Författare Ämne: Hur utvecklade var de, eller kan de ha varit?  (läst 2763 gånger)

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
Hur utvecklade var de, eller kan de ha varit?
« skrivet: september 28, 2011, 23:12 »
Hur förhåller man sig egentligen till fyndmaterialet när man lägger fram sina  sina teorier om hur utvecklade folk var förr i tiden? Är det särskilt logiskt att per automatik utgå från att de äldsta kulturerna nödvändigtvis måste ha varit "primitivare", baserat på den relativa fyndfattigheten? Att det blir färre (och rustikare) fynd ju längre tillbaka man kommer torde ju vara oundvikligt. Finns det till exempel bevarade artefakter som ligger i paritet med grottmålningarna i Altamira? Hoppas ni förstår var jag vill komma med detta, är en smula trött...... ;)
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Hur utvecklade var de, eller kan de ha varit?
« Svar #1 skrivet: september 29, 2011, 09:17 »
Är det särskilt logiskt att per automatik utgå från att de äldsta kulturerna nödvändigtvis måste ha varit "primitivare", baserat på den relativa fyndfattigheten?

Nej, det är inte logiskt, och det är nog ingen seriös arkeolog heller som har den utgångspunkten idag.
Förr ansåg många att utvecklingen varit helt linjär dvs. människan har konstant blivit alltmer avancerad, tekniskt, konstnärligt, socialt osv. Detta är nog fortfarande den populära inställningen vid "kafferumsdiskussionerna" bland de som inte är speciellt intresserade av forntiden. Numera är arkeologer dock på det klara med att det hela tiden funnits brott i denna uppåtgående kurva. Färdigheter har "glömts bort" ibland, samhällen har gått tillbaka, skingrats eller försvunnit, konstnärliga traditioner har upphört. Grottmålningarna du nämnde är ju ett bra exempel. Ett annat kan vara Clovis- och Solutréen-traditionernas fina flinthantverk, som ju tycks överglänsa det mesta som produceras i flintväg under många årtusenden därefter.

http://en.wikipedia.org/wiki/Clovis_point
http://en.wikipedia.org/wiki/Solutrean

/Mats