Spontant funderar jag...
Kvinnans och mannens sociala ställning i olika samhällen genom tiderna har nog växlat i och med hur deras omvärld såg ut.
Dåligt med föda och många människor på liten plats kan ha gjort att människan försvarade sig och sitt. Då kvinnan ofta ammade och var gravid blev det männen som försvarade och gjorde räder. Men det är ju inget som säger att de kvinnor som inte var gravida och de kvinnor som inte hade barn också var med på räder och krig under forna tider.
När jordbruket introducerades och människan blev mer bofast med jord att odla och att ha djur, blev det än viktigare att försvara sitt revir från andra. Det blev vanligt att hävda sig mot inkräktare och främmande folkslag. Av naturliga skäl blev det ju mest mannens syssla, men kvinnor fanns säkerligen också.
I och med att mannen framstod som den som skyddade och såg till att marken inte kom i orätta händer blev det viktigt att få söner som i sin tur skulle ärva jorden och bevara den för kommande släkter.
De stora fadersreligionerna föddes, med en fader, en härskare, en herre. Och där är vi än i dag. Vår kultur idag är annorlunda men på många håll i världen är detta jordbrukande och djurhållande revirtänkade kvar. Kristendomen, Islam och Judendomen och säkerligen många fler, där kvinnans sociala ställning bygger på dessa gamla traditioner.