Författare Ämne: Intressanta nya fynd i Uppåkra  (läst 193004 gånger)

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #560 skrivet: augusti 27, 2012, 21:19 »
gangrade: Du påminner mig om Lars Larsson kommentar kring järntillverkning i Uppåkra. Det finns så här långt inga bevis för järntillverkning i Uppåkra, däremot av bearbetning av färdigt järn. Järnet har tillverkats på andra platser.

Jag har läst att tillverkning av kammar från hjortben var exklusivt under järnåldern? Stämmer det att råmaterialet var exklusivt? AndreasE hade en kommentar om att kamtillverkning var ovanligt.

Ingen har kommenterat att det har stått hallar under 1000 år på samma plats i Uppåkra. Det tyckte jag var intressant samt dateringen av Völund-fyndet.

Om ni klickar på den första Völund-bilden här:

http://www.uppakra.se/gravdagbok/2011-09-30-tack-for-sasongen-2011/

, kan ni se några droppar blod på vingen som tydligen ingår i myten. En av guiderna berättade om detta igår.

Thomas I

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #561 skrivet: augusti 27, 2012, 21:59 »
Men jag tror ändå att det vid något tillfälle, antagligen senare än tidigare, så specialiserades det fram speciella kam-makare, det finns t ex en gata i Stockholm uppkallad efter yrket.

Problemet är ju dock att vi sällan hittar avfall från kamtillverkning på vanliga boplatser. När det hittas så handlar det ofta om en ganska stor produktion på lite mer speciellt platser. Detta kan ju förstås ha alternativa förklaringar än att man endast producerade kammar på vissa ställen, men det är definitivt en möjlig tolkning.

Ingen har kommenterat att det har stått hallar under 1000 år på samma plats i Uppåkra.

Svårt att kommentera. Hur vet man att det handlar om hallbyggnader under hela den tiden utan att ha grävt ut alla hus? Hur vet man att det inte funnits perioder utan hus emellanåt? Har alla golvnivåer daterats, eller har man endast daterat den nedersta och översta? 1000 år av hallar skulle betyda att den första byggdes under typ sen förromersk järnålder, om man tänker sig att den sista hallen övergavs så sent som 900-tal? Vanligtvis brukar man dock inte tala om "hallar" över huvud taget så tidigt, så det komplicerar ju saken lite. Det kanske har att göra med att informationen kommer "second-hand" så att säga, men man skulle behöva lite förtydligande. Menar han verkligen att det stått 1000 år av hallar, eller 1000 år av byggnader, vilkas funktion idag inte är känd förutom den överst som var en hall?

Jag menar inte att ifrågasätta allting, och det är verkligen jätteintressant, men som grävande arkeolog sitter det i ryggmärgen att ställa de här frågorna. Då jag själv har grävt delar av liknande hus med stora sekvenser så vet jag hur svårt det är att säga någonting om tidigare faser utifrån mindre djupschakt, golvnivåer och några C14-dateringar.

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #562 skrivet: augusti 27, 2012, 22:31 »
AndreasE. Det är mycket bra frågor och jag vill inte ge mig in på tekniska diskussioner om lager och stolphål eftersom jag inte har kompetensen att bedöma detta.

Vifot grävde inte längre ner än till 600 ekr vilket årets undersökningar skall ha kommit fram till. Jag tror att grävningarna har kommit längre ner på båda kortsidorna av residenset. Vi får se.

Vi fick se en mängd grafiska bilder om hur residenset varit organiserat och förhoppningsvis kommer det en ny Uppåkra-publikation snart.

Thomas I

Utloggad gangrade

  • Veteran
  • Antal inlägg: 594
  • Intresserad amatör
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #563 skrivet: augusti 28, 2012, 13:54 »
gangrade: Du påminner mig om Lars Larsson kommentar kring järntillverkning i Uppåkra. Det finns så här långt inga bevis för järntillverkning i Uppåkra, däremot av bearbetning av färdigt järn. Järnet har tillverkats på andra platser.

Thomas I

En viktig aspekt är förstås att det finns järnfyndigheter (i form av malm alltså) i närheten. Jag vet inte hur det ser ut kring Uppåkra. Men en del av att vara stad är väl att man får oftast förfinade råvaror införda istället för att de produceras lokalt. Jag kan tänka mig att man heller inte har hittat spår av spår av odling, tröskning eller kvarnar (fanns större kvarnar på den tiden eller malda alla sitt eget mjöl?) inne i staden. Järntillverkning passar inte heller in i min bild av en stad utan borde vara något som görs (kanske långt) utanför och att järnet sedan förs in i staden.

