Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Kvinnan som djävulens utvalda

Författare Ämne: Kvinnan som djävulens utvalda  (läst 5038 gånger)

Utloggad Piankhy

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 463
Kvinnan som djävulens utvalda
« skrivet: oktober 20, 2011, 08:46 »
Ny avhandling om kvinnor och satanism:

Citera
I en pågående doktorsavhandling i religionshistoria studerar Per Faxneld hur kristen svartmålning av kvinnor som ”djävulens kön” har fått ny innebörd av feministiska satanister. Han är en av forskarna som medverkar vid en konferens om satanism i västerländsk kultur som Stockholms universitet är med och anordnar.

Att Eva var den som tog emot den förbjudna frukten av ormen i lustgården sågs av kyrkan som ett tecken på att hon var särskilt mottaglig för Satans ränker. Men feminister började under slutet av 1800-talet att göra motläsningar, där Satan i själva verket gav upplysning åt kvinnan som sedan spred den vidare till hela mänskligheten. Kvinnans särförhållande till Satan blev då något positivt och kraftgivande, och ett uppror mot ett patriarkat symboliserat av Gud fader.

http://forskning.se/pressmeddelanden/pressmeddelanden/kvinnansomdjavulensutvalda.5.e19e3cd13279eb708c8000974.html
Ju äldre desto bättre.

Utloggad 123hopp

 • Stammis
 • Antal inlägg: 377
SV: Kvinnan som djävulens utvalda
« Svar #1 skrivet: oktober 20, 2011, 09:08 »
"Ju äldre desto bättre" - säger du? Jo, det hela med patriarkaliska myten om Eva, Satan och deras äpplen är gammalt misförstånd. Judiska propagandister omarbetade kanaaneiska initiatoriska myten föreställande Gudinnan av Liv-och-Död, hennes Livträd och väktare i form av en dragon eller gigantisk orm. Hennes hjälte (hero) brukade få ett äpple som tecken på tillträde till hennes paradis. Enligt tex Robert Graves, Adam var ursprungligen en legendarisk hjälte av Edomiter. Originella versionen av denna historien kan man rekonstruera från många analoger i hela Medelhavsområde och längre bort. I denna jordiska paradis fanns inte så mycket plats för nån himmelsk gud. Tvärtom, det var gudinnorna som Isis eller Aphrodite (eller häxorna i Norden?), som visiterade Honom däruppe.

Utloggad supergeten

 • Avslutat konto
 • Gode
 • Antal inlägg: 1 397
SV: Kvinnan som djävulens utvalda
« Svar #2 skrivet: oktober 20, 2011, 09:46 »
Personligen finner jag Adams första fru, Lilith, som den mest intressanta att fundera kring...

Utloggad Piankhy

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 463
SV: Kvinnan som djävulens utvalda
« Svar #3 skrivet: oktober 20, 2011, 10:04 »
"Ju äldre desto bättre" - säger du?


"Ju äldre desto bättre" är mitt allmänna valspråk. Det är inte direkt knutet till just den här posten. Kolla mina andra inlägg så ser du att valspråket hänger med hela tiden, oavsett ämne.

Ju äldre desto bättre.

Utloggad 123hopp

 • Stammis
 • Antal inlägg: 377
SV: Kvinnan som djävulens utvalda
« Svar #4 skrivet: oktober 20, 2011, 15:32 »
Oups... ibland tar man ett motto för en kommentar, sorry. Och med Lilith (Lamia; Lamasztu, etc.) den
bibliska storyn faktiskt visar sin inkonsekvens. Eva - motpart till Lilith, inte skulle vara en fysisk kvinna men också en "daimon" med skillnaden att representera motstående goda krafter. Vidare, det fanns en regel att en "daimon" skulle vara bunden till en särskild plats i naturen. Topografiska koordinater av Evas paradis och Liliths "oparadis" gick mestadels förlorade.

