Författare Ämne: Kvalitetslyft på gång av FMIS  (läst 10741 gånger)

Utloggad Jan Owe

  • Stammis
  • Antal inlägg: 351
Kvalitetslyft på gång av FMIS
« skrivet: oktober 17, 2010, 17:03 »
Ett efterlängtat kvalitetslyft är nu på gång av FMIS - och senare även av Bebyggelseregistret och Kulturmiljöbild.
Se vidare på K-blogg (http://www.k-blogg.se/2010/10/14/kvalitetslyftet-nu-ar-vi-pa-gang/).
Jag är säker på att alla FMIS-användare har sett texten "OBS. Fritexterna är inte kvalitetssäkrade. Information kan saknas eller vara felaktig." Och inte sällan har man upptäckt fel - eller sett att information saknats. Men det är ett gigantiskt material att gå igenom så vi får se hur långt man kommer i denna omgång. En fråga man kan ställa sig är hur vi FMIS-användare bäst kan bidra till kvalitetslyftet.

Utloggad Ola Nilsson

  • Medlem
  • Antal inlägg: 67
SV: Kvalitetslyft på gång av FMIS
« Svar #1 skrivet: oktober 17, 2010, 19:00 »
Tänk om man kunde skapa en länk mellan FMIS och ett diskussionsforum, tex Arkeologiforum. På forumet skulle det då finnas en tråd för varje post i fornminnesregistret. Alla som hittar fel, vill kommentera eler diskutera just denna fornlämning kan skriva ett meddelande som blir tillgängligt dels via arkeologiforums normala sökrutiner, och dels vi länken på fornsök.

Alternativt kunde man istället för forumsformatet göra en wiki-liknande applikation där alla som vill kan bidra och skriva om varje fornlämning.


Utloggad Jan Owe

  • Stammis
  • Antal inlägg: 351
SV: Kvalitetslyft på gång av FMIS
« Svar #2 skrivet: oktober 17, 2010, 23:50 »
Jag kommer att tänka på "Mina samlingar" på Historiska museet (http://mis.historiska.se/mis/sok/start.asp), men mer undrar jag över varför man skulle ha mer än 1,7 miljoner trådar (för det är väl så många poster det finns i FMIS?). Att lägga till information om en fornlämning kanske kan vara möjligt via någon slags wiki-liknande applikation (eller typ Platsr, eller som sagt "Mina samlingar".) Men uppdatering av FMIS-information måste göras av myndigheterna (Raä, länsstyrelser och andra med behörighet). Däremot måste vi som hittar fel enkelt kunna rapportera dessa - och de på myndigheterna som granskar felrapporter måste enkelt kunna använda det vi rapporterar in (efter kvalitetsgranskning).

Utloggad Anders Strinnholm

  • Stammis
  • Antal inlägg: 145
    • Arkeologisk Museum UiS
SV: Kvalitetslyft på gång av FMIS
« Svar #3 skrivet: oktober 21, 2010, 08:27 »
Du har rätt att det är ett gigantiskt material det handlar om i FMIS och det blir inte mindre om man lägger till BBR och KMB. Vad det gäller FMIS kommer det finnas ett fokus på fasta fornlämningar framför andra lämningskategorier samt att det främst kommer inrikta sig på gamla slaskar som Övrigt och Sammanförda lämningar då dessa inte är vidare lätta att söka på och förstå i systemet. Det kommer nog för en överskådlig framtid finnas en massa brister i informationen men vissa av de värsta hoppas jag att vi skall kunna åtgärda. Vi hoppas också på lite sikt komma igång med en länkning mellan KMB och FMIS/BBR vilket kommer berika materialen i samtliga av systemen.

Utloggad hsu

  • Stammis
  • Antal inlägg: 297
    • http://www.henriksummanen.com
SV: Kvalitetslyft på gång av FMIS
« Svar #4 skrivet: oktober 21, 2010, 22:10 »
Eftersom jag jobbar med att se hur RAÄ kommer att arbeta med webben i framtiden bevakar jag denna tråd med stort intresse!

