För att "slott" som koncept inte finns innan renässansen.
Vad vi vet är att här finns 'palats' och 'residenser' för kejsare och dylikt under romartid. Samtidigt vet vi att här inte finns några källor som beskriver ett slott innan Tre Kronor byggs på 1200-talet.
Nu finns det knappt utförliga skriftkällor innan den tid. Det innebär att vi INTE vet om begreppet, byggnaden och institutionen knuten till uttrycket 'slott' fanns innan dess.
Någonstans får man ha tagit modellen till konceptet "Tre Kronors Slott". Det idikerar att liknande begrepp och institution funnits förut - även om det inte bevisar något. Men frånvaron av bevis är fortfarande inget bevis på frånvaro - annat än i föreställningars värld...
Innan dess bygger man det man kallar för "hus", alltså representativa sten- eller tegelbyggnader utan större försvarsfunktion (tex Alsnö hus och Folkungapalatset i Vadstena), eller borgar.
En kungsgård där kungen bor behöver inte ha ett slott.
Slottet hör i allmänhet till där den centrala administration befinner sej - gärna i samband med ett kungligt hov och dito hallar. Om ett sådant fanns i Sigtuna eller Uppsala under järnåldern VET vi inget om.
I syd-östra Norge satt kungen på Borg - vid Hafslunden - i det nuvarande Sarps-borg. Hur vida det däri fanns ett slott VET vi inte - men det går (givetvis) inte utesluta.
Visst finns det fornborgar. De har generellt sett en mur, mer sällan en vall.
Ligger fornborgen på mitten av en kulle har den redan en naturlig vall omkring sej.
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Raseborg_castle
Det finns ingenting som tyder på att kungar levde i fornborgar under järnåldern. Ett mindre antal av forborgarna verkar ha varit bebodda, och förefaller då närmast ha varit befästa elitgårdar. Rent teoretiskt skulle dessa kunna vara några sorts "kungsgårdar", men de tillhör romersk järnålder och folkvandringstid, då vi inte vet så mycket om hur eliten var organiserad.
I fall här fanns bebyggda borgar - på högre kullar - med en tillhörande "elit" - så finns det m.a.o. en teoretisk möjlighet för att här funnits en borg med centralfunktioner, där man byggt ett torn eller två och kallat det 'slott'?
För det första byggdes Tre Kronor inte i trä.
Har du rätt i - dom yttre fasader var i sten. Fast allt som brann till grunden 1697 var ju av virke...
Det började som en kastal (alltså ett torn, kanske med en mur runt) i sten. Sedan byggdes det ut till en borg med en inre och en yttre borggård byggd i sten och tegel, med torn i hörnen och ett representativt tegelhus vid kastalen på den inre borggården.
Dom yttre stenfasaderna danande redan från början dom tre tornen:. Här från en sigill anno 1326:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tre_Kronor_(byggnad)
När borgen brann upp 1697 hade man redan börjat bygga om den till ett modernt slott utan försvarsfunktion, och det var denna plan som slutfördes efter branden.
Utifrån vad vi känner till idag fanns det ingenting liknande under järnåldern i Sverige.
Tessins ritning av det
nya slottet fanns väl på plats först efter branden - eller hur?
Om här fanns något liknande inom dom ryska, europeiska och nordiska monarkier som existerade innan och under YJ/MÅ vet vi INGET om - tyvärr. Men det ger oss ingen anledning att
utesluta möjligheten därav - innan någon undersökt saken närmare...