Problemet är ju dock att vi sällan hittar avfall från kamtillverkning på vanliga boplatser. När det hittas så handlar det ofta om en ganska stor produktion på lite mer speciellt platser. Detta kan ju förstås ha alternativa förklaringar än att man endast producerade kammar på vissa ställen, men det är definitivt en möjlig tolkning.

Vilka spår hittar man efter kam-tillverkning? Industriell kam-tillverkning borde lämna fler och kanske andra spår än ifall jag själv sitter och karvar/sågar fram en kam - vilket jag pga svårigheterna och tidsåtgången - kanske håller på med i en månad eller två.

Tillverkning av kammar från ben och hornmaterial kräver en del specialverktyg som jag inte tror att folk i gemen hade i sina bostäder, fina sågar och borrar t.ex.

Vilka special-verktyg krävdes? Eller är det nu, med våra möjligheter och kunskap, som vi väljer att använda special-verktyg?
Har man hittat några verktyg som används vid kam-tillverkning? Vad gäller sågen - det känns som om tänderna måste ha varit mycket små för att inte slita sönder de nyss framsågade kam-tänderna, fanns det något annat verkyg som kunde användas för att slipa/såga fram kam-tänderna? En trådsåg eller liknande kanske, fanns det material som kunde användas som trådsåg?

/stefan
Qui tacet, consentit

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #564 skrivet: augusti 28, 2012, 16:28 »
Gangade, Jag rekommenderar dig att tillverka en kam i horn , först då tror jag du förstår vad jag beskrev. Det har ingenting med förr och nu att göra.

När det gäller kammar gäller det att inte använda kraft nästan alls, minsta sidokraft bryter av tänderna. Om sågen ”fastnar” i sin gång bryter man också av tänderna. Överstycket är relativt enkelt att tillverka – men tänderna och deras inpassning i överstycket kräver, enligt min uppfattning, en yrkesman. När kammen är färdig skall tänderna poleras så att kammen inte ”luggas” när den används – vilket även det kräver mycket lätta händer/fingertoppar.

Att bearbeta järn kräver helt andra saker - och helt andra verktyg.

Första problemet med kamtillverkning är att få tag i råmaterialet – och det duger inte med vilket horn som helst, här kommer, som jag ser det, en yrkesman in i bilden som kan välja ut rätt horn till kammens olika delar. Tänderna tillverkas i ”bitar”. Varje sådan bit kan ha 5-6 tänder utsågade – och det får inte vara någon märg i tänderna, deras material måste vara homogent horn, alltså från ett horns utsida. Här gäller det då att hitta platta horn där det finns nog med material för tänderna.

Sedan skall en skåra skäras ut på kammens överstycken och ”bitarna” med tänder passas in bredvid varandra samt minst två hål skall borras i varje bit - och bitarna skall nitas fast. Nitar man fel, eller använder för hårt, eller för mjukt, material i nitarna, spricker dessa bitar – och hela biten måste bytas ut, en ny bit som passar in måste tillverkas – osv. Även med dagens verktyg är det svårt att tillverka en kam för hand.

Specialverktyg för denna tid är t.ex. små borrar som kan åstadkomma små raka hål genom minst tre olika lager av horn som det sedan går att nita ihop utan att det glappar någonstans. Med borr menar jag då inte dagens borrar eftersom de är rätt moderna – jag menar det man borrade med på den tiden, troligen en bit ”ståltråd” med ett platt vasst skär som var själva borren, där man böjt ståltråden till en vev så att man kunde rotera skäret – det var det jag använde när jag borrade hålen för nitarna.

Ett enkelt verktyg för oss idag att tillverka – men hur var det på medeltiden? Jag tror att ståltråd var bristvara för gemene man – men tråddragerier fanns ju på denna tid så det gick säkert att få tag på sådan tråd.

