Författare Ämne: Svensk mathållning på vikingatiden  (läst 12289 gånger)

Utloggad vemvet

  • Stammis
  • Antal inlägg: 472
Svensk mathållning på vikingatiden
« skrivet: november 02, 2012, 19:35 »
Vad vet man idag om svensk mathållning under bronsålder och vikingatid? Vad hade vikingarna med sig på sina färder?

Kom att fundera på det här då jag läste om kålroten. Majrova och kålrot verkar vara två rotgrönsaker med rötter:) i Sverige.

Citera
Majrova eller bara rova (Brassica rapa ssp. rapa) är en rotfrukt som varit en del av Sveriges, och Nordens, matkultur sedan förhistorisk tid. Den är en framavlad kulturform av åkerkål

Citera
Kålrot (Brassica napus Napobrassica-gruppen) är en kålväxt som används som rotfrukt.
 
Växten, som har sitt ursprung i Norden och tros ha spridits ut i världen efter att ha introducerats till Skottland, anses ha uppstått genom en korsning av kål och rova.
 
I Storbritannien kallas växten oftast "swede" (från Swedish turnip) och i USA oftast "rutabaga". Bägge orden har sitt ursprung i svenskan, eftersom Swedish turnip betyder just svensk rova och rutabaga är en förvrängning av "rotabagge", det västgötska dialektordet för kålrot och fuktiga daggmarker.

Båda citaten är från svenska Wikipedia.

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #1 skrivet: november 03, 2012, 18:38 »
Sven Isakssons avhandling handlar väl om vad vikingen egentligen hade i grytan. Det handlar om analyser av fettsyror på keramikskärvor och om jag minns rätt är det grova resultatet att man inte alls åt speciellt mycket kött.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad dersa

  • Veteran
  • Antal inlägg: 579
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #2 skrivet: november 03, 2012, 19:17 »
Korn och nötter bör ju ha utgjort en stor del av basfödan, kanske litet torkat kött .Färsk fisk borde man väl kunnat dra upp??

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #3 skrivet: november 03, 2012, 20:15 »
Sven Isakssons avhandling handlar väl om vad vikingen egentligen hade i grytan. Det handlar om analyser av fettsyror på keramikskärvor och om jag minns rätt är det grova resultatet att man inte alls åt speciellt mycket kött.

Är du säker på det? Jag har inte läst Sven Isakssons avhandling, men jag har för mig att isotopanalyser av skelett har visat att man åt relativt mycket kött här i Skandinavien under vikingatid, jämfört med befolkningar på kontinenten och på de brittiska öarna. 

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #4 skrivet: november 05, 2012, 09:08 »
Om Isakssons undersökningar:

Citera
Previous generations of scholars, for example, believed the Vikings ate a very meat-based diet.
"One of the things we've been able to show using this technique is that there's actually more traces of animal foods found at grave sites rather than dwelling settlements," says Isaksson.

Isaksson's findings suggest that meat had a strong social and cultural significance: it was a food strongly associated with feasting, whereas grain-based foods formed their staple diet.


http://www.su.se/english/research/researcher-profiles/sven-isaksson-what-was-on-the-menu-back-in-the-iron-age-1.911

Det verkar som man ville påskina att man åt mer kött än man egentligen gjorde. Sedan är det ju en annan fråga ifall många folk på kontinenten kanske åt ännu mindre kött.


Ju äldre desto bättre.

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #5 skrivet: november 05, 2012, 11:33 »
Självklart var inte kött basvaran i dieten. Som jag sa så är det relativt sett till andra europeiska populationer under yngre järnålder som skandinaver uppvisar ett större animalt kostintag. Däremot så tror jag att det handlar om mer än "lite torkat kött".

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #6 skrivet: november 05, 2012, 12:10 »
Man kan ju tänka sig att kosthållet borde ha varierat en del inom det vikingatida Skandinavien p g a olika tillgång till resurser, lokala sedvänjor o dyl.
Ju äldre desto bättre.

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #7 skrivet: november 05, 2012, 12:21 »
Absolut. Samtidigt är det intressant att man på de skandinaviska boplatserna på Grönland inte hittar några spår efter tex säl. Man anpassade alltså inte sin kosthållning fullt ut efter sina lokala förutsättningar. Kanske tyder detta på att det fanns starka kulturella uppfattningar om vad och hur man skulle äta.

Sen spelade säkert social tillhörighet roll för kosten. Samhällets högre skikt åt säkert mer kött, och delvis kött från andra djur, än "medelklassen" och de livegna.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #8 skrivet: november 07, 2012, 08:49 »
Det finns även ett par artiklar i Fornvännen av Sven Isaksson om matkultur under järnålder och tidig medeltid.

