Boreas!
1. Öland ligger inte i något centrum av Östersjön, men i dets SV hörn. Dessutom är det inte möjligt härifrån segla till Nevan på en vecka. Inte en chans för att det är "Götarnas Birca".
Du biter dig fast vid att birca är en enda ort. Du måste förstå och acceptera att det handlar om ett flertal olika orter, som alla är "birca", men också har egennamn.
Du och jag har tydligen inte samma karta. F ö tänkte inte Adam eller hans samtid enligt karta som vi gör. Man tänkte i färdvägar bl a. N om Åland ligger alltså HALSEN (dagens bottenhavet samt Bottenviken). F ö därav bebos kustbanden där av Helsingar. Finska Viken ingår inte i Östersjön vid tiden utan räknas som ett "sund" enl Adam. Adam är felöversatt och ord har utelämnats. Det är nästan som om översättarna velat anpassa Adam till gällande historiesyn. I Östersjön ingår vid tiden heller inte vattenområdena V om (Born-) Holm, och i varje fall inte vattnen V om linjen Själland-Rugen, vilka också av Adam räknas som "sund" längs färdleden.
2. När sätts kyrkans politiska makt och lagstadgade administration, första gången? När får vi kristna lagar i hela Sverige? När blir det gamla hedna Uppsala återuppbyggt som administrativt centrum för hela Svealand - fast numer befolkad av av tyska, franska eller engelska hovgodar - och omtalad som 'biskopssäte?
* Detta sätts för resp enskilt land i dåvarande federation. Tidigast kända nedteckning är Gutalagen, vilken är en landslag. Nästa nedteckning av lag är äldre Vg-lagen, som avser lag för en lagsaga. Gutalagen är knappast anpassad till romersk rätt. Vissa delar av Vg-lagen är anpassad. Det stora genombrottet för den romerska rättsprincipen kommer med Magnus Erikssons landslag 1351.
* Skeendet i de 3 folklanden är omtvistat. Den (Romersk) Katolske biskopen för folklanden kan uppenbarligen inte ta sitt avsedda säte i besittning ca 1120, som avsett. Då har troligen en östkristen (alltså hednisk) biskop kontrollen där, så den Katolske biskopen tvingas stanna i Sigtuna, men detta är kungens stad vilket är en strategisk position. Omkring 1120 börjar troligen den första Katolska kyrkan (Helga Trefaldighet) i trä byggas i Ö Aros, för vid Uppsala är det upptaget. Kyrkan börjar byggas om i sten, vilket skulle kunna sammanfalla med 1164, då ärkebiskopen tillsätts. När den Katolske ärkebiskopen tillsätts, så kan heller inte denne ta avsett ärkesäte i besittning, då Uppsala fortfarande kontrolleras av östkristna, alltså "hedningarna". Först ca 1260 var motstådet övervunnet, vilket manifesteras av att då börjar planeringen inför bygge av domkyrkan, men i Ö Aros. Sedan finns div rökridåer om att Påven gav tillstånd till flytt av ärkesätet etc, men detta avsåg antagligast flytten från Sigtuna till Ö Aros, vilket genast döptes om till Uppsala. Den östkristna katedralen i (Gamla) Uppsala brann, sägs det. Kan den inte ha bränts av katoliker?
Dom första stenkyrkorna på Åland byggdes först efter att Uppsala blivit ärkestift. Innan det låg Åland troligen dött och öde, ända sen förintelsen sommaren 1050.
Du menar väl att Ålands "birca" (saltvik) låg dött och öde. Den där uppgiften om att Ålands "birca" skulle härjats ca 1050 skulle jag vilja att du förklarar närmare?