Författare Ämne: Strandtomt i Torsåker - 8500 år sen  (läst 2410 gånger)

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
Strandtomt i Torsåker - 8500 år sen
« skrivet: oktober 07, 2010, 01:43 »
Dagens serie av "häpnadsväckande upptäkter" är givetvis inte komplett innan vi fått med Arbetarbladets repportage från en mycket välkommen fynd från Norrlands mesoliter - från Torsåker i Hofors;

Citera


Häpnadsväckande upptäckt

Syftet med utgrävningen var att området