Författare Ämne: Konstruktioner (exempelvis av trä) ovanpå järnålderhögarna?  (läst 8187 gånger)

Utloggad flintskärvor

 • Novis
 • Antal inlägg: 15
SV: Konstruktioner (exempelvis av trä) ovanpå järnålderhögarna?
« Svar #20 skrivet: augusti 22, 2012, 13:38 »
Det där är ju också intressant! & sant. Jag hittade en funktion på någon sida någonstans (Sveriges Geologiska Undersökning SGU) där man kunde se hur högt havets strandlinje gått vid olika tider. Under åtminstone en del av stenåldern kunde man gå över Örsund! Östersjön var en insjö. Däremot var det mer vatten (eller lägre land) på bronsåldern och på järnåldern (fram till c:a år 1000 eller tidig medeltid). Mellan Bjärred och Lomma gick det in en lång havsvik. Nedre delen av nuvarande Höje å var inte en å (rinnande vatten) utan en del av denna vik. Det är därför många borgar och liknande som hade vatten runt sig nu står på torra land. Tvärtom med många stenåldersboplatser, som nu ligger på havsbottnen.

Utloggad AndreasE

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 947
SV: Konstruktioner (exempelvis av trä) ovanpå järnålderhögarna?
« Svar #21 skrivet: augusti 22, 2012, 17:35 »
AndreasE:

Stig Welinder "Sveriges Historia 13 000 fkr-600 ekr", sidan 170.
"De äldsta dateringarna av jordbruk finns ifrån Skåne.."

Mossby utanför Ystad 4000 fkr - 3700 fkr, för spår av säd gäller väl fortfarande?

Thomas I

Som sagt, dateringarna är så lika varandra (och spannen i varje datering tillräckligt stor) för att det är vanskligt att ens försöka följa jordbrukets march norrut. Det finns tex ben från nöt i Södermanland som har i stort sett samma dateringar som de första i Danmark (http://su.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:369541), runt 3900 f.Kr.

Ja? Det sticker ju inte ut direkt.

Precis. Om det så tog 50 eller 100 år för jordbruket att ta sig från Danmark till Mälardalen så är det historiskt sett ingenting. Man kan definitivt inte säga att någon region skulle utmärka sig som extra lämpad för jordbruk utifrån en tidig datering av jordbruk. Som det ser ut idag så kan vi inte ens säga säkert att det tog så lång tid. Processen verkar ha skett mycket fort.   

Utloggad gangrade

 • Veteran
 • Antal inlägg: 594
 • Intresserad amatör
SV: Konstruktioner (exempelvis av trä) ovanpå järnålderhögarna?
« Svar #22 skrivet: augusti 22, 2012, 17:57 »
Om det så tog 50 eller 100 år för jordbruket att ta sig från Danmark till Mälardalen så är det historiskt sett ingenting. Man kan definitivt inte säga att någon region skulle utmärka sig som extra lämpad för jordbruk utifrån en tidig datering av jordbruk. Som det ser ut idag så kan vi inte ens säga säkert att det tog så lång tid. Processen verkar ha skett mycket fort.   

Fast det vi baserar det på är daterade fynd, fortfarande kan det ju dyka upp något som omkullkastar teorin.
Men, som det är i dagens läge, där allt tyder på en snabb process, hur kan det ha gått till? Har det skett via någon form av missionärer, eller har folk flyttat sig, eller har det bara gått från mun till mun? Oavsett vilket så tyder det onekligen på kontakter folk emellan, och över gränserna (underförstått gränser mellan olika stammar).
Hmm, kanske ett helt nytt ämne egentligen...
Qui tacet, consentit

Utloggad AndreasE

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 947
SV: Konstruktioner (exempelvis av trä) ovanpå järnålderhögarna?
« Svar #23 skrivet: augusti 22, 2012, 18:30 »
Tja, man hade ju bott med jordbrukande grupper söder ut i ungefär 1000 år. De som först anammade jordbruket i de olika delarna av sydskandinavien runt 3900 f.Kr. kände nog redan till jordbruket, om än inte i detalj. Att det sedan plötsligt gick så fort tyder nog på att det som drev spridningen var en ideologisk förändring, och att när den väl skedde (vilket måste skett med en blixtrande fart) så kunde den nya livsstilen spridas i stort sett lika fort som man fysiskt kunde föra grödor och boskap norrut.

 

Utloggad Frågvis Amatör

 • Avslutat konto
 • Gode
 • Antal inlägg: 1 832
SV: Konstruktioner (exempelvis av trä) ovanpå järnålderhögarna?
« Svar #24 skrivet: augusti 22, 2012, 20:32 »
Nu är vi ute och slirar på ett intressant sidorspår men frågan om det första jordbruket under stenåldern har inget men träkonstruktioner på gravhögar från bronsålder och järnålder att göra. ;D

Thomas I