Författare Ämne: Vikinger i Nordamerika  (läst 17283 gånger)

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vikinger i Nordamerika
« Svar #40 skrivet: augusti 23, 2014, 18:24 »
Visst går det att skoja med, men vi vet ju att i alla några vikingaskepp nådde Amerika. Då är det rimligt att gissa att fler nått fram utan att lämna några spår som går att se 900 år senare.

Just det.

Dessutom har "spasmakarna" i fråga tyvärr en agenda - av politisk karaktär.

Här använder man altså tid og krafter på att - försöksvis - förlöjliga dom många fynd som under tiden hittas efter nord-europeiska besök i norra Amerika - före Colombus. I Norge kallas denna typ intriganter gärna 'brunnpissare'. ::)
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”


Utloggad Hans Menzing

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 369
SV: Vikinger i Nordamerika
« Svar #42 skrivet: september 10, 2014, 09:02 »
Dom som ifrågasätter fynden gör det naturligtvis i bästa avsikt. Självklart skall vi på alla sätt kolla fakta innan vi godtar dem. Dem typen av källkontroll verkar alltför svag här.
Men rent logiskt verkar det mycket troligt att fler seglat till Amerika, avsiktligt eller av misstag.

Utloggad Historikus

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 508
    • Fra romertid til vikingetid
SV: Vikinger i Nordamerika
« Svar #43 skrivet: oktober 29, 2014, 14:05 »
[ . .] längs kusterna av det som borde vara Vinland, Helluland eller Markland etc.

Lidt mærkeligt med stednavnene Vinland, Markland & Helluland osv. På nettet er de alle nævnt med endelsen ’-land’, som nok ikke var i brug i den sidste del af 900-tallet, hvor de første vikinger – muligvis – allerede var på den amerikanske kyst. I en del samtidig litteratur nævnes ’land’ som landi, landiae, lende, lendi.

Burde områderne så ikke hedde Vin-landi, Mark-landi, Hellu-landi? Hvad siger sagaerne?

Forleddet ’vin’ i Vinland får de fleste steder betydningen -> eng eller græs. I den gotiske ordbog er betydningen vîn (viin) og en drue hedder vînabasi dvs. viinbær. På oldn. vin. Så Vinland har muligvis heddet Vîn-Landi eller Vîna-Landi? Men taler vi om ’vin’ eller eng/græs? Sagen er vist en del omdiskuteret.

Markland er lidt sværere. Forleddet ’mark’ hedder på gotisk marka og på oldn. mǫrk i betydningen -> skov eller grænseområde. Det giver Markland som -> Marka-landi eller Mǫrk-landi. På oldirsk er ordet marg og på oldfrisisk merk. Det matcher jo fint.

Hvor sene er kilderne der nævner disse opdagelsesrejser?
Man kan ikke se træerne for bar skov!

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Vikinger i Nordamerika
« Svar #44 skrivet: oktober 29, 2014, 18:29 »
Det är inget konstigt att en eller flera indiankvinnor rest med nordbor österut. Vi vet ju att nordborna på Grönland företog regelbundna resor västerut. Bl a för att hämta byggvirke. Arkeologi från fångststationer längs kusterna är andra bevis om ÅRLIGA resor. Vid samtliga sådana resor, så bör även handelsmöjligheter tillvaratagits. Handel kräver avtal om fred och dessa avtal bekräftades genom tiderna både bland indianer och bland Européer (även av resten av jordens befolkningar) genom ett arrangerat giftermål. Så indiankvinnor som hustrur i de ledande nordbornas familjer är att vänta.

Vad som däremot inte söks efter är nordbornas motprestationer. De borde också ha lämnat en kvinna till äktenskap hos ledarna för sina handelspartners. Hade de ingen kvinna till hands, så borde det ha gått bra med en ung man också. Denna delen av handeln glöms oftast bort.
Amatör! Skåning i Norrland!