Utloggad Anders Strinnholm

  • Stammis
  • Antal inlägg: 145
    • Arkeologisk Museum UiS
SV: Kvalitetslyft på gång av FMIS
« Svar #5 skrivet: december 21, 2010, 08:54 »
Nu finns en lägesrapport på K-Bloggen
http://www.k-blogg.se/2010/12/21/digitala-julklappar/

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Kvalitetslyft på gång av FMIS
« Svar #6 skrivet: oktober 12, 2011, 09:03 »
Man glömmer så fort. Det var bara 7 år sedan (tror jag) som man som amatörarkeolog hade ett mödosamt arbete framför sig när man skulle kolla upp lite fornlämningar. Antingen fick man sitta vid mikrofilmsprojektorn i ett länsmuseum, och kolla på deras fornlämningskartor. Eller, om man hade tur(?) att bo i Stockholm och kunde åka in till det allra heligaste dvs. Fornlämningsregistret, efter att först ha bokat tid, och kunde kolla i registerböcker, kartor och pärmar. Sen kom man hem med en massa anteckningar, och en del fotostatkopior (som man fick betala avgift för). Och svor över att man bara tagit kopia på RAÄ Bromma 63:1 men glömde 64:1.

Sen kom en tid när man hörde ryktas att hela fornlämningsregistret var digitaliserat i form av ett system som hette FMIS, och som man kunde nå via nätet. Super! Problemet var bara att det endast var proffsen som fick tillgång till detta system, så man fick fortsätta ett tag till att fara till Stadsmuseet eller RAÄ. Viss frustration - när skulle alla få tillgång till FMIS?

Sen kom Fornsök efter något år, för alla, det började ljusna i tunneln. Nu kunde man verkligen börja leta efter lämningar var som helst i Sverige. Men kartfunktionen sög. Något avtalstjafs med Lantmäteriet gjorde att vi amatörer inte fick tillgång till någon "riktig" karta, det var var väl Eniro-länk eller något sådant, om jag inte minns fel.

Sen kom en vettigare kartfunktion även för oss, och det började se riktigt bra ut. Men lite buggigt var det, och kartorna blev inte så roliga när man zoomade ordentligt.

Sen kom vektoriserade kartor, nu började det bli proffsigt även för oss oproffsiga. Kul!

Nu, 2011, vill jag bara passa på att tacka alla som jobbat med det här, på RAÄ och kanske andra ställen också. Fornsök funkar riktigt bra nu, och det är ett så stort lyft för oss amatörarkeologer att det går knappt att beskriva. Inte minst märks det här på forumet, när vi raskt kan slänga in länkar till vilken liten obetydlig fornlämning som helst i Sverige, och alla läsare direkt kan få tillgång till exakt var lämningen ligger, och vad som rapporterats om den av våra inventerare. Bra jobbat!

/Mats
P.S. Inte att förglömma också Historiska Museets genomarbetade sök-tjänst, och alla andra bra projekt på länsmuseer för att göra vårt kulturarv tillgängligt på nätet för oss alla. Keep up the good work!

Utloggad Malin

  • Medlem
  • Antal inlägg: 24
SV: Kvalitetslyft på gång av FMIS
« Svar #7 skrivet: oktober 17, 2011, 17:43 »
Mats - jag jobbar med FMIS och jag måste också tänka tillbaka ibland för att komma ihåg att det faktiskt hänt en hel del. Kul och bra att du har nytta av Fornsök (det finns alltid mer att utveckla men skönt att höra att det funkar). Vad gäller utveckling kommer vi ett tag framöver mest att fokusera på att bygga en bättre funktion för registrering (den nuvarande är gammal och trög) men kanske blir det lite skruvande även på Fornsök. På sikt kanske någon av de idéer som kommit upp i den här tråden kan bli verklighet. Just användargenererat material är något vi själva funderat kring.
That´s why we became archaeologists in the first place - because we get to play pretend for months at a time until we have to be serious and write papers. (McCaffrey/Lackey)