Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Ny 1700-talsdeckare på TV idag

Författare Ämne: Ny 1700-talsdeckare på TV idag  (läst 8741 gånger)

Utloggad Piankhy

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 463
SV: Ny 1700-talsdeckare på TV idag
« Svar #20 skrivet: december 05, 2011, 12:37 »
Idag kommer ytterligare ett avsnitt:

Citera
Svensk kriminalserie från 2011. Avsnitt 7 av 10. Flera döda barn hittas i en av de väldiga högar av avföring och skräp som kantar Stockholms stränder. Dåådhs undersökningar leder honom till Stora Barnhuset, men där påstås liken vara okända. Bland de barn som är intagna på Barnhuset väljs ett som ska utföra dragningen i Nummerlotteriet, en populär tillställning där stora pengar står på spel. Och till Dåådhs sorg och vrede tvingas han inse att när det handlar om tusentals riksdaler är ett litet barns liv av ringa värde.
http://www.tv.nu/p/11120521002200svt1--p

Det här får en ju onekligen att fundera på hur smutsigt Stockholm egentligen var vid denna tiden. Var det verkligen så att "väldiga högar av avföring och skräp" kantade Stockholms stränder?
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Sven lagman

 • Avslutat konto
 • Gode
 • Antal inlägg: 1 138
SV: Ny 1700-talsdeckare på TV idag
« Svar #21 skrivet: december 05, 2011, 22:29 »
Ja, så var det säkert. Inför den unge Karl XI:s första besök i Malmö 1673 skulle han rida huvudgatan "Den lange Adelgade" fram till slottet. På den relativt lilla tomt där dominikanerklostret legat invid gatan bortforslade magistraten hundratals vagnslass av orenlighet strax innan kungens besök. Inför kriget 1676 beordrade Malmöhus befälhavare att alla dynghögarna utanför slottet måste grävas bort eftersom kanonerna på slottsvallarna inte hade fritt skottfält. Går vi tillbaka till början av 1500-talet hade nattmannen/rackaren en egen port i stadsmuren mot stranden, Rackarporten. Här fördes varje natt vagnslass med toalettgödsel som stjälptes av på stranden med stora berg som följd. Står du utanför Malmö Centralstation och väntar på bussen ska du inte önska dig tillbaka i tiden - du kommer du att finna dig stående mitt i detta latrinberg. :-\

Utloggad Mats Hansson

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 806
SV: Ny 1700-talsdeckare på TV idag
« Svar #22 skrivet: december 06, 2011, 08:34 »
Läste just för några månader sedan om nummerlotteriet i Herman Lindqvists bok om Gustav III ("Gustavs dagar"), så det var ju kul att det kom upp här, och att manus-författarna inte var helt ute och cyklade. Nummerlotteriet pågick mellan mitten av 1770-talet och ända fram till 1840 och var ett sätt att dra in pengar till statskassan, det var ju ständigt kris i statens kassakista på den tiden. Det var tidvis omåttligt populärt jippo, men många drabbades av speldjävulen och blev ruinerade på kuppen. Det var dragning var tredje onsdag på slottsbacken (en inramning som jag dock inte skymtade i TV-programmet), ett stort hjul snurrades. De prominenta hade sittplatser på en tribun, men stora massor utanför på slottsbacken tittade på, mycket fylla var det också. Det fanns många system att spela och att vinna, även ganska stora belopp. Barn från Stora Barnhuset förrättade dragningen, iförda vita handskar och ögonbindel.

Det stämde också det där med de unga giftasvuxna kvinnorna, som utsågs (femtio stycken) av landshövdingarna. Vinsten motsvarade c:a tre månadslöner för en piga, och fem sådana lyckliga vinnare drogs bland dessa unga kvinnor. Självaste Carl Michael Bellman var några år sekreterare för nummerlotteriet, han fick jobbet bl.a. tack vare en fyndig vers (som finns återgiven i Herman Lindqvists bok) om lotteriet i sin ansökan, en vers som uppskattades. Men han tröttnade på det jobbet och sågs så småningom inte alls till på sin arbetsplats.

/Mats

Utloggad Adils

 • Veteran
 • Antal inlägg: 802
 • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Ny 1700-talsdeckare på TV idag
« Svar #23 skrivet: december 06, 2011, 12:23 »
Jag tycker att det är en fantastiskt bra produktion och kommer att köpa den direkt om den släpps på dvd.
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Piankhy

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 463
SV: Ny 1700-talsdeckare på TV idag
« Svar #24 skrivet: december 27, 2011, 13:17 »
Så slutade denna serie (åtminstone för den här gången). Betyget blir gott, den har varit spännande, mustig och någorlunda realistisk.
Sista avsnittet var dramatiskt med intriger, kidnappning och onda anslag. Dessutom fick vi se några av avigsidorna och följderna av den handel som pågick med Kina under regi av Ostindiska kompaniet.
Ju äldre desto bättre.