Författare Ämne: Arkeologi i svensk kontra dansk wikipedia  (läst 7448 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Arkeologi i svensk kontra dansk wikipedia
« skrivet: augusti 11, 2011, 09:52 »
Jag är förvånad över skillnaden på dansk och svensk wikipedia. Till exempel finns följande text under
Citera
völva
i den danska versionen men inte i den svenska:
Citera
Arkæologiske levn
 
Genstandne fra en vølves grav i Köpingsvik, Öland. Der er en 82 cm lang jernstav med bronzeornamenter og en model af et hus på toppen, en kande fra Persien eller Centralasien, og en bronzekeddel fra Vesteuropa. Liget var iklædt bjørnepels, og var begravet i en skibssætning, der også indeholdt ofrede dyr og mennesker. Fundet er i dag udstillet på det svenske nationalmuseum i Stockholm.Skandinaviske arkæologer har udgravet omkring 40 forskellige stave i kvindegrave; de er normalt blevet fundet i rige grave, der også indeholdt andre kostbare gravgaver. det tyder på, at vølver som regel tilhørte samfundets øverste lag.[20]

Et eksempel på en sådan grav stammer fra Fyrkat i Danmark, der også er den rigeste grav, der kendes i området.[21] Hun var blevet begravet i en vogn, hvor hjulene var blevet fjernet, men var kun iklædt en enkelt lang kjole. Omkring tæerne havde hun ringe, hvilket tyder på, at hun ikke havde haft fodtøj, da hun blev begravet. Hun havde et hovedspænde fra Gotland, der kunne bruges som beholder. Ved fødderne var der en æske, der indeholdt forskellige objekter; fx uglegylp og små knogler fra fugle og pattedyr. Hun havde også fået en pung, som indeholdt frø fra bulmeurt, der hvis de kastes ind i et bål kan udvikle en mildt hallucinerende røg. Graven indeholdt også en lille sølvamulet, udformet som en stol. Denne type amulet kendes også fra andre kvindegrave. Desuden var der en række andre genstande, der stammede fra Finland og Rusland.[22]

 
En pendant af sølv fra Hagebyhöga, udstillet på nationalmusseet i Stockholm.En anden rig kvindegrav er Oseberggraven fra Norge. Den indeholdt ligene af to kvinder. Den ene var sandsynligvis en meget fornem kvinde, mens den anden var en træl, der var dræbt i forbindelse med begravelsen. Flere af genstandene i graven kan forbindes til sejd og vølver, fx en stav af træ og cannabisfrø i en pung.[23]

Omkring år 1000 blev en anden vølve begravet sammen med rige gravgaver i Hagebyhöga i Östergötland. Udover sin stav fik hun bl.a. heste, en vogn og arabiske bronzekander med i graven, samt en lille pendant af sølv, der var udformet som en kvinde med et stort halssmykke. Denne figur er blevet fortolket som Freja (den mest fremtrædende vølve af alle) med Brisingamen om halsen. [24]

I Birka blev en vølve og en kriger begravet sammen. Over dem var der placeret spyd, hvilket tyder på, at de var blevet dedikeret til Odin.[
Eftersom en del av de omnända fynden gjorts i Sverige,borde de väl ha ett visst intresse även för svenska läsare?

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: Arkeologi i svensk kontra dansk wikipedia
« Svar #1 skrivet: augusti 11, 2011, 21:00 »
Vad det gäller gravarna från Köpingsvik på Öland så var det en man och en kvinna som brändes i ett skepp. Askan har jag för mig delades i två gravar (Köpings socken RAÄ 59:3 och RAÄ 59:4). Björnpälsen (som har tolkats som tänder och klor från isbjörn!) kommer från en annan grav vid Köpingsvik (kommer tyvärr inte ihåg vilken), så det måste ha blivit en sammanblandning av gravarna i artikeln.

Skrev inte "Populär arkeologi" en intressant artikel om just detta ämne?

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: Arkeologi i svensk kontra dansk wikipedia
« Svar #2 skrivet: augusti 11, 2011, 21:31 »
Fel av mig. Det var inte "Populär arkeologi" som artikeln var med i, utan "Viking Heritage magazine". Artikel är delad i två delar och finns i nr 3, 2004 på sidorna 3-6 och nr 4, 2004 på sidorna 21-24. Artiklarna är skrivna av Neil Price och heter "Viking-Age Sorcery".

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: Arkeologi i svensk kontra dansk wikipedia
« Svar #3 skrivet: augusti 11, 2011, 21:37 »
Här är en länk till de två artiklarna.
http://www.dark-ages.be/asgard/forum/volva.pdf

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Arkeologi i svensk kontra dansk wikipedia
« Svar #4 skrivet: augusti 12, 2011, 00:31 »
Jag är förvånad över skillnaden på dansk och svensk wikipedia. Till exempel finns följande text under  i den danska versionen men inte i den svenska:Eftersom en del av de omnända fynden gjorts i Sverige,borde de väl ha ett visst intresse även för svenska läsare?

Så är det tyvärr i allt för många fall. Man får i regeln kolla dom engelska, tyska, danska och norska sidorna - också när man slår upp på ämnen som främst gäller Sveriges historia. Man undrar ibland om Sveriges historiska akademier är mer konservativt självmedvetna och försiktiga än vad gott är...?

