Författare Ämne: Varav kommer ordet "Europa"?  (läst 4854 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Varav kommer ordet "Europa"?
« skrivet: december 09, 2011, 11:30 »
Varav kommer ordet "Europa"
Sture Linner nämner grekiska "eury" brev och "op" se, altså "bredögd" eller "vittskådande" (Sture Linnér:Europas födelse,Borås 1991 sid 19)
Men varför skulle europeer kallas "vittskånande?"
Linnér förkastar  semitiska "ereb" solnedgång, afton - tyska "Abendland"

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Varav kommer ordet "Europa"?
« Svar #1 skrivet: december 09, 2011, 12:57 »
Wikipedia förklarar det så här:

Citera
Etymologin till namnet Europa har olika förklaringar. En uppfattning är att ursprunget härrör från den grekiska mytologin där Europa (grekiska: Ευρώπη) var en fenicisk prinsessa, känd för sin skönhet, som tillfångatogs av Zeus i tjurform. Hon togs till ön Kreta, där hon blev mor till Minos. För Homeros var Europa Kretas mytologiska drottning. Senare blev Europa ett begrepp för Greklands fastland, och runt 500 f.Kr. hade betydelsen sträckts till att inkludera även länderna norr om Grekland.
Den grekiska termen Europa härleds från de grekiska orden för bred (eurys) och ansikte (ops). Bred har varit epitet för jorden självt i urindoeuropeiska religioner. Andra hävdar dock att ordet fått en överförd betydelse i grekiskan, och ursprungligen kommer från ett semitiskt ord, det vill säga det akkadiska ordet erebu, som betyder "solnedgång".[10] Som betraktat från Mellanöstern går solen ned över Europa. Asien tros också komma från ett akkadiskt ord, asu, som betyder "soluppgång", då solen går upp i öst, ifrån det perspektivet i Asien.[11]
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Sindre

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 007
SV: Varav kommer ordet "Europa"?
« Svar #2 skrivet: december 09, 2011, 13:14 »
Ja, du misstolkar sambandet. Europa är inte döpt efter européerna utan tvärt om. Och landmassan är döpt efter en mindre landmassa som är döpt efter en mytologisk figur.

Kanske på samma sätt som Skandinavien kan vara döpt efter jaktgudinnan Skade. Inte för att skandinaver är duktiga på jakt utan för att landmassan är döpt efter en mytologisk figur.