Författare Ämne: Var "gudarna" fordom människor?  (läst 3348 gånger)

Utloggad Karlfredrik

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 346
Var "gudarna" fordom människor?
« skrivet: maj 09, 2012, 12:34 »
Om vi tar upp Euhemeros teori att gudarna en gång varit människor - vad talar för detta?
I några fall tror jag detta kan stämma, en hövding eller präst upphöjs till gud - som i Rimberts Vita Anscari där svearna säger att om de vill ha en extra gud sö finns kung Björn?
Människor upphöjdes ju också under sin livstid till Gudar, Alexander den store till exempel.
Jag fascineras av den klassiska skepparhistorien om kejsar Nero som önskar bli romersk gud men får nej av prästerna-
Då erbjudwer sig (enligt myten!) en german honom plats i den nordiska mytologin mor motprestation i silver.
Nej,jag tror inte den är sann,men ger intressanta tankeassosiationer

Utloggad Boreas

 • Gode
 • Antal inlägg: 5 477
SV: Var "gudarna" fordom människor?
« Svar #1 skrivet: maj 09, 2012, 19:22 »
Här beror det på vad man lägger i begreppet "gud"/"gudar". Syftar det ursprungligen på ledande familier/personer/positioner inom stammen/nationen - med deras kungliga/adliga attribut, eller KAN det hela bero på rena symbolfigurer/fantasifigurer? Är dom talrika bileten och statyer av dessa idol baserade på naturbaserade ideal eller på övernaturliga varelser - som dom beskrivs först i dom mosaiska religionerna?

Den vindrikkande "guden"/"goden" kan kanske vara ett exempel det går att diskutera - eftersom han går igen i olika kulturer - från Oden till Dionysos:

http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Roman_head_of_Dionysos_(Prado_E-70)_01.jpg
http://www.english.imjnet.org.il/htmls/popup.aspx?c0=13149&bsp=13058
http://www.metahistory.org/images/AmberDionysos.jpg
http://vinogruin.blogspot.com/2011/06/falernervinen-dionysos-gave-til.html
http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Dionysus_Sarcophagus.jpg
http://mythagora.com/bios/dionysos.html

Vad är relationen mellan dom symboler man hittar hos antikens överhögheter och medeltidens kungar?
http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Dionysus.jpg

Silvanus/Silanos - Tor med hammare, skärv och vinthund/garmhund?
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Silvanus.png

Oden som portvakt - fanns gamla statyer av Nordens antika idoler, precis som ikring Medelhavet?!
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostfold/1.6755075
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad 123hopp

 • Stammis
 • Antal inlägg: 377
SV: Var "gudarna" fordom människor?
« Svar #2 skrivet: maj 09, 2012, 22:34 »
Ta till exempel Grekland innan den olympiska religionen kom. Från Pausanias kan vi se att i början Zeus i Olympia föreställdes som ung man stående bakom tronen, med Hera sittande på. Var det Zeus eller egentligen Herakles som stod där? "Herakles" ("Berömd i Heras tjänst") kunde vara i början samma titel som senare "hero". Och varje "Herakles" ("hero") skulle kanske delvis representera den verkliga Zeus, levande i Himlen? Därifrån kunde en ekvation komma att Herakles (eller en annan lokal hero) var Zeus (senare Zeus son) av staden (polis) xyz. Vid delphiska oraklet lokala bondekvinnan (Pythia) brukade falla i trans, som Ploutarchos förklarade som besittning genom Delphyne - den lokala formen av Gaia. Men med "Pythia" menade man också att den kvinnan trädde in i rollen som makan till Python, vilkens ben var gömda i tripoden, vid Pythias tron.  Man kan citera många andra exemplen visande att det fanns hierarkin av odödliga väsen, inom vilken människor kunde agera som lokala kanaler för gudomliga krafter. När Euhemeros säger att gudarna var fördom människor så missar han kanske meningen med denna hierarkin och dennes förankring i specifika lokaliteter?

Men Euhemeros också kunde ha ett annat ärende med hans bon-motte. - Många filosofiska skolor brukade förmå människor att söka efterlikna gudarna... 
 

Utloggad 123hopp

 • Stammis
 • Antal inlägg: 377
SV: Var "gudarna" fordom människor?
« Svar #3 skrivet: maj 10, 2012, 21:46 »
P.S. Generellt sett, det var heroer som hade kortaste vägen till gudarnas värld. Herakles undergick transformation och blev en av olympiska gudomligheter. Väg av Dionysos till Olympos började också på liknande sätt - som avkomma av Zeus och en dödlig kvinna - Semele. Trophonios var Lebadean hero, son av Apollo och Epicaste (se "The Dictionary of Classical Mythology"- Pierre Grimal). Hans orakel vid Lebadea (Boiotia) ligger i måleriska kanjon av floden Kria (förr: Herkyne), där man kan fortfarande urskilja några grottor, som användes i proceduren. I slutet av hans karriär började han kallas "Zeus Trophonios". Det finns tyvärr inga förklaringar angående denna transformation.

Om filosofer undergick initiation av heroiska typen har jag inte funnit nån direkt information. Men initierade filosofer skulle faktiskt "stå" på gudarnas sida, när det gäller deras livssynsätt och leverne.

Utloggad Henrik Andersson

 • Novis
 • Antal inlägg: 12
SV: Var "gudarna" fordom människor?
« Svar #4 skrivet: augusti 25, 2012, 23:05 »
Med lite god vilja kan ju alla människor som lever vidare efter döden vara gudomliga....

Utloggad 123hopp

 • Stammis
 • Antal inlägg: 377
SV: Var "gudarna" fordom människor?
« Svar #5 skrivet: augusti 26, 2012, 10:04 »
Det där med avlidna, som hjälper deras avkomma att kontakta naturväsen för att säkra avkommas välgång,- det är imo en äldre ide än en gud som gör som behagar honom. (Bön av Spartiater säger - "Do unto me, what you think is best"") Men kanske fanns det en mellanlänk i form av enväldiga härskare? Men då kommer vi till en konklusion att gudarna ursprungligen var produkter av stora stater. Efteråt, de kunde vandra vida omkring och imponera på svaga försvarlösa stammars eliter.