Fanns det inte en kvinnlig härförare i Bråvallaslaget?
Jovisst - Vebjörg hette hon visst och var en av två "kjempesvære" skjoldmöar som kom från Vendland och gick med i Harald Hildetanns läger. Dessa två kämpade såvidt jag minns alltid tvåsams och hade ett stort ry som krigare.
På Bråvalla stod dom kvar till slutet då dom fick gå upp emot självaste Starkrad. Det blev något av en match, där Starkrad tappade hakan efter att den värsta sköldmön huggit av honom käken. Lyckligtvis kan författaren betrygga oss om at Starkrad fixade problemet - genom att bita över skägget och således behålla käken - medan han kontrade attacken, övervann dom kvinnliga svärdmästrarna och med det vann slaget för norra alliansen, där leddes av svearnas hertig Sigurd, med tillnamnet Ring.
Sammansättningen av Bråvalla beskriver rätt bra vilka land som enades i en allians mot det nya, papistiska romerväldet som under 700-talet trängde in i norra Tyskland, Holland och södra England. Dom marina styrkor vi kallar 'vikingar' har alltså ett gemensamt upphov i 700-talets nordiska kungahus.
1968 hittades en kvinnograv öst i 'Vendland' (Suontakka) där det dök upp
två osedvanligt präktiga slagsvärd med "keltisk djurornamentik" från vikingtiden. Då får man ju - åter igen - vissa tankar om gehalten i dom kungasagor som faller en del nutida svenskar så tungt för bröstet.
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,4373.msg47255.html#msg47255