Författare Ämne: Folkvandringstiden  (läst 2864 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Folkvandringstiden
« skrivet: oktober 05, 2011, 09:51 »
Folkvandringgstiden kring 400-500 e Kr var onekligen en dramatisk tid.Men folkvandringar från norr förekom ju så tidigt som på 200-talet f Kr
Numera anser man väl att de germanska folkvandringsstammarna, goter,kimbrer, teutoner,longobarder,vandaler m mfl kom från norra delen av Tyskland, nuvarande norra Polen och Jylland.
Men,jag kan inte låta bli att undra - var dessa folk nomader på järnåldern, och vad kunde dce leva av. Plundring så det räcker åt 100 000-tals personer  personer var väl knappast ett alternativ?
Och transporter, att frakta så många med oxkärror genom Europa måste ha varit i gigantiskt företag?

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Folkvandringstiden
« Svar #1 skrivet: oktober 05, 2011, 11:13 »
Germanerna var inte nomader under romersk järnålder, men däremot så flyttades bosättningarna med någon eller några generationers mellanrum, så att flytta måste i och för sig ha tett sig som något helt normalt.

En första germansk "folkvandring" måste ha skett i förromersk järnålder, eftersom keltiska stammar och den s. k. "Nordwestgruppe" intill dess hade bott i nuvarande Tjeckien och större delen av Tyskland som romarna fann bebodda av germanska stammar (framgår både av arkeologi och ortnamn). Kanske var teutonerna och kimbrerna en utlöpare av detta som kom så långt söderut att de uppmärksammades av romerska källor.
Nästa folkvandring inträffar ca 150-250 e kr då goterna vandrar ned från norra Polen till Ukraina. Troligen är de s k "markomannerkrigen" att tolka som en sidoeffekt av denna folkomflyttning.

Sedan kommer de "klassiska" germanska folkvandringarna ca 375-570, och omedelbart efter dessa den ännu större slaviska folkvandringen, som av någon anledning är mycket mindre känd, då de slaviska stammarna expanderade över ett enormt område från Trieste till Moskva och från Elbe till Peloponessos (som delvis avfolkats av de tidigare germanska folkförflyttningar).

Vad beträffal logistiken när det gäller stora folkförflyttningar i oxkärror så är den uppenbarligen hanterbar. Kom ihåg att så sent som på 1800-talet så förflyttade sig hundratusentals människor ännu längre sträckor i betydligt besvärligare terräng på just det sättet. Jag tänker då främst på "Voortrekers" i Sydafrika på 1830-talet och expansionen från Missouri till amerikanska västkusten ca 1850-1870.
Faktum är att man fortfarande kan se hjulspåren efter prärievagnarna på sina håll längs "the Oregon Trail" och "the Humboldt Trail" där de moderna landsvägarna inte följt den gamla sträckningen.