Författare Ämne: Tidiga kristna kontakter í skandinavien?  (läst 5184 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Tidiga kristna kontakter í skandinavien?
« skrivet: oktober 06, 2011, 11:46 »
Detta har debaterats förr,men eftersom trådarna har några år på nacken tar jag upp det igen:

Redan före 800-talet tyder arkeologiska fynd på att Sverige haft nära kontakter med det kristna Europa, enligt Bertil Nilsson. De går att belägga från 500-talet. Gravskicket, fynd av korsformade dräktspännen, och av bronskors som hängsmycket
Se Bertil Nilsson, Sveriges kyrkohistoria, Arlöv 1998.

Utloggad Reuterdahl

  • Moderator
  • Veteran
  • Antal inlägg: 796
  • Arkeolog, Länsstyrelsen i Östergötlands län
    • Testimony of the spade
SV: Tidiga kristna kontakter í skandinavien?
« Svar #1 skrivet: oktober 06, 2011, 13:05 »
Nu kan man ju fundera på vad Bertil Nilsson menar med korsformiga smycken och kristna gravar - formen som sådan, kors, är knappast en entydig kristen symbol. Man kan också diskutera vad som menas med kristna kontakter - är det kontakter på olika nivåer med kristna grupper eller individer eller menar du idéflöden och mission. Man kan också tänka sig att kristna influenser kommit hit via ingiften, handelsmän, slavar m.m. Frågan blir är de korsformiga föremålen en symbol för kristenhet eller något annat. Ett föremåls ursprungliga betydelse och nyttjande behöver inte vara det samma på en annan plats i en annan eller ens samma tid. Gravar är också problematiskt att tolka till kristenhet innan kyrkogårdarna. Vad är en kristen grav eller en grav med kristna influenser; ibland anges att korsformiga smycken följt med, ibland skelettgravar, eller gravar med en öst-västlig riktning. Givetvis kan man spekulera, och flera indikation kan stärka en hypotes; t ex dateringar som visar på att olika gravar inom en kontext har olika åldrar, gärna i kombination med skelettgravskick och föremål som kan antas  ha kristen anknytning. Det är dock en intressant diskussion.

Man anta med viss sannolikhet att man både känner till kristendom och influeras av den innan den införs, det är sällan ett religionsskifte eller idéskifte sker snabbt - utan det är något som sker över tid.

I det arkeologiska materialet finns mängder med bevis på att föremål kommit upp till Norden, en del har säkert kommit hit genom direktkontakter andra genom att "vandra" upp genom Europa till Skandinavien med flera mellanhänder. Så inledningsvis vad menar vi med kristna kontakter och influenser?

Magnus Reuterdahl
Archaeology is taxes well spent!

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Tidiga kristna kontakter í skandinavien?
« Svar #2 skrivet: oktober 06, 2011, 13:17 »
Det finns flera bra exemple på hur svårt det är att tolka innebörden av "kristna kontakter" i det arkeologiska materialet. Ta tex flera rika kammargravar från Birka som tex innehöll korsformade hängen och importerade kärl med korsornamentik som man vet hade en kristen innebörd där de tillverkades. Föremålen kan ses som tecken på kristendom - men det faktum att de påträffades i kammargravar fulla av gravgåvor, ett tydligt icke-kristet gravskick, gör en "kristen identitet" hos den avlidna (eller dess närmaste) tveksam. 

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
SV: Tidiga kristna kontakter í skandinavien?
« Svar #3 skrivet: oktober 06, 2011, 13:55 »
citat Reutherdahl:
Citera
Så inledningsvis vad menar vi med kristna kontakter och influenser?
Jag tror han menar föremål eller kopior av föremål av kristet ursprung - orginalen fanns troligen i ett av Europas kristna länder.
Kors behöver naturligtvis inte betyda kristet ursoprung - tänk exempelvis på minnesdagen i det antika Rom när en korsfest hund bars runt i staden i procession- före Kristi födelse!

