Kanske dags för någon Sveaskolist att lista geografin för Svearnas makt år 0, 300, 700, 1000 osv, där Svear betyder endast folk från Uppland som en maktelit. Där dessa övermänniskor , härstammande från gudar, styr alla andra..
Eftersom kunskapsglappen är enorma, så är det ju en ganska lätt uppgift. Inte så mkt besvärande fakta att behöva ta hänsyn till.
År noll. Sjörfarare i Ötersjön. Antagligen ett antal stödjepunkter runt om Östersjön, även på Ö och S stranden (Swinemünde/Swinouscie?). Men tyngdpunkten N havsviken Mälaren. Täta kontakter med grannar, inkl Götaland, redan nu.
År 300
Samma? OM man tror på något slags östgötskt Exodus till Wielbark, är det möjligt med ökad sveanärvaro i Östergötland, Östanstång. Naturen hatar tomrum. Vill minnas att man i raderna av fornborgar kan se leder inåt/norrut även i Östergötland.
År 700
Senast mot slutet av 700-talet har man en lugn politisk situation runt Mälaren, vilken möjliggör etablerandet av Birka.
Senast samtidigt vet vi att man tar tribut av (troligen) kurerna. Vi kan räkna med att giftermål mellan stormanna/kungaätter, enstaka militära initiativ och allianser på olika grunder etc,leder till en skiftande politisk karta.
Inte att ett land härskar över ett annat, á la 1700-tal, utan att lojaliteter mellan härskare utkrävs och bryts. Förmodligen kan kungamakten över svearna innehas av både sveakungar och utsocknes, t ex danska, skånska eller götska kungar.
För de härskande skikten är släktskapen över landgränserna väldigt vanligt.
Kulten i Uppsala når en särställning inom Svealand, kanske även ut i övriga Norden, eller delar därav.
Huruvida Uppsalakungen, eller någon annan kung, hade makten över hela riket hängde nog ihop med förmågan att komma överens med de jarlar som styrde över de olika landen/landskapen.
År 1000
Den relativt lugna vikingatiden övergår i en långt mer orolig medeltid. Kungamakten växlar ständigt, många kungar dör "på jobbet". Konfliktens huvudfåra är antagligen mer mellan den nya kristna synen på ett rike vs. gammal hävd, än mellan svear och götar. Även om det innebär att den kristna "falangen" är mer götisk än den andra, impulserna kommer trots allt från SV...
Min gissning är att dagens (lokal)patriotism är ganska irrelevant när man ska försöka förstå 1000-talets människor.
De politiska ledarna var fast etablerade i alla delar av nuv. Sverige, medan krigarna följde sin hövding, mer än sin folkgrupp.
Att götarna kunde acceptera förleden Svea- i namnet på riket som växte fram, är nog inte konstigare än att polska eller mexikanska katoliker accepterar att påven bor i det italienska Rom.
Minsann, inom ett par timmar blir det jullunch. Ber att få önska alla damer och herrar en fröjdefull jul.