Ygnwe!
Vad är det t.ex. för fel med att ta sig till Dniepr via Wisla eller Neman?
Bortsett från en vagt bevisad teori om Goternas väg mot Svarta Havet, har knappast den väg du nämner påvisat någon mer intensiv handelstrafik genom tiderna. Visst bör någon handel kommit även denna väg. De "birca" som anläggs i Wisslas mynningsområde indikerar detta, men de kan även enbart ha hanterat regional handel.
Problemet ligger bl a i att de klaner/stammar, som stöts bort av de Khazariska klangrupperna hamnar i inre Polen i stäpplandens fortsättning, liksom norrut ända upp mot Moskvaregionen. Sett från Khazarkhaganatets belägenhet bör det varit naturligare för dem att kväsa de opositionella krafterna längs Volga norrut. Även om (Volga-) Bulgarerna bröt sig tidigt ut ur Khazarklanerna, var de tvungna att i någon mån infoga sig redan under tidigt 600-tal igen i de handelsstrukturer, som bar upp Khazarväldet. Bulgarerna hade ju själv mer nytta av en förekommande handel än att hindra den. Det innebär alltså att handel söderifrån snabbt hittar relativt trygga leder norrut där Varangierna möter upp vid Vita Havets kuster.
Rus storhet ligger i att de lyckas att neutralisera och inordna lösa klaner i vardande i handelsstrukturerna och därvid först göra tvärleden mellan Ladoga (blivande Novgorod) och Moskvaregionen (Övre Volga) successivt allt tryggare. Tiden för detta är osäkert m h t tillgängliga primärkällor, men man kan ana att det faktiskt fungerar vid tiden för att Rus drivs bort 860, men att de möjligen har fått Varangierna längs Volga att reagera, så att de drivs ut.
Men vid denna tid är de lösa klanerna/stammarna i vardande söderut längs Dniepr, runt Wissla och även runt Donau fortfarande ett konkret hot mot trygg handel för köpmännen. Dessa klaner i vardande måste vara i desperat behov av ekonomiska medel, d v s varor som kan utgöra "gåvor", för att kunna utöka sina krigarled. De män som tillsammans med Östromerska diplomater når Frankernas hov 836, och uppger sig vara (ev) Svear, har alltså ev kunnat ta sig fram längs Donau, men UTAN varor. Det är f ö inte säkert att de kom längs Donau i o f s, då den tryggaste resvägen borde vara sjövägen till Adriatiska Havets norra del och via Val Camonica norrut (fortfarande utan varor) eller till Marseille och längs Rhone norrut.
Sedan verkar det som om Rus i samband med upproret 930-940 samtidigt lyckas skapa trygga förhållanden ned t o m Kievregionen. Det innebär dock inte automatiskt att anslutningen mellan Daugava och Dniepr är tryggad.