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Tidiga kristna kontakter í skandinavien?
« Svar #4 skrivet: oktober 07, 2011, 11:14 »
Lite mer om tidiga kristna kontakter o dyl:

Citera
Sverige började bli kristet redan på 500-talet
 
Redan på 500-talet kände skandinaver till kristendomen, nästan ett halvt millennium tidigare än vad forskningen hittills trott. Arkeologerna Ulf Näsman och Charlotte Fabech sätter nytt ljus på perioden före vikingatiden.

http://www.vr.se/forskningvistodjer/humanioraochsamhallsvetenskap/manadensprojekt/sverigeborjadeblikristetredanpa500talet.4.41c4c50b1195b50750780002443.html
Ju äldre desto bättre.

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Tidiga kristna kontakter í skandinavien?
« Svar #5 skrivet: oktober 07, 2011, 11:31 »
Eh, jag ser ingenting nytt i den där artikeln. Allt det där är väl sedan länge accepterade sanningar? Skandinaviens kontakter med kontinenten har ju varit ett ständigt forskningsämne sedan 1800-talet.

Att Sverige skulle börjat "kristnats" under äldre järnålder/folkvandringstid på grund av kulturella kontakter och möjligheten att det förekom några kristna individer här och där tycker jag dock känns som en övertolkning. Trots allt så är gravritualer och inhemsk ikonografi överväldigande "hednisk" i stort sett hela landet fram till sent 900-tal och 1000-tal. Att det däremot fanns kristna människor närvarande under många århundraden innan dess är ju inte osannolikt.

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
SV: Tidiga kristna kontakter í skandinavien?
« Svar #6 skrivet: oktober 07, 2011, 12:46 »
Det viktiga för mig har varit att veta om den hedniska läran påverkats av kristendomen. Och detta är jag alldeles övertygande om. Studerar man utvecklingen från bronsålder och framåt är det alldeles tydligt att ikonografi och vanliga föremål tillverkats efter mönster från sydöst. Det har varit en ständig ström av idéer till Skandinavien och detta har inte gått spårlöst förbi. När det då gäller Kristendomen finner jag flera spår av att den anammats eller inympats i skandinavernas föreställningsvärld. Passande nog tar det fart under 600- och 700-talet samtidigt som de kristna munkarna på de insulära öarna och nere i kontinenten bedriver en intensiv missionskampanj. Det blir helt enkelt högsta mode med Kristendom, vilket bland annat den senkeltiska och insulära missionsornamentiken på allehanda föremål vittnar om. Naturligtvis är det svårt att avgöra hur mycket kristendomen gjorde intryck, men att den gjorde det är för mig uppenbart. 

Utloggad flintskärvor

  • Novis
  • Antal inlägg: 15
SV: Tidiga kristna kontakter í skandinavien?
« Svar #7 skrivet: augusti 27, 2012, 15:54 »
Hedeager (i Iron Age Myth and Materiality: An Archaeology of Scandinavia AD 400-1000 (2011)) förslår att Odenfiguren skulle ha sitt ursprung i Atilla, hunnernas ledare. Tydligen finns det likheter i hur Oden och Atilla avbildats på metall (sådana där mynt som inte är mynt).

Bra förslag.

Men jag undrar om det inte -- till och med -- kan vara så att det är Kristus, och alla missförstånd kring dennes superkonstiga och kusliga religion, som givit upphov till Oden, den hängde dödsguden som samtidigt är en allsmäktig "övergud" ....

Vad tror ni? Är det någon som är expert här? Kristendomen slog ju igenom som modereligion nr 1 på 300-talet i det övriga Europa. Det var det som romarna körde med. Som alla tyckte var tuffast och bäst. Som alla på olika sätt försökte efterlikna --- eller bli.

Hur gammal är den äldsta helt säkra avbildningen av Oden? Finns det något säkert skriftligt belägg (exempelvis runor) för att man verkligen har sysslat med Odenkult? Någonstans? Eller kan det ha handlat om germanernas förtvivlade försök att fatta vad Kristendomen (världens konstigaste religion) gick ut på?