De smorde sina krås. Spår av vegetabilisk olja i keramik från yngre järnålder
http://fornvannen.se/pdf/2000talet/2005_179.pdf

Vild vikings vivre. Om en tidigmedeltida matkultur
http://fornvannen.se/pdf/2000talet/2003_271.pdf
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #9 skrivet: november 07, 2012, 09:02 »
Absolut. Samtidigt är det intressant att man på de skandinaviska boplatserna på Grönland inte hittar några spår efter tex säl. Man anpassade alltså inte sin kosthållning fullt ut efter sina lokala förutsättningar. Kanske tyder detta på att det fanns starka kulturella uppfattningar om vad och hur man skulle äta.

Det är intressant eftersom man i Skandinavien ändå jagade och åt säl under den här tiden. En del av tomtningarna är ju från samma tid och användes bl a för säljakt.
Ju äldre desto bättre.

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #10 skrivet: november 08, 2012, 03:09 »
Det är intressant eftersom man i Skandinavien ändå jagade och åt säl under den här tiden. En del av tomtningarna är ju från samma tid och användes bl a för säljakt.

Sorry, har inte koll på dessa "tomtningar" som användes för säljakt. Exakt vad refererar du till?

Rent generellt så hittar man inte (eller ytterst sällan, finns kanske enstaka undantag) sälben på vikingatida boplatser. 

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #11 skrivet: november 08, 2012, 08:46 »
Sorry, har inte koll på dessa "tomtningar" som användes för säljakt. Exakt vad refererar du till?

Rent generellt så hittar man inte (eller ytterst sällan, finns kanske enstaka undantag) sälben på vikingatida boplatser.

Tomtningar är en sorts mindre byggnadsrester som påträffas här och var längs våra kuster och ute i skärgårdarna. De varierar i tid från järnåldern och tidig medeltid och framåt (1500-talets sillfisken var en en tid då många tomtningar byggdes). De tolkas allmänt som en sorts bostäder eller stationer för fiske men även för säljakt och sjöfågeljakt.

Vad gäller säljakt under järnåldern (inkl vikingatiden) tycks den vara vanligare i norra Sverige. Delvis kan ju dessa säljägare tillhört någon form av samisk kultur, men olika grupper möttes ju längs kusten så både "nordbor" och "samer" kan ha varit inblandade.

Dock förekommer tomtningar från järnåldern även längre söderut. Även sälben från boplatser även om de är mer sällsynta. Men jag vill minnas att sådana förekommer från t ex Bohuslän och Gotland.

Även i Norge förekommer spår av vikingatida säljakt, bl a så har harpuner och liknande hittats.


http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/planfragor/planeringsunderlag/riksintressen/kulturmiljo/Skelleftea/Pages/bjuron---fallan.aspx

http://www.bottenviken.se/artiklar/2009/091009-samer.html

http://sh.diva-portal.org/smash/get/diva2:16083/FULLTEXT01
Ju äldre desto bättre.

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #12 skrivet: november 08, 2012, 12:14 »
Ringer någon klocka när du beskriver det.

Som sagt, sälben förekommer kanske, men i sådana fall ytterst sporadiskt. Sälen förefaller inte ha utgjort någon regelbunden, eller ens sporadisk, födokälla. En brasklapp kan dock vara att jag kan inte komma på särskilt många kustnära boplatser från vikingatid som har undersökts.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #13 skrivet: november 08, 2012, 13:13 »
Intressant nog lär det t o m finnas ett vikingatida sälben från Uppåkra.

Citera
Sälbenet hittades i en stenpackning i kanten av ett hus från vikingatid. Kanske har denna stenpackning varit ingången till huset. Sälbenet, som man kan artbestämma till gråsäl, är ett ovanligt fynd benfynd i Uppåkra. Kanske jagade man säl i Öresund och fraktade hit delar av djuret. Men sälkött var nog inte ett vanligt inslag i kosten, eftersom fynden är så få.


http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/staffanstorp/dagens-fynd-fran-uppakra-11/
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #14 skrivet: november 08, 2012, 13:27 »
Ringer någon klocka när du beskriver det.

Som sagt, sälben förekommer kanske, men i sådana fall ytterst sporadiskt. Sälen förefaller inte ha utgjort någon regelbunden, eller ens sporadisk, födokälla.

Dock verkar säl vara mer än sporadiskt förekommande längs Norrlandskusten under järnåldern och den tidiga medeltiden.. Här verkar den vara en mer vanlig födokälla.

Citera
Längs med norrlandskusten ligger många tomtningar emellertid påtaligt högt och förhållandevis oskyddade, på öarna längst ut i havsbandet (Norman 1995). Eftersom man påträffat rikligt med ben av säl i dessa tomtningar anses de ha använts vid säljakt eller sälfångst. Dateringarna av dessa ligger mellan romersk järnålder och 1200-talet e. Kr.

Säljakten kan också eventuellt ha varit någorlunda vanlig också söderut, t ex vid Sörmlandskusten. Dock saknas väl just tillräckligt med ben för att ordentligt belägga en sådan hypotes.

