Författare Ämne: FRA-Nordiskt kontaktseminarium 2004  (läst 8162 gånger)

Utloggad Martin

  • Novis
  • Antal inlägg: 4
    • http://www.arkeologikontakt.com
FRA-Nordiskt kontaktseminarium 2004
« skrivet: april 14, 2004, 13:57 »
FRA – Kontaktseminarium 2004

Kontaktseminariet är en, sedan trettio år, årligen återkommande veckolång samnordisk konferens i arkeologi. Seminariet vänder sig till arkeologistudenter på de nordiska universiteten och högskolorna. Studenterna håller varsitt föredrag med anknytning till årets ämne, deltar i diskussioner och lyssnar på gästföreläsningar (tilltänkta gästföreläsare är Mats Burström, Pelle Lekberg och Kristian Berg).

.

Syftet med seminariet är att ge nordiska studenter en möjlighet att utbyta erfarenhet och kunskap och att förstå och ta till sig de likheter och skillnader som finns inom fältet i de nordiska länderna. Nytt för i år är att även studenter från Island och de olika högskolorna ska kunna delta. De nya  skolor som kontaktats är Gotland, Södertörn, Mitthögskolan, Kalmar och Uleoborg. Seminariet ska hållas i lämplig konferenslokal någon stans i mälardalen.

 Varje deltagare ska få en chans att redovisa sin forskning inför en nordisk publik och kunna få nytta av de olika perspektiv som deltagarna bidrar med.

Seminariet kommer att gå av stapeln under hösten 2004 och arrangeras i år av studenter på Stockholms och Uppsala Universitet i samarbete med de arkeologiska institutionerna på lärosätena. På varje nordiskt universitet finns en kontaktperson som informerar studenterna på sin institution om kontaktseminariet och tar upp anmälningar. Totalt kommer antalet deltagare att uppgå till ungefär femtio personer.

Seminariets namn och tema i år blir ”Arkeologi i vems tjänst?” och ska handla om hur arkeologin förmedlas och vad den har till syfte/samt till vem den riktar sig i dagens samhälle.

Resultatet av seminariet ges ut i en samling essäer som deltagarna skrivit om sina ämnen. Som komplement till det ska vi i år även ha ett diskussionsforum på internet där ämnena dryftas fritt även av studenter som inte närvarat vid seminariet. Vid seminariets slut hålls också FRA:s årsmöte där verksamheten redovisas och kommande års arrangörer utses.

För närvarande arbetar Martin Hansson (huvudarrangör och ekonomiskt ansvarig), Peter Melbin (Uppsala), Kurt Ronnkvist (Uppsala), Charlotta Wiik (Stockholm), Henrik Trulsson (Stockholm) och Johan Roos (Stockholm) aktivt med förberedelserna. Vidare kommer även hjälp på sikt fås från Cecilia Ljung och Lina Marklund från Uppsala samt Magnus Reuterdahl från Stockholm.

Kim von Hackwitz (Stockholm) och Kalle Lindholm (Uppsala) kommer vara garanter från doktoranderna på sina respektive institutioner.
tockholms universitet