Neil Price skal ju ha honnör för att han griper tag i ämnet och profilerar dom politisk riktiga uppfattningar om 'völvor och hexor', vilket iofs. återspeglas i danska Wiki. Tråkigt dock att konstatera att man kan omdöpa kvinnliga härskarstavar - från ett 40-tals nordiska kvinnogravar - å definiera dom som "völvstavar" och deras bärare till 'völvor' - i betydelsen 'kvinnliga magiker'.

Teorin om 'kvinnliga magiker' är i sej själv mycket lös.

En HELT annan sak är att dom begravda kvinnorna i fråga har fått en monarkisk spira (scepter) med sej i graven. I kontext med deras mycket rika gravgods är det givet att vi här talar om kvinnliga 'härskare' - typ drottning eller hertiginna. Hade dessa högst speciella stavarna legat i en rik mansgrav hade man givetvis gett honom titeln 'herskare' eller 'småkung'. När man her om året hittade ett 'äpple och spira' (av järn) från 300-talet, på Pallatiner-höjden i Rom,  kunde man även påstå att det hade hört till kejsare Maxentius, den sista, hedna kejsaren av Rom. Varför skall då mycket rika, kvinnlig bärare av härskarstavar vara 'magiker'?!

Dom nämnda gravarna från Fyrkat, Hageby höga och Oseberg innehåller givetvis kvinnliga härskare, typ drottningar, hertiginnor eller jarlkvinnor. Dom dekorerade järnstavar man hittat från ett 40-tals kvinnogravar i Norden är omisskännligt lika dom spiror ("härskarstavar") man hittar hos nord-europeiska kungar och drottningar genom hela medeltiden - och enda in i våra dagar. Varför skal man då beskriva herskarinnorna från Oseberg, Fyrkat och Öland för 'völvor' - vilket är något ganska annat?  ::)

Völvor eller drottningar?
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PSF-scepter.png
http://www.youtube.com/watch?v=K9RS-lM_Bqk



“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Arkeologi i svensk kontra dansk wikipedia
« Svar #5 skrivet: augusti 12, 2011, 08:52 »
Betr. huvudfrågan: Man måste ju komma ihåg här hur wikipedia är uppbyggt och fungerar. Det bygger ju helt på frivilliginsatser. För ett mindre språkområde som svenska eller danska så blir ju mängden experter (=tillräckligt kunniga) som har viljan och tid att avsätta betydligt färre än på engelska wikin. Det gör att kvaliten blir ojämn mellan olika uppslagsord och olika fackområden, och olika länders versioner av samma uppslagsord. Det kan räcka med en ensam duktig entusiast med gott om fritid för att lyfta ett helt område. Tittar man på vilka som författat olika artiklar känner man ofta igen samma idoga signatur på flera olika sidor inom ämnesområdet.

Det finns ju alltså ingen som styr upp att lyfta de olika nordiska wikipediorna till samma nivå. Jag är inte förvånad att det är stora skillnader, och att en dansk sida skulle kunna innehålla mer information från svenskt område än den motsvarande svenska wikipedia-sidan.

/Mats

Utloggad Emund Slemme

  • Veteran
  • Antal inlägg: 976
    • Fra romertid til vikingetid
SV: Arkeologi i svensk kontra dansk wikipedia
« Svar #6 skrivet: augusti 13, 2011, 09:42 »
I kontext med deras mycket rika gravgods är det givet att vi här talar om kvinnliga 'härskare' - typ drottning eller hertiginna. Hade dessa högst speciella stavarna legat i en rik mansgrav hade man givetvis gett honom titeln 'herskare' eller 'småkung'.

Interessant problemstilling. Har du nogen eksempler på kvindelige herskere i vikingetid?

Jeg er kun bekendt med ét sted i Danmark, hvor der er fundet en såkaldt værdighedsstav. Staven er fra mands- & skibsgraven fra Ladby på Fyn, der er dateret til tidsrummet år 900-925.

Værdighedsstaven – en slags scepter (kongeembedets insignier) var et symbol på retten til at kalde sig konge og som i vikingetid kun menes at være brugt af medlemmer af en kongefamilie.

Utloggad Emund Slemme

  • Veteran
  • Antal inlägg: 976
    • Fra romertid til vikingetid
SV: Arkeologi i svensk kontra dansk wikipedia
« Svar #7 skrivet: augusti 13, 2011, 09:44 »
For de interesserede vises her udsmykningen (gribedyr) på stavens håndtag -

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Arkeologi i svensk kontra dansk wikipedia
« Svar #8 skrivet: mars 04, 2014, 22:33 »
Interessant problemstilling. Har du nogen eksempler på kvindelige herskere i vikingetid?


KF nevner jo noen her oven (Fyrkat, Köpingsvik, Oseberg). Andre er nevnt i min lille utredning i tråden "Spor etter völver?".

Forøvrig er det jo funnet en rekke slike staver i Skandianvia. Flere har hus-symboler på toppen av spiren og hører til kvinnegraver. Nærmere begrepebne 'hus-frue' og 'adelshus' - er det svært at komme.

Forøvrig viser utbredelsen at denne verdigheten har hatt regional karakter - hvorfor vi får sammenligne de angjeldene myndighetspersoner med lensherrer og lensfruer, aka hertuger og hertuginner.
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Arkeologi i svensk kontra dansk wikipedia
« Svar #9 skrivet: mars 14, 2014, 16:22 »

Værdighedsstaven – en slags scepter (kongeembedets insignier) var et symbol på retten til at kalde sig konge og som i vikingetid kun menes at være brugt af medlemmer af en kongefamilie.

Her er det desverre ikke mulig å se detaljerne på stavens fot og hode. Finnes det et bilde med bedre oppløsning?

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”