Författare Ämne: Hur stor andel bevarade artefakter från medeltiden?  (läst 2349 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Hur stor andel bevarade artefakter från medeltiden?
« skrivet: februari 23, 2011, 13:36 »
Peter S Wells gör en gissning att bara 1% av alla artefakter från medeltiden finns bevarade i museer,kyrkor,privata samlingar och i arkeologiska forskningsinstitutioner
(Wells,Peter S: Från barbarer till änglar,Stockholm 2008 sid 150)
Då finns förmodligen ännu mindre kvar från vikingatid och järnålder. Är det inte lite tunnt material att göra en tolkning av livet på den här tiden?

Utloggad Sindre

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 007
SV: Hur stor andel bevarade artefakter från medeltiden?
« Svar #1 skrivet: februari 23, 2011, 13:44 »
Jo, egentligen. Men vad ska vi annars utgå ifrån?

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Hur stor andel bevarade artefakter från medeltiden?
« Svar #2 skrivet: februari 23, 2011, 17:59 »
Vad gäller forntiden måste man kanske vidga begreppet "artefakter" till att också gälla fasta spår i marken och landskapet, om det inte ska bli helt meningslöst. Den bild som låter sig tecknas av livet under förhistorien är ju främst den materiella delen - och endast i stora drag. Hur folk bodde, vad de åt, om de sysslade med jordbruk och boskapsskötsel osv.

Den immatriella delen av deras liv är ju betydligt svårare att komma åt arkeologiskt. Vad de tänkte, hur de talade, gudar de dyrkade, enskilda händelser och - som vi sett i diskussionerna om svearna - politiska överbyggnader, sammanslutningar och skeenden. Därför blir väl de tidigaste skriftliga källorna nästan absurt viktiga här. Egentligen ett lite tråkigt faktum att man måste väga varje ord på guldvåg och ifrågasätta varenda mening i stackars Beowulf, Snorre och andra.

/Mats

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Hur stor andel bevarade artefakter från medeltiden?
« Svar #3 skrivet: februari 25, 2011, 21:53 »
Ett bra exempel på hur stor del av de materiella föremålen från förhistorien som försvunnit är gjutformarna till folkvandringstida reliefspännen som hittats på Helgö.

När man publicerade materialet 1972 hade man hittat fragment av gjutformar till åtminstånde 211 olika reliefspännen. I hela Sverige hade man då bara hittat 50 reliefspännen, och 45 i Norge. Inga av de spännen man hade hittat matchade någon av gjutformarna exakt. Så helt plötslig hade man hittat, från en enda tillverkningsplats, bevis för mer än dubbelt så många spännen än de man kände till från två länder.
Och inte bara de, när man delar upp gjutformsfragmenten i grupper baserat på stilistiska grunder så har man bara hittat spännen som tillhör samma grupp som 1/4 till 1/3 av materialet. 3/4-2/3 av de sorters reliefspännen som tillverkats på Helgö har alltså aldrig påträffats någonstans, och existerar inte i det arkeologiska materialet.