Det stora problemet, som jag ser det, var sågen man behövde för att såga ut tänderna på kammen. Den måste vara tunn, max 1 tjock mm gissar jag – och max 10 cm lång, gärna kortare eftersom man måste röra sågen bara några millimeter när man sågar. Sågar var absolut en bristvara eftersom sågar var unika på denna tid och de tillverkas av smeder på beställning – och de borde vara mycket dyra. Själva råmaterialet var enkelt att smida och slipa plant, men att fila ut tänderna var inte enkelt eftersom filar var det ont om. Tänderna på sågen måsta vaa helt jämnhöga eftersom sågen inte fick ”hugga” i materialet man sågade i.

Så, jag anser att det jag kallar för specialverktyg var just borren och sågen för att såga ut kammens tänder.
Nu kan man göra en kam med enklare verktyg, t.ex. kan man göra tänderna genom att dra en knivspets med dess nacke (platta yta) först och ”ritsa ut” mellanrummen mellan kammens tänder, det går – men tar mycket lång tid och det kräver ett enormt tålamod – och skicklighet. Men, jag tror inte att bönder, eller borgare, ville sitta några dygn och utföra detta arbete hemma i bostaden, de föredrog nog att gå till kammakaren och köpa sig en kam.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #565 skrivet: augusti 28, 2012, 17:09 »
Järnet har troligen kommit till Uppåkra från Norra Skåne.

Handkvarnar i sten har det hittats många av inne på området.

Lars Larsson berättade, i söndags, att varje hus eller gård i Uppåkra haft en täppa eller kålgård.

Lite om kamtillverkningen på dessa länkar:

http://www.uppakra.se/gravdagbok/2012-06-28-kam-lagas-for-andra-gangen/

http://www.uppakra.se/gravdagbok/2011-09-16-hantverk-for-harvard/

Thomas I

Utloggad gangrade

  • Veteran
  • Antal inlägg: 594
  • Intresserad amatör
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #566 skrivet: augusti 28, 2012, 23:55 »
Gangade, Jag rekommenderar dig att tillverka en kam i horn , först då tror jag du förstår vad jag beskrev. Det har ingenting med förr och nu att göra.

---
Att bearbeta järn kräver helt andra saker - och helt andra verktyg.


Det stora problemet, som jag ser det, var sågen man behövde för att såga ut tänderna på kammen. Den måste vara tunn, max 1 tjock mm gissar jag – och max 10 cm lång, gärna kortare eftersom man måste röra sågen bara några millimeter när man sågar. Sågar var absolut en bristvara eftersom sågar var unika på denna tid och de tillverkas av smeder på beställning – och de borde vara mycket dyra.

Så, jag anser att det jag kallar för specialverktyg var just borren och sågen för att såga ut kammens tänder.

Nu kan man göra en kam med enklare verktyg, t.ex. kan man göra tänderna genom att dra en knivspets med dess nacke (platta yta) först och ”ritsa ut” mellanrummen mellan kammens tänder, det går – men tar mycket lång tid och det kräver ett enormt tålamod – och skicklighet. Men, jag tror inte att bönder, eller borgare, ville sitta några dygn och utföra detta arbete hemma i bostaden, de föredrog nog att gå till kammakaren och köpa sig en kam.

Thomas

Hej Thomas (Jag klippte för syns skull bort delar av din text i citatet, det återfinns dock i sin helthet strax ovanför)

Nu gör du det igen, blandar ihop dina erfarenheter med dåtidens, blandar dina preferenser med deras åsikter.

Ja, jag vet att järn kräver andra verktyg, jag ville visa på att fastän det är en komplicerad process för gemene man idag, så var det inte helt ovanligt förr. Jag försökte inte säga att man gjorde kammar med järnframställningsverktyg eller ens egna sågar av järnet man framställde.

Du säger själv hur svårt och dyrt det var att tillverka en såg. Jag vet inte ens om man kunde tillverka sågar såsom du beskriver dem. Hade de ens verktygen för att skapa sådana avancerade sågar?

Borrat har man gjort förr, det var det jag ville påvisa med stenyxe-exemplet. Det var även ett "bevis" på att man kunde ha tålamod förr, att det kanske inte var så självklart att springa till handlarn nere på hörnet och köpa sig en kam.

Du säger ju också, även om du förkastar det pga av egna nutida referenser samt erfarenhet av att med ganska moderna verktyg själv tillverkat en kam, att det finns andra sätt, t ex genom att ritsa med t ex en kniv. Och det  var lite grann därför jag ställde frågan i första läget, vilka verktyg kan användas till att skapa en kam.

