Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Maktens män bär rött

Författare Ämne: Maktens män bär rött  (läst 2714 gånger)

Utloggad Piankhy

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 463
Maktens män bär rött
« skrivet: april 19, 2011, 15:14 »
Historikern kekke Stadin har kommit ut med en bok om hur maktens män uttryckt sig genom sina kläder under olika historiska skeden.

www.svd.se/kultur/.../det-ar-skillnad-pa-slips-och-slips_5838551.svd

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/carlssonbokforlag/pressrelease/view/ny-bok-maktens-maen-baer-roett-529525

Här är en föreläsning av Kekke Stadin på SVT-s UR-samtiden

http://www.ur.se/id/163420

Citera
Genom vårt sätt att klä oss talar vi om för omvärlden vilka vi är. Genom kläderna kan vi välja att sticka ut, utstråla makt eller smälta in. Mäktiga män klär sig i rött. Napoleon var den sista makthavaren som bar röd kostym, medan Fredrik Reinfeldt nöjer sig med en slips. Men signalen är densamma. Med historikern Kekke Stadin.
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Leif

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 814
 • http://lipoptena.blogspot.com/
  • Älgflugornas herre
SV: Maktens män bär rött
« Svar #1 skrivet: april 20, 2011, 10:55 »
Rätta mig om jag har fel men rött (och blått om jag inte missminner mig) är väl två färger som är svåra att naturfärga. Därför är det inte konstigt om de genom sin ovanlighet blir exklusiva och en statusmarkering i sig.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Adils

 • Veteran
 • Antal inlägg: 802
 • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Maktens män bär rött
« Svar #2 skrivet: april 20, 2011, 13:06 »
Purpurfärgen som togs från purpursnäckan under antiken var helt förbehållen kejsaren om jag inte minns fel. Karmosinrött som fås från sköldlusen är tydligen också väldigt dyrt och krångligt att framställa. Blått får du bl.a. från vejde och det är inte så svårt att få tag på.

Hilsen fra Farstein Teljepass/Adils
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Sindre

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 007
SV: Maktens män bär rött
« Svar #3 skrivet: april 20, 2011, 13:29 »
Jag får ofta höra det där om att blått skall vara svårt att färga, och det må vara sant om riktigt mörkt blått (läs svart), men som Adils skriver så får man en fin duvblå färg av vejde.
Vad jag förstått så kan man också få intensiva röda färger av svamp, men det betyder ju inte att det var allmän kunskap.