Författare Ämne: Analys av den franska slöjdebatten  (läst 12644 gånger)

Utloggad supergeten

 • Avslutat konto
 • Gode
 • Antal inlägg: 1 397
SV: Analys av den franska slöjdebatten
« Svar #20 skrivet: mars 08, 2013, 15:43 »
Piankhy!Mycket intressant artikel. Men även kommentaren om "klaner" och "soldater"  längre ner.

För ca 30 år sedan var jag i tillfälle att lyssna på en föreläsning om muslimer av Jan Myrdahl. Han var då statens expert inom området. Offentligt skulle Jan aldrig gå ut med sitt föredrag, men inför denna krets gjorde han det som sakkunnig. Jag har inte sympatiserat med Jan Myrdahls politiska åsikter, men som sakkunnig föreläsare var han lysande.

Allt det som artikeln med kommentaren ovan pekar på förutsåg Jan, särskilt detta med klansystem, som ledande politiker aldrig förstått hur våra europeiska samhällen behöver förhålla sig till. Han förutsåg även bildandet av det "Globala Kalifatet" och den kompromisslöshet detta innebär. Enligt Myrdahl predikade alltså vid den tiden mullorna att det inte var en synd att döda eller bedra en icke muslimsk människa. De predikade också att det var en gudomlig gärning, om man inte ville döda, att istället förnedra icke muslimer genom bl a att våldta deras kvinnor. Dessa budskap förmedlades inte skriftligen och inte i västerländsk text, alltså mestadels från mun till mun, så västerlänningar har inte förstått vad som är på väg att drabba oss.

Gudmundson om just detta. "Vilka bör dödas?" 


  http://gudmundson.blogspot.se/2013/03/vilka-bor-dodas-jihadistisk-teologi-pa.html?m=1


Radikalism skrämmer mig mycket. Oavsett vart den dyker upp.

Utloggad hanna.nilsson

 • Novis
 • Antal inlägg: 8
SV: Analys av den franska slöjdebatten
« Svar #21 skrivet: juli 23, 2013, 13:34 »
Väldigt intressanta diskussioner! Frankrike verkar ha ett litet annat klimat jämfört med oss här i Sverige. Är det någon som har en länk om ämnet som är lite nyare?

Utloggad medundersåte

 • Medlem
 • Antal inlägg: 58
SV: Analys av den franska slöjdebatten
« Svar #22 skrivet: juli 29, 2013, 11:17 »
Den franska laicismen grundar sig på tron att det finns en särskild religiös och en särskild sekulär sfär som kan hållas tydligt separerade samt att det är önskvärt att göra så. Oviljan mot exempelvis slöjan beror på att vissa uppfattar den som en religiös symbol som alltså inte hör hemma i den offentliga-sekulära sfären. Från en funktionalistisk religionsvetenskaplig synvinkel är emellertid laicism att betrakta som en religion, vilket naturligtvis komplicerar det hela. Dessutom är dikotomin religiös-sekulär en modern västerländsk konstruktion som inte existerat tidigare i historien och återfinns heller inte i kulturer som inte starkt påverkats av väst genom exempelvis kolonialisering.Utloggad Karlfredrik

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 346
SV: Analys av den franska slöjdebatten
« Svar #23 skrivet: juli 29, 2013, 19:18 »
Nu skall påpekas att Jan Myrdahl senare stödde "talibanernas kamp för nationellt oberoende" -

Utloggad Adils

 • Veteran
 • Antal inlägg: 802
 • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Analys av den franska slöjdebatten
« Svar #24 skrivet: juli 30, 2013, 14:52 »
Oviljan mot slöja torde i första hand bero på att den är en symbol för kvinnoförtryck. I ett sekulärt västland tror jag inte man bryr sig om någon tror på Tomten eller whatever.
Hell thir regin donaraz!