Så är det inte i folksägner av Grekland, Ireland eller i Norden. Grekiska herdar brukade undergå hemligt giftermål med nymfer kallade "neraida" i moderna tider. Iriska fiskare kunde göra detsamma med sjöjungfrur och nordiska skogsverkare med olika skogsrå. All detta för framgång med respektive aktiviteter ute i naturen. Nu återstår en fråga vilken naturväsen döljer sig bakom Satan regerande på häxornas sabbater. Grekisk Pan kunde vara ett givet val.

Sen 1966, när Carlo Ginzburg publicerade hans "Witchcraft and Agrarian Cults in the Sixteenth and Seventeenth Centuries", tillkom många böcker i ämnet. Men ändå, "djävulen" vill inte visa sig för oss i dennes alla motbjudande detaljer. Jag har mina föraningar vad som döljer sig bakom denna etiketten. En gång under tiden studerade jag varulv-sägner och kom till resultat att de var anställda hos häxor för att avskräcka utomstående från att inkräkta på häxornas sakrala territorier. Ledare av en varulv-band kunde imo kvalificera sig utmärkt till en roll av en sån "djävul", som "dansade" med häxorna.

 

Utloggad Karlfredrik

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 346
SV: Kvinnan som djävulens utvalda
« Svar #5 skrivet: oktober 21, 2011, 11:34 »
Den "svartaa mässan" med även kvinliga anhängare går tydligen tillbaka till tidig medeltid. I USA dfinns det idag satanistföreningar.
Satan - ursprungligen "åklagare" tycks stamma från den persiska Mithra eller parserkulten ursprungligen känd genom Zarathustra eller Zoroaster.
Under medeltid hade ansågs kvinnorna även ha en postiv mottaglighet för andlighet, många helgonlegender om "bedjande jungfrur" som orsakade ett mirakel, exempelvis en fransyska som under tidig medeltid fick hunnerna att vända om endast genom bön.

Utloggad Mats Hansson

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 806
SV: Kvinnan som djävulens utvalda
« Svar #6 skrivet: oktober 21, 2011, 12:57 »
Under medeltid hade ansågs kvinnorna även ha en postiv mottaglighet för andlighet, många helgonlegender om "bedjande jungfrur" som orsakade ett mirakel, exempelvis en fransyska som under tidig medeltid fick hunnerna att vända om endast genom bön.

Är den heliga Birgitta ett utslag av detta? Hennes uppenbarelser verkar ju ha accepterats ganska förbehållslöst inom den romerska kyrkan på 1300-talet. Hon gjorde väl inga mirakel, egentligen, utan redovisade mest vad hon drömt, eller?

/Mats

Utloggad 123hopp

 • Stammis
 • Antal inlägg: 377
SV: Kvinnan som djävulens utvalda
« Svar #7 skrivet: oktober 21, 2011, 13:53 »
Angående Mithra, Zoroaster eller Satan. Det är svårt att diskutera såna personifikationer som främjar sig mera och mera från deras naturella ursprung, under tidens gång. IMO Början på det problemet med kvinnlig djävulens utvalde ligger i ett fenomen av tre olika kvinnliga naturer eller energier, som kan särskiljas ute i naturen. Det härskar en "jungfrulig" energi på våren, "födande kvinnans" energi finns det i naturen på sommaren. "Änke-energin" finns omkring på hösten och under vintern. Såna simpla observationer och allegorier kunde ligga bakom treeniga gudinnors gestalter - som t.ex. keltiska Brigit. Och ursprungligen gudinnorna var egentliga ägare av olika territorier och deras produktivitets potential. ( C.f. "Sovereignty Goddesses" i Irland och keltiska Britanien och deras giftermål med klanledare eller kungar)

Hur var det egentligen med vår syn på kvinnor? - Vi kunde se små flickor som kompisar under några lek. Sen vi ledde dem upp till altaret för att ta till äkta maka. NB Många tidiga kyrkor blev lokaliserade just på platser där manlig (yang) och kvinlig (yin) energin hade umgänge som resulterade i en "dionysiac" livsenergi - det egentliga startplatform för alla livsformer. Därför bonder brukade dölja hostian i munnen för att dela det med alla djuren hemma. OK. Sen vi hade kids från våra kvinnor och... det var allt; vi t.ex. blev dödade i nån strid. Så vi lämnade kvar föråldrade kvinnor som blev så småningom dragna till territorier där en ensam änke-gudinna regerar.

