Författare Ämne: 13 000 år gammal val visar på snabb landhöjning efter senaste istiden  (läst 5240 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Ett 13 000 år gammalt valskelett har implikationer för förståelsen av landhöjningens förlopp.

Citera
Pressmeddelande från Uppsala universitet
När ben efter en stor val påträffades på västkusten 2009 spekulerades det kring om detta skulle kunna vara ett exemplar av den gåtfulla så kallade swedenborgvalen. En analys av benen, som hittades 72 meter över havet, visade att de kom från en val som levt i Skagerrak då isen från den senaste istiden drog sig tillbaka. Resultaten av analysen publiceras nu i Historical Biology.

13000 år gammal val
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
Intressant!

Tidigare angavs 14.000 år som ålder, vilket skulle placera skelettet i kylperioden äldre Dryas. Med den nya dateringen står man plötsligt i slutet av Alleröd. Det är i sej lite märkligt.

Sen isar fyndkontext att skelettet övertäckt rätt plötsligt av sediment. Det törs innebära att den döda valen omedelbart hamnat under en massiv ström smältvatten - alternativt en större islob på vandring - eller hur?

Ett liknande resultat kom fram då Wikell och Petterson fick fram dom sist uppdateringar från Stockholms skärgård - där man hittade spår av lyor och torv stänkt i säl-olja på 75 m.ö.h. Hösten 2011 daterades kol från hyddorna upp till 10.000-års-märket.

En konsekvens av deras resultat var att kurvan på landhöjningen i Stockholms skärgård fick justeras. Antingen har landhöjningen pågått redan sen LGM, eller så har om första åren varit ohyggligt snabba - innan kurvan avtar och kommer ner mot dagens höjning.

http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,4226.msg48593.html#msg48593

Sett i sammanhang med dom isfria zoner som 2008 upptäckts i Småland - redan under LGM - öppnar det dessutom för möjligheten att man får justera bilden av "det massiva istäcket" som många fortfarande tror täckte hela Skandinavien, samtidigt - under LGM. När man simulerar denna modell går emellertid inte hydrologin och termodynamiken i hop med dom enormt massiva glaciärer man ritat in på kartorna. Det finns helt enkelt inte ett adekvat klimat som kan förklara en 3-5000 meter hög och massiv iskappa över Skandinavien så sent som 20.000 år sen.

Sen visar senare tids resultat från norska högfjäll  att det på denna tid fanns stora områden UTAN is. 40.000 år gamla fynd av djur och vegetabiler visar dessutom att endera av dagens arter överlevt i dessa fickor. Senaste halvdel av Weichsel har alltså varit långt mer dynamisk än vad dom gamla, statiska istids-modellerna kan berätta. Den massiva landisen på 3-5 km är troligen väsentligt äldre. Större ismassiv fanns också över och ikring Alperna. Dessa maximala utbredning uppträdde dock länge innan Eem- och Weichsel-perioderna.

Vill man bygga upp och sen smälta en glaciär större en Grönlands får man nog använda lite mer än ett millennium eller två, med mindre man vill konstruera ett klimat långt mer extremt än något vi känner till inom jordens atmosfär. Variationerna genom dom senaste 120.000 år kan bättre förklaras som effekt av att varierande mängder av den gamle, massiva landisen kalvat och åkt i havet.

Därmed blir den enkla förklaringen på köldperioderna under Weichsel-tidens variationer är en konsekvens av att den äldre och större landisen i Europa smält med olik hastighet till olika tider. Is som ligger lungt p land smälter mycket trögt. Men - när landisen 'kalvar' och hamnar i Golfströmmens salta varmvatten, vill smältningshastigheten omedelbart mångdubblas - och frigöra den kyla som sen gör havsvattnen ikring Nord-Atlanten iskalla - och förser vindarna med extra mängder av både kyla och snö.

http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,2993.msg44721.html#msg44721
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
Genom hela denna period har man troligen haft ett bälte genom södra Sverige, jämte dåtidens skärgårdslika Skåne och Danmark, vilket fungerat som början på den smältzon som legat från Engelska kanalen till Skagerak och Norska rännan. Valen i fråga har alltså levt som Grönlandsvalar flest - i närheten av underkylt havsvatten, där driv-isen smälter...

http://www.forskning.no/artikler/2003/april/1049130369.68

Det är här den Baltiska is-strömmen först större och mindre islober från norra Fenno-Skandina och Bottenhavet, över Åland och Gotland - och lämnat till dels enorma mängder sediment över nord-västra Tyskland, östra Danmark och Skåne. Innan lösmassorna slutligen dämde till flödet förbi dagens Skåne och Närke drev mängder med större isflak ut i Skagerak, varifrån dom kunde hamna väst för Lindesnes och sen driva i land på syd-västkusten av Norge - där man också hittar sten, grus och sand från bergarter ikring Bottenhavet, i hop med kalksten från Danmark, flint från Skåne och vulkanitter från inre Oslofjorden.

På Flekkerøya väst av Lindesnes - där marin gräns ligger på 24 meter - hittades 1988 en grönlandsval på 12.650 år, men även efter Yngre Dryas fanns arktiska djur i södra Norge. På Finnøy norr om Stavanger har man hittat grönlandsval (odaterad) och en 10.600 år gammalt isbjörnsskelett.

http://www.naturmuseum.no/artikkelside.aspx?m=26
http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Norway_Rogaland_-_Finn%C3%B8y.svg
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
Nja... de 13000 åren tycks vara ett missförstånd av journalisten. I abstract som är det enda som är tillgängligt sägs inget om åldern, bara att valkadavret snabbt täcktes av glaciomarina avlagringar. Det bör alltså ha varit nära isfronten (vilket också stämmer med grönlandsvalens biotopval, man ser den nästan alltid i direkt anslutning till havsis, och ofta nära kalvande glaciärer).
Inlandsis som kalvar vid västkusten innebär att valen knappast kan vara yngre än Dryas 1.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477

Inlandsis som kalvar vid västkusten innebär att valen knappast kan vara yngre än Dryas 1.

Det var något förvirrat. Första press-meddelande - just efter fynden  - angav 14.000. 
Nu har man tydligen justerat ner det.

Då är det märkligt att man inte har ett säkert data-grundlag, som en C-14-test.  :-[
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”