Författare Ämne: Varför dog egentligen Neanderthalarna ut?  (läst 3751 gånger)

Utloggad Piankhy

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 463
Varför dog egentligen Neanderthalarna ut?
« skrivet: januari 23, 2013, 13:53 »
Det finns en uppsjö av teorier om hur och varför neanderthalarna dog ut. En del går ut på att de inte kunde anpassa sig till klimatet, andra att de konkurrerades ut av den moderna människan Homo sapiens. Andra säger att det var en kombination av dessa faktorer. Vissa anger att neanderthalarna kognitivt sett inte var så avancerade som vi medan andra tror att de faktiskt var det och att de uppvisade flera av de innovationer och särdrag som utmärker kognitivt moderna människor.

Visserligen verkar det finnas mellan en och fyra procent av deras DNA i oss, så på ett sätt lever ju lite av dem kvar i oss, men som egen art och eget folk så är de ändock försvunna.

Så vad skall man egentligen tro? Varför dog våra kära kusiner ut?

Här är en av de många studier som gjorts i detta ämne.
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Carl Thomas

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 876
SV: Varför dog egentligen Neanderthalarna ut?
« Svar #1 skrivet: januari 23, 2013, 15:19 »
Jag misstänker att det beror på att Neandertalarna hade inte någon att tala till vilket var en så fruktansvärd situation för dem att de valde att begå kollektivt självmord. De kunde ju inte tala med oss eftersom de inte, som vi, pratade rakt, de pratade i neandrar. Det var alltså i grunden en ren språkförbistring som medförde att de dog ut.

Vi namngav dem efter deras sätt att tala och vi har bevarat dem varmt i våra hjärtan.Våra gemensamma barn överlevde eftersom vi med tiden fick ett behov av sättet att tala, alltså i neandrar. Deras efterkommande kallas i vår kultur för politiker.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Piankhy

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 463
SV: Varför dog egentligen Neanderthalarna ut?
« Svar #2 skrivet: januari 23, 2013, 15:32 »
Annars är väl neanderthalarna uppkallade efter neanderdalen som i sin tur är uppkallad efter Joachim Neander, en tysk 1600-talspräst. Han kanske talade och predikade i neandrar. :)

Annars är det väl meandrar som brukar slingra.
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Boreas

 • Gode
 • Antal inlägg: 5 477
SV: Varför dog egentligen Neanderthalarna ut?
« Svar #3 skrivet: januari 23, 2013, 15:33 »
Han menar givetvis Meander-tal. I Norge kallas dom "me-he'n".  :lol:
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Carl Thomas

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 876
SV: Varför dog egentligen Neanderthalarna ut?
« Svar #4 skrivet: januari 23, 2013, 17:25 »
Neandertalarens hjärnvolym var ca 10 procent större än vår, det betyder kanske inte att de var 10 procent mer intelligenta än vi - men borde betyda att kanske hade andra förmågor än vad vi har, eller, att de utvecklar någonting vi hade gemensamt till en högre nivå, t.ex ett bättre luktsinne eller annat som de hade nytta av.

Jag tror inte att vi utrotade dem genom att aktivt ta livet av dem, kanske hade vi med oss en sjukdom de inte klarade av, och de dog av den. Det kan ha varit en vanlig förkylning - eller smittkoppor. Tydligen levde vi så nära varandra att vi fick barn tillsammans.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Boreas

 • Gode
 • Antal inlägg: 5 477
SV: Varför dog egentligen Neanderthalarna ut?
« Svar #5 skrivet: januari 23, 2013, 18:53 »
Neanderna var också mer solid byggda än dom arktiska cro-magnon-typerna från norra Europa.

Rekonstruktioner av neander och cro-magnon visar att den första är oerhört kraftig byggt, den senare något spädare, men längre.

Slutligen får man veta att neanderna lever av storviltjakt och har större hjärnor än grannarna i norr.

Det gör de osannolikt att cro-magnon skulle ha utrotat neanderna. Det verkar snarare som båda populationer gick kraftigt tillbaka under LGM. Även bland cro-magnon var det enbart en liten grupp - av arktisk mycket väl anpassade individer - som klarade överleva dom abrupta klimatsvängningar som inträdde med LGM och utmynnade med Yngre Dryas.

Enligt arkeologin var det under denna tid att också våra förfäder - alltså cro-magnon - nästan dog ut. Här finns knappt bostäder att uppdriva i Eurasien under Yngre Dryas. Dom gener som kodar för 'kaukasoida drag' - som ljus hy och blå ögon - visar dessutom en mycket skarpt och tydlig flaskhals just vid denna tid.

Det har man lätt för att glömma när neandernas öden diskuteras - och krigsromantiken får florera okritiskt.
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Piankhy

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 463
SV: Varför dog egentligen Neanderthalarna ut?
« Svar #6 skrivet: januari 24, 2013, 10:33 »
Det finns ju en del olika förklaringar eller scenarion angående hur eller varför AMH skulle ha konkurrerat ut neandertalarna. Ett scenario är att de två arternas könsroller, familjestruktur och omhändertagande av barnen skulle ha medfört att AMH skulle kunna öka i antal snabbare. Enligt dessa tankar så fick barnen följa med på jakter och föra ett ansträngande liv tidigare hos neandertalarna. Även kvinnor förde ett rörligare liv. Detta kan ha bidragit till högre barnadödlighet. Hos AHM var barnen mer skyddade och kvinnorna deltog inte på samma sätt i storviltjakter och liknande farliga aktiviteter. Detta innebar att fler barn överlevde. I en konkurrenssituation och i en värld med snabba klimat- och miljöförändringar kunde detta vara en viktig skillnad mellan arterna.

Faktorer som anses stödja den här typen av förklaringar är bl a att skeletten av neandertalbarn uppvisar mer skador och slitage, vilket tydde på ett mer aktivt, rörligt och farofyllt liv, än barnen hos AMH. Dessutom var skillnaden i storlek mellan könen något större hos AMH än hos neandertalarna.

Allt detta kan tyda på -om man spetsar till det något- att en större jämliket mellan könen hos neandertalarna var en av nackdelarna i konkurrensen med AMH.
Ju äldre desto bättre.