"Vi är vad vi äter" säger några. Men imo vi är mera som territorier inom vilka vi lever och rusar omkring. En gång studerade jag territoriella förankringen av grekiska Sfinxen. Mt.Sphinx bredvid Thiva (Boiotien) heter numera Mt. Phagas (Devourer`s Mountain). Just det. Sfinx - ursprungligen väktare av Liv-och-Död Gudinnas
hemligheter, började symbolisera dennes "usel" sida. Vad som föds i naturen på våren blir liksom upslukad tillbaka in i sfinxens mun på hösten. Här kommer vi problemet med häxorna på spåren. Kristnade människor delade häxans gestalt i två separata halvor och helt enkelt glömde att hon också förde nytt liv tillbaka till byn på våren.


Utloggad Boreas

 • Gode
 • Antal inlägg: 5 477
SV: Kvinnan som djävulens utvalda
« Svar #8 skrivet: oktober 24, 2011, 23:12 »
Enligt den 'stora Torah' blev Lilith skapad efter Adam. Men, eftersom hon var 'högfärdig', ville 'ligga över Adam' ledde det till osämja, varefter Lilith 'utförde trolldom (magi)'  varefter hon 'flög i luften', blev en 'demon' och 'försvann'. Därefter gjorde G-d en 'god kvinna till Adam' - kallad Eva. Lilith blev sen make till den högfärdiga ängeln 'Sama-El' -  senare kallad Asmodeus och Satan...
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Kungsune

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 424
Kvinnan som djävulens utvalda
« Svar #9 skrivet: juni 09, 2012, 20:38 »
Var och såg sci fi filmen prometheus och sökte så klart lite bakgrundsinfo om honom. Verkar ju onekligen som om även prometheus delvis är samma mytologiska element som satan. Han fjättrades vid ett berg som straff från gudarna för att han gav kunskapen om elden till människan. Herakles får guldäpplen som tack för att han fritog honom. Vad tror ni?

Utloggad Boreas

 • Gode
 • Antal inlägg: 5 477
SV: Kvinnan som djävulens utvalda
« Svar #10 skrivet: juni 09, 2012, 22:26 »
Den gamla irska legenden om Macha kan kanske supplera historien om hur antikens kvinnor - av högre börd och/eller samhällsfunktion - blev stigmatiserade eftersom krigskultur och patrikalsk teosofin tågade in i Egypt, Libya, Grekland och Rom. Med Caesar nådde dödskulten också till norra Europa - och under Påvedömmet erövrades sen såväl England och Skotland, som Tyskland, Be-Ne-Lux, Polen och Ryssland - innan man på 1000-talet kan slutföra erövringen av Nord-Europa genom att få kontroll på Danmark och Östersjön, varefter man  kunde undertvinga dom gamla kungadömen norr om Östersjön och Finska Viken.

När främmande härskare tog skulle ta makten över ett land blev dom gamla ätterna - och deras idealer - stigmatiserade, ändrade och ersätt, med nya säder, ordningar och lagar. När dom patrikalska teosofier tar över blir antikens kvinnliga ledare och myndighetspersoner satt åt sidan - och ersätt av män.  Under tiden får dom gamla kvinnliga idealen från naturfilosofin och fruktbarhetriternas tid tjäna som exempel på att kvinnor var "vilda" eller "mentalt undermåls". Annars blev den kroppsliga friheten som ibland präglade dom gamla festivaler, baccanalier, hovfester och helgemål kallad "villfarelser", "avguderi", "blasfemi" eller "djävulsdyrkan".

Minoiska festivaler, romerska Baccanalier, grekiska Dionysosriter och s.k. Mitras-dyrkan hade alla en avslappnad   relation till den nakna sanningen om såväl hög som låg. Samma inslag av personlig närhet/intimitet tycks ha försiggått i dom rysska och skandinaviskja samhällen, fram till vikingatiden - då man fortfarande levde i regioner, som "ätte-grenar" i en inter-regional gemensamhet, typ "nation", där alla kommer från samma "stam". På en sådan bakgrund kan man kanske förstå att antikens kulturer - med kungahus, adel och allmoge förbundet i familjegrenar och släktskap.

