Nu är det ju inte bara att gräva ut.
För det första krävs det tillstånd från länsstyrelsen för att utföra en arkeologisk utgrävning. För det andra så kostar det ordentligt med pengar att utföra en utgrävning på ett vetenskapligt sätt, samtidigt som de ekonomiska vinsterna uppenbarligen är begränsade. Därför utförs arkeologiska utgrävningar nästan enbart vid kommersiell exploatering av mark (då det är lagstadgat att fornlämningar ska undersökas innan de tas bort) och inom ramen av forskningsprojekt, oftast drivna av ett universitet, museum eller riksantikvarieämbetet. Pengarna som finns tillgängliga för sådana projekt, framför allt från stiftelser och donationer från företag och privatpersoner, är begränsade. De flesta universitet har knappt råd att hålla seminariegrävningar för sina studenter, än mindre utföra stora komplexa undersökningar av viktiga fornlämningsområden.
Markradar är bara en av flera metoder som går att använda för att undersöka en fornlämning utan att gräva ut den. Tyvärr så är de flesta väldigt dyra att använda, så de används endast sporadiskt inom svensk arkeologi. Man måste komma ihåg att dagens arkeologi är starkt prispressad. Exploateringsgrävningar utförs oftast under stor budgetpress där man hela tiden blir tvungen att rationalisera bort dyra vetenskapliga analyser och tidskrävande arbetsmoment. Att få medel vid en upphandling till markradar är i stort sett omöjligt. Time Team har en tv-programsbudget och ett eget team som redan har den teknik som behövs, så det är inte representativt för arkeologin i stort.
Sen kan de olika typer av georadar som finns än så länge inte ersätta utgrävningar. Den data de ger är ofta svårtolkad, och de fungerar väldigt olika bra beroende på vilken sorts lämning man undersöker och de geologiska förutsättningarna (vissa sorters marker ger bättre resultat än andra).