Författare Ämne: Lindesnär och Vättern och vikingar i traditionell rysk folksång?  (läst 3405 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
En polsl-dansk forskare , professor Rozniecki, hävdar att namnet Ledenec i den ryska folksången om Solovej betyder Lindesnäs vid mottala, och Veter betyda Vättern. Han menar att sången handlar om Ingvar Vittfarnes härtåg i Gårdarike på 1000-talet (Se: Per Gustavi: Sveavälde; Birka och Vreta Kloster,Vadstena 1983 sid 90-91)
Men, är inte tolkandet av ortnamn mycket osäkta? Även om Solovej seglar från sin gård Ledenec till Kiev med 30 skepp, är väl likheten även osäker?

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Lindesnär och Vättern och vikingar i traditionell rysk folksång?
« Svar #1 skrivet: oktober 12, 2011, 15:32 »
Solovej = solo väg = enkelriktad färdriktning – och så var det ju för Ingvar.  Solovej är alltså en känning för Ingvar - eftersom hans resa bara gick i en riktning.

Ledenec vet vi ju alla vad det betyder, lädernackar – och dessa bodde vid Mottala, just vid Lindesnäs – så även det namnet ser jag som solklart! Lädernackarna från Lindesnäs!

Vetern är ju lika klar som de båda andra namnen, bara lite avkortat. V står helt korrekt för Vättern, etern pekar på radiosändningarna från Vätterns strandlinje, alltså v-etern = Vättern! Solklart det med! (Ryska folksångare hade förmågan att se in i framtiden).

Något annat du ville ha hjälp med?  8)

Thomas
Historia är färskvara.