Antikens kulturer värkar haft två parallella och självstyrande strukturer - en kvinnlig vs. en manlig. Adliga kvinnor (jungfrun, muser, vestalinnor, etc.) styrde alltså div. kvinnliga makt-pyramider, vart män inte hade vare sej tal- eller rösträtt. Dom kvinnliga dignitärer hade den gång samma grad av självständighet och frihet som deras manliga kolleger - vilka i många fall var bröder och kusiner. Uppfattar man 'stammen' som en storfamlij utvecklar kvinnorna i gemensamhet sina egna yrken och kulturella traditioner - vart dom har full koll och kontroll. Så länge denna kulturform får leva i frid - och inte militäriseras - kan kvinnorna mycket väl vara en anförande kraft i samhällets ekonomiska, kulturella och politiska helhet.

När dom antika samhällen invaderades och erövrades förlorades antikens sociala styrka och enhet, eftersom man bröt dom gamla (adliga) familjbanden mellan gårdarna, bygderna, regionerna och rikets gemensamma stamfamilj - bland kungafamiljens kvinnliga lärde, dignitärer och överhuvuden. Sen dess har minnen efter dessa 'gydjor' eller 'godinnor' blivit starkt förvridna - som i tillfället av 'dom sex helliga kvinnorna' - också kallad "muser", "gratier", "noaider" och "nornorna". Under det latinska namnet "häxor" blev dom som man vet 'fritt villt' under den kulturepok då alla kvinnor fick lära sej lyda den nya tidens Guds - och hans bud om att vara mannen underdanig i ett och allt...
   
http://www.simplesite.com/Her-Story/91982699
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad 123hopp

 • Stammis
 • Antal inlägg: 377
SV: Kvinnan som djävulens utvalda
« Svar #11 skrivet: juni 10, 2012, 11:27 »
Det där med kungliga familjers kvinnors ställning i antiken är intressant problematik. Prästinnor till
"suveränitats gudinnor" (Sovereignty Goddesses) som personifierade gudomlig potential av ett land var ibland äldre systrar till tron-pretendenter från en kunglig familj. Från Egypten känner vi såna storsyrror som makar till
gud Amun. Längre fram deras kraft blev kanske neutraliserad genom äktenskaper mellan syskonen.

När det gäller Oidipus som ville bli kung av Thiva (Thebes, Grekland); hans träff med Sfinx gällde kanske en ceremoni av tron-pretendenters gallring. Efter hans korrekta svar på gåtan om varelsen med fyra, två och sen tre ben under livets gång, - Sfinxen störtar i ett avgrund och dör. Men ett myt-fragment från Thiva har det att
Herakles slängde Sfinxen - hans syster, nerifrån stadsmuren till döds. Och man påminns om detta tills idag. Där nere i Thiva finns tomma platsen efter Herakles sportstadion och strax till syd från detta ligger förorten Sfakia.

På detta vis, kulten av Livets och Döds Gudinnan i Thiva blev likviderad. Utom de namnen - Sfakia, Mt. Phagas
(Mt. Sfinx) har vi Medeon (Stad av Härskarinnan) bakom detta berget, där prästinnor (kvinnliga pirater på Kopais-sjön enligt senare utsago) av Gudinnan huserade. Japp; några sten finns kvar och... kanske något subtilt hängande i luften. Men detta kapellet där nere? Jo; det är helgat till Zoodochos Pigi - Liv-givande Källan, men det är en annan historia.

Utloggad Henrik Andersson

 • Novis
 • Antal inlägg: 12
SV: Kvinnan som djävulens utvalda
« Svar #12 skrivet: augusti 25, 2012, 23:01 »
En präst förklarade för mig att de kristna ansåg att kvinnor hade lättare att föreldas av satan pga att de ansågs vara svagare än männen.
Och varför bränner man häxor. Jo enligt principen ont ska med ont fördrivas.