Ny studie visar på hur man under medeltiden fäste stor vikt vid jordägande.
Jorden i centrum på medeltiden
Medeltidens samhälle vilade bokstavligt talat på den odlade jorden. Vem som ägde och vem som brukade marken var förhållanden som definierade människornas samhällsställning och bestämde hur deras relationer till varandra såg ut.
Agrarhistoriker har främst studerat jordbruksutveckling med fokus på teknik och metoder, men Alf Ericssons doktorsarbete vid institutionen för ekonomi, avdelningen för agrarhistoria, SLU, är en undersökning om hur man med hjälp av olika jordvärderingssystem intellektuellt lyckades bemästra samhällets viktigaste resurs.
Indirekt visar också studien på att det fanns flera jordvärderingsssystem vilket i sin tur antydde att Sverige från början bestod av olika mer eller mindre självständiga landskap.
En viktig iakttagelse är att det inte existerade något för hela riket gemensamt jordvärderingssystem. Tvärtom fanns en regional mångfald på detta område, vilket bekräftar att Sverige från början var en federation bestående av olika landskap med egna traditioner och sedvänjor, säger Alf Ericsson.
Jorden i centrum på medeltiden