Om jag förstår dig rätt Boreas, så menar du att de stora jordbruksslätterna i Västergötland och Östergötland var bosatta av svear?
I princip. ja.
Med dagens mängd av arkeologiska fynd och biokemiska analyser är det på högan tid att ta reda på dom ekonomiska och kulturella förutsättningar som utvecklat det här landet - sen istiden. Nu är det relativt klart att vi i nord-västra Europa har två typiska 'jordbrukskulturer' - på var sin sida om Öresund - den danska/kontinentala respektive den svenska/skandinaviska.
Nu tog det sin tid innan klimat, jordmån och landhöjning tillät att ett större antal jordbruk kunde etableras. Dom paleolitiska människor som först kunde sprida sej ikring Östersjön fick alltså utveckla en ekonomi baserad på fiske-, fångst och jakt. Därnäst fick deras 'kusiner' - jordbrukarna - slippa till på dom släta och näringsrika ytorna, så hela landskapen blev befolkat, nyttjad och kultiverad.
Nu är väl Gotland och Karlsö bland dom äldsta bosättningar - vilket ger mening åt folknamnet 'gotar/götar' som en fiske-, båt- och handelskultur. Sen finns väl - som tidigare nämnt - en av dom tidigaste jordbruken på Öland, vid sidan om dom bördiga markerna i södra Sverige. Det tyder på att dom två grupperna hade (hatt) ett gemensamt 'etniskt' ursprung.
Nu började visst ett specialiserat lantbruk - i Sverige och Danmark - för snart 7.000 år sen. Dom tidigaste ytor som steg ur havet och blev bördiga fanns givetvis i södra Sverige - vilket betyder Gotland/Öland och dom högre elevationer av Blekinge, Skåne, Halland och Götaland. Dom var alla isfria redan innan Yngre Dryas, fast större områden fortfarande låg under vatten då fiskebruken började systematisk odling. Möjligen var det orsaken till att Uppland kom att framstå som jordbrukarnas huvudområde, eftersom stora, mineralrika och skogfria slätter här steg upp ur Mälaren och omedelbart kunde nyttjas till odling.
Med en symbios av fiskare, jord- och skogbrukare blev ju landskapen norr om Öresund en riktig bördig och rik del av Europa;
http://www.youtube.com/watch?v=_OtcPZpu8g4http://www.youtube.com/watch?v=b5_qaJPuD9AFrågan är nu om arkeologin kan kalibrera mätningarna och berätta vilka av landets forntida gethus, åkerlappar och fäbodar som var 'äldst'. I det hänseende håller jag nog fortsatt en femma på traktbägarna från Öland...
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,3266.msg37227.html#msg37227