När du skriver "borgare och bönder" så inser jag dock att vi kanske pratar olika tidsepoker. Och lite håller jag med eftersom människan är av naturen lat. Finns det kammar att köpa så  köper man dem hellre än tillverkar dem själv.

 :)

Stefan
Qui tacet, consentit

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #567 skrivet: augusti 29, 2012, 00:15 »
Hej Stefan  :) vi är nog inte så motpols i detta – men jag har uppfattningen att skillnaden förr och nu inte är så speciellt stor.

Man var lika intelligent då som nu, lika kreativ, lika konstnärlig och lika nyfiken. Det är mer en fråga om teknik och tekniskt kunnande. Jag har sett hur man skapar underbara saker – med nästan inga verktyg alls – eller med mycket få enkla verktyg som man konstruerat själv.
 
Förr var det mer en fråga om vad man var bra på. Alla är vi ju olika. Det man var bra på kunde man sälja eller byta med, det gav en extra födkrok. Var jag bra på att snickra hjälpte jag grannen som var smed – och fick en yxa eller en kniv som betalning, osv. I byar och samhällen fanns det alltid specialister av alla slag, allt efter läggning, händighet och personlighet.

Min tro är att det är just så samhällen byggs upp och fungerar, både då och nu.

Är det inte så att du ringer  X när du behöver hjälp med datorn – eller Y när du behöver hjälp med bilen? Dom är bra på det. Du betalar med det du är bra på när X och Y behöver just din hjälp. Så fungerar det i alla fall där jag bor – och har bott – och det svetsar samman samhället = alla behövs och alla kompletterar varandra.

I Havamal står det att: Ingen man är så dålig att han alls inte duger = alla dög till (var bra på något) i samhället.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #568 skrivet: augusti 29, 2012, 09:07 »

Ett enkelt verktyg för oss idag att tillverka – men hur var det på medeltiden? Jag tror att ståltråd var bristvara för gemene man – men tråddragerier fanns ju på denna tid så det gick säkert att få tag på sådan tråd.

Det stora problemet, som jag ser det, var sågen man behövde för att såga ut tänderna på kammen. Den måste vara tunn, max 1 tjock mm gissar jag – och max 10 cm lång, gärna kortare eftersom man måste röra sågen bara några millimeter när man sågar. Sågar var absolut en bristvara eftersom sågar var unika på denna tid och de tillverkas av smeder på beställning – och de borde vara mycket dyra. Själva råmaterialet var enkelt att smida och slipa plant, men att fila ut tänderna var inte enkelt eftersom filar var det ont om. Tänderna på sågen måsta vaa helt jämnhöga eftersom sågen inte fick ”hugga” i materialet man sågade i.

Så, jag anser att det jag kallar för specialverktyg var just borren och sågen för att såga ut kammens tänder.
Nu kan man göra en kam med enklare verktyg, t.ex. kan man göra tänderna genom att dra en knivspets med dess nacke (platta yta) först och ”ritsa ut” mellanrummen mellan kammens tänder, det går – men tar mycket lång tid och det kräver ett enormt tålamod – och skicklighet. Men, jag tror inte att bönder, eller borgare, ville sitta några dygn och utföra detta arbete hemma i bostaden, de föredrog nog att gå till kammakaren och köpa sig en kam.

Thomas

Bara för att ge perspektiv åt det hela kan jag ju nämna att kammar fanns redan på yngre stenåldern och då fanns ingen ståltråd. Enligt wikipedia är Sveriges äldsta kam hittad i Näs på Gotland. Den är just från från yngre stenåldern och tillverkad i ben.

Man kan ju fråga sig vem som tillverkade kammar under denna tid, vanligt folk eller specialister?

Ju äldre desto bättre.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #569 skrivet: augusti 29, 2012, 09:12 »
I Havamal står det att: Ingen man är så dålig att han alls inte duger = alla dög till (var bra på något) i samhället.