Utloggad 123hopp

  • Stammis
  • Antal inlägg: 377
SV: Tidiga kristna kontakter í skandinavien?
« Svar #8 skrivet: augusti 27, 2012, 16:30 »
Jag trodde att de egyptiska religiösa föreställningar var konstigaste i världen? - Det sägs ibland att det var nån slags institutionaliserad schamanism, som rådde i Egypten. Ni vet, de "kraftdjur" (power animals) som blev gudar, etc. Men är det inte också en prövning i schamanistisk stil när Jesus hänger på korset och sen betvingar Döden? När det gäller Oden i Skandinavien då... vill ni säga att schamanismen kom hit först med kristendomen?

Utloggad flintskärvor

  • Novis
  • Antal inlägg: 15
SV: Tidiga kristna kontakter í skandinavien?
« Svar #9 skrivet: augusti 27, 2012, 16:51 »
Schamanism är inte religion. Det är bland det MINST konstiga som finns. Det kommer mer eller mindre naturligt för människan, för nästan alla folk. (Enligt vissa forskare verkar till och med vissa människor vara FÖDDA till schamanrollen i ett samhälle, i en grupp!) Enligt Hedeager kom hunnerna med schamanismen. Men det tror jag inte på.
När man sydde ihop det som skulle bli den färdiga Kristendomen på 300-talet tog man element från en mängd olika läror och religioner: judendom/protojudendom, grekisk religion, grekisk filosofi, Mithraskult, egyptiska gudar... torligen började denna process i Alexandria under ptoleméerna. Fortsatte hos romarna och klubbades vid det där mötet någon gång på 300-talet.

Schamanism saknar flera av de element som ingår i definitionen för "religion".

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Tidiga kristna kontakter í skandinavien?
« Svar #10 skrivet: augusti 28, 2012, 08:55 »
Hur gammal är den äldsta helt säkra avbildningen av Oden? Finns det något säkert skriftligt belägg (exempelvis runor) för att man verkligen har sysslat med Odenkult? Någonstans? Eller kan det ha handlat om germanernas förtvivlade försök att fatta vad Kristendomen (världens konstigaste religion) gick ut på?


Blot till Oden nämns i isländska källor. Snorre nämner t ex att Håkon Jarl blotade till Oden i ett specifikt sammanhang och citerar en skaldevers om händelsen. Teofora ortsnamn (t ex Odensåker, Odensvi) talar också för aktiv kult.

Oden (Wodan/Wuotan/Wotan) nämns i flera kontinentala källor på 600- och 700-talet (t ex av Paulus Diaconus, Jonas Bobiensis, Merseburggaldrarna). Paulus Diaconus säger t o m uttryckligen att han dyrkades av alla germanska folk.

Woden nämns i ett antal anglosaxiska källor och eftersom angelsaxarna kristnades på 600-talet så måste Woden ha "existerat" innan dess.

Vad beträffar runinskrifter så nämns åtminstone ett personnamn där "Oden-" ingår på en svensk runsten: Odendisa (Vs24). Och ja, Oden nämns uttryckligen i ett par runinskrifter en dansk (DR EM85;151B $) och en tysk (fibula Nordendorf I).

Så sammanfattningsvis är guden Oden väl dokumenterad inom hela det nord- och västgermanska området från folkvandringstid och framåt. Det finns däremot vad jag vet inga säkra belägg i östgermanska sammanhang (men vi vet ju nästan inget om goternas förkristna religion), och det finns heller vad jag vet inga klara belägg i romerska källor eller inskrifter.

Och så har vi ju onsdag/wednesday...

Teofora ortsnamn är även kända från Tyskland, Nederländerna och England.

Utloggad Castor

  • Veteran
  • Antal inlägg: 864
SV: Tidiga kristna kontakter í skandinavien?
« Svar #11 skrivet: augusti 28, 2012, 10:02 »
Redan på Tacitus' tid ska germanerna ha blotat med människooffer och allt till "Merkurius" (dvs Wodan/Oden)

Bland gudarna dyrka de mest Merkurius, åt vilken de anse som sin skyldighet att på vissa dagar bringa till och med människooffer.

Oftast är det väl Balder som brukar lyftas fram som en Kristusinfluerad gestalt.