som visat sej i Gästrikland, Vendel och Roslagen under den s.k. vendeltiden - var mycket väl etablerad långt innan den visar seg i höggravarna från folkvandringstiden.
Namnord som Vend/Ven/Kven torde åsyfta finskspråkliga folk ("stammar"), medan götar, svear, daner, saxer, germaner och möjligen kelter - lär åsyfta "germansk-språkliga". Politiskt samband mellan dessa två språkområden beskrivs knappt i den latinska ynglingasagan från 1100-talet (YS I), men återinnförs när man får anledning nerskriva en större version, på islänska under 1200-talets slut (YS II).