Thomas

Där var nog de gamla visare än dagens människor. I vårt samhälle kan ju en människa lätt bli utdömd som oduglig, eller ett problem, om han/hon inte passar in i den gängse arbetsmarknadsmodellen, eller inte kan anpassa sig till de jobb- eller sysselsättningsalternativ som erbjuds (eller som snarare påtvingas personen ifråga). Detta leder troligen till en mycket större utslagning i dagens samhälle än i forntida samhällen.
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #570 skrivet: augusti 29, 2012, 17:52 »
Piankhy, naturligtvis var det frisören i byn som även var kammakare!  ;)

En gissning, redan på stenåldern fanns det människor som var specialister, t.ex bra flintknackare, speciellt duktiga jägare, bra fiskare som kanske även var bra på att tillverka krokar av ben och horn.

Det fanns gamla jägare som inte längre orkade jaga samt mycket troligt handikappade människor med olika handikapp. Gamla och handikappade kunde passa barnen när kvinnorna var ute och samlade föda och deras gubbar var ute och jagade. Handikappade var kanske extra bra flintknackare?

Det fanns ungdomar som kanske gick i lära hos de äldre. Alltså, äldre samhällen fungerade högst troligt ungefär som våra samhällen gör , det fanns specialister och experter på det mesta.

Krukmakaren var kanske inte en bra jägare – så han blev krukmakare – eller var det en handikappad kvinna som tillverkade krukor – och fick mat som betalning?

Någon kanske klippte och rakade fint utan att skära folk i huvudet eller i ansiktet – och han/hon fick sedan klippa och raka de andra i samhället/gruppen/stammen?

Bilden av den råa vilden, ättestupa-kultur, utsättning av oönskade barn osv – var det en verklighet – eller är dessa bilder skapade för att påvisa att vi är så mycket bättre idag än vad våra förfäder var? Eller skapade av kristna fundamentaliser som ville påtala hur dåligt det var att vara hedning? Vi hittar ju faktiskt gravar med handikappade människor som levt lång tid med sina handikapp, det åste ju då finnas en nytta av den handikappade i samhället = han/hon behövdes i samhället.

Människan som flockdjur har inte förändrats under millenniernas gång – det är teknikkunnandet som med tiden har blivit allt högre.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #571 skrivet: augusti 29, 2012, 19:04 »
Det finns en artikel på Uppåkrasajten om hantverk på platsen med bilder på verktygen och råmaterialet, hjorthorn.

Johan Callmer "Wayland An Essay on Craft Production in the Early and High Middle Ages in Scandinavia"

http://www.uppakra.se/backup/studie_7.htm

DirektLänk: http://www.uppakra.se/backup/docs/uppakra7/20_Callmer_U7.pdf

Man har hittat ett bortglömt lager med hundratals färdiga kammar i Uppåkra.

En intressant fråga är hur man har fått fram den stora mängd hjorthorn som krävts för tillverkningsvolymerna i en slättbyggd?

Thomas I

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #572 skrivet: augusti 29, 2012, 22:15 »
Några detaljer angående Vifothuset eller residenset.

Vifotsidan är vid svinhuset vid Prästlönebostället och ligger i samma riktning som den sida, där tältet står, och som är andra gaveln av ett hus i olika versioner. På Vifotsidan upptäckte man att att den grävningen bara gick ner till 600-talet ekr men att det fanns ytterligare lager som syns här:

http://www.uppakra.se/gravdagbok/2012-05-24-djupt-ner-i-ororda-lager/

Alla golvlager(13 st) ner till det sterila lagret, på Vifotsidan har C14 daterats. Från detta underlag har man kanske kommit fram till att det funnits ett residens på samma plats under 1000 år som slutade med en hall på 40m*10 m under vikingatiden?

På residensets sida mot kulthuset har man dateringar via stolphål, inom huset,men man skall gräva sig ner på den gaveln under september.

Så uppfattade jag söndagens föreläsning av grävledaren.

Thomas I

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #573 skrivet: september 01, 2012, 20:21 »
Jag har läst igenom rapporten "Arkeologisk Undersökning Stora Uppåkra 8:3" av KM Lenntorp om grävingarna 2007-2008.

Vid Kulthuset hittade man en makaber deponi med en blandning av matavfall och ben efter fyra människor.