Citera
Förutom ”fiskelägen” vid topografiskt bra hamnplatser ligger vissa lämningar högre i terrängen och betydligt mer öppet och
påminner därmed om en grupp av tomtningar som är vanliga utmed norrlandskusten. En hypotes är därför att den typ av sälfångst
eller säljakt som bedrevs utmed norrlandskusten under järnålder och tidig medeltid också bedrevs utmed den södermanländska
kusten

Maria Landin, Peter Norman, Johan Rönnby, Oscar Törnqvist (red.) och Björn Öberg, 2011: Arkeologiska undersökningar i Södermanlands skärgård: Rapport från projektet Förmoderna kustmiljöer. Naturresurser, klimat och samhälle vid östersjökusten före 1800 - ett miljöhistoriskt projekt.
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #15 skrivet: november 15, 2012, 12:53 »
Det finns ju förövrigt en restaurang i Stockholm som serverar vikingatidsinspirerad mat och vars inredning går i vikingastil.

http://www.aifur.se/restaurangen

Är det någon här som besökt restaurangen ifråga?
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #16 skrivet: november 15, 2012, 18:42 »
Piankhy!
Citera
Dock verkar säl vara mer än sporadiskt förekommande längs Norrlandskusten under järnåldern och den tidiga medeltiden. Här verkar den vara en mer vanlig födokälla.
Före 1550 var säl och fisk ett avgörande livsmedel för de norrländska befolkningarna. Ungefär vid nämnda tid  beslagtog Gustav I de fiskegrynnor, laxfisken, och säljakträtter, som sässongvandrande samer tilldelats att nyttja i avtal med de tidigare "Helsingländerna". Gustavs genom centraladministrationen syfte verkar varit att tvinga samerna till att på heltid syssla med pälsjakt, framförallt gråverk och blåräv. Redan vid den tiden var bägge pälsbärarna i stort utrotade inom vad som blev Sverige p g a påtvingad pälsjakt. Skinnen var skatt bl a för att dessa nyttjanderätter skulle skyddas av samhället. Dessutom gav det livsmedel. Samerna betalade också skatt, i den mån de inte var jordägare, för rätt att nyttja de fastboendes marker för jakt och fiske. I avtalen ingick att fastboende hade rätt till fiske inom sommarvistena för de sässongboende. Det mesta av denna rätt är inskriven i skifteshandlingarnas textbihang (men erkänns inte av nutida staten som rättsliga utsagor, då de också anger sässongvandrarnas rättigheter).

Emellertid så nyttjade både fastboende och sässongvandrare de maritima nyttigheter, som gav livsmedel. Säl gav f ö även olja, som var bränsle och ljuskälla. Inom t ex Pite-Lule skärgårdar finns 1000-tals tomtningar från perioder bakåt före digerdöden, som minner om betydelsen av nämnda. En beräkning säger att på en viss höjd över havet finns det upp mot 5000 samtida tomtningar, förutsatt att en tomtplats användes av berörda familjer tills det var dags att flytta till lägre nivå (ca 1 ggr per generation) motsvarande en tomtning för 1-2 familjer i snitt. Den tänkbara totala befolkningen blir då förvånansvärt stor. Upp mot 25-50000 (men utspridd på avsevärt vidsträktare yta), vilket kan jämföras med Folklandens eller Gotlands eller SV Skånes samtida. Och då finns många skärgårdar kvar att räkna successivt åt söder.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #17 skrivet: december 19, 2012, 16:18 »
Absolut. Samtidigt är det intressant att man på de skandinaviska boplatserna på Grönland inte hittar några spår efter tex säl. Man anpassade alltså inte sin kosthållning fullt ut efter sina lokala förutsättningar. Kanske tyder detta på att det fanns starka kulturella uppfattningar om vad och hur man skulle äta.

Nu verkar det ändå som om de Skandinaviska nybyggarna på Grönland åt säl.

Citera
Greenland's viking settlers, the Norse, disappeared suddenly and mysteriously from Greenland about 500 years ago. Natural disasters, climate change and the inability to adapt have all been proposed as theories to explain their disappearance. But now a Danish-Canadian research team has demonstrated the Norse society did not die out due to an inability to adapt to the Greenlandic diet: an isotopic analysis of their bones shows they ate plenty of seals.
"Our analysis shows that the Norse in Greenland ate lots of food from the sea, especially seals," says Jan Heinemeier, Institute of Physics and Astronomy, Aarhus University.

Greenland's Viking Settlers Gorged On Seals





Ju äldre desto bättre.

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #18 skrivet: december 19, 2012, 19:42 »
Alltid kul när ny teknik kan förändra gammal vedertagen kunskap. Den gamla uppfattningen baserades vad jag förstår på en generell avsaknad av sälben i det arkeologiska materialet. Den intressanta frågan blir ju då, ifall det arkeologiska materialet har blivit korrekt representerat i debatten, vart sälbenen har tagit vägen.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Svensk mathållning på vikingatiden
« Svar #19 skrivet: december 20, 2012, 08:49 »
Det verkar som om även äldre studier har visat att bosättarna åt säl, fisk och annan marin föda.

Se tråden: Varför övergav vikingarna Grönland?

Även här funderar man på avsaknad av säl- och även fiskben.
Ju äldre desto bättre.