Citera
Arbetet med den öppna ytan tog tämligen lång tid och gav ett stort fyndmaterial, sammanlagt
undersöktes 120 kvadratmeter. Utöver matavfallet gjordes flera anmärkningsvärda fynd, bl.a. två
guldbrakteatrar ett guldhänge en lansspets och ett stort keramikmaterial. Ett 20-tal fragment av
människoben påträffades också och dessa var lokaliserade till undersökningsytans nordöstra del, se
figur 12. Det rörde sig om minst fyra individer. Sammantaget så har den öppna ytan kring
ceremonihuset undersökts i en förhållandevis stor omfattning och den aktuella koncentrationen av
människoben var utmärkande för lagret utbredning i väster. Varför människorester låg spridda
bland ett ymnigt matavfall var oklart.

(sid 14)

Rapporten finns här
www.uppakra.se/backup/docs/rapport.pdf

Någon som har en vettig förklaring?

Thomas I

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #574 skrivet: september 02, 2012, 18:16 »
Männskoben har en tendens att dyka upp lite här och var även på boplatser. Ibland tolkas det som att det har att göra med diverse begravningsceremonier inom vilka man handskats med ben, och ibland tänker sig vissa forskare att det har med kult att göra, tex människooffer. Att ge något generellt svar är nog svårt.

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #575 skrivet: september 02, 2012, 21:34 »
Tack Andreas. Jag uppfattar det som att du läst att detta fynd hittades intill kulthuset. Uppåkra är lite mer än en boplats liksom Birka, Helgö, Sorte Muld, Gudme osv.

Thomas I

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #576 skrivet: september 06, 2012, 21:47 »
Jag är intresserad av om Uppåkra uppmärksammats i Danmark? Vi har några danska vänner här som kanske kan kommentera?

Thomas I

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #577 skrivet: september 09, 2012, 12:47 »
Det slår mig en intressant detalj och jag kanske slår in öppna dörrar. I ett inlägg nämns "sterilt lager".

Bakgrunden är att i (främst) USA så finns det ett politiskt beslut, som i princip säger att oavsett arkeologi, så existerar inga andra mänskliga migrationer än de som kom via Berings Sund och inga före ca 13000 år tillbaks. Att detta nu måste tummas allt mer från m anl av nya arkeologisk data är ett USA-problem. Emellertid innebar detta en överensstämmelse med övre delen av ett "sterilt lager" (finns mer eller mindre från Klippiga Bergen t o m Östkusten) ålderna 13000 år i stratografin vid utgrävningar, så det blev länge legio att inte gräva sig genom denna 13000 års gräns.

Nu finns det ju alltid nyfikna männisikor, så en och annan "fuskade" och grävde genom det "sterila" lagret. Och hittade mer arkeologi.

Jag vill passa på att påpeka, och vidarebefordra gärna till grävande personer, att arkeologer borde legio, om de inte nått fast berggrund, gräva typ 1 meter under nivån för ett sterilt lager. Om det så bara sker snabbt med grävskopa för att se vad som finns under det sterila lagret. Det är kanske där de verkligt sensationella fynden väntar.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #578 skrivet: september 09, 2012, 15:13 »
Jag fick en trevlig pratstund idag med arkeologerna som gör markundersökningarna i Uppåkra.

http://archpro.lbg.ac.at/case-studies/sweden/uppakra

Tydligen visar årets undersökning på ett längre dike som kan ha ingått i en palissadkonstruktion. Uppåkra har alltså troligtvis haft ett försvar runt området. Det ger kanske ännu mer underlag för att kalla Uppåkra för en järnåldersstad.

Jag frågade om det var OK att skriva här om denna nyhet och det var lugnt. Har bara sett konstruktionen på en dataskärm från magnetskanningen av ett område i Uppåkra.

Hälsningar till Immo!

Thomas I

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #579 skrivet: september 09, 2012, 22:24 »
Jag vill passa på att påpeka, och vidarebefordra gärna till grävande personer, att arkeologer borde legio, om de inte nått fast berggrund, gräva typ 1 meter under nivån för ett sterilt lager. Om det så bara sker snabbt med grävskopa för att se vad som finns under det sterila lagret. Det är kanske där de verkligt sensationella fynden väntar.

Visst kan det ibland vara knepigt att identifiera sterila lager, men i de allra flesta fall så tror jag inte att man behöver oroa sig, och att det inte orsakar några större problem. Självklart beror ju detta till stor del på de geologiska betingelserna.

Så kallad "slutavbaning" utförs då och då efter att alla synliga anläggningar undersökts, framför allt på gravfält där vissa anläggningar kan vara svårupptäckta (tex skelettgravar fyllda med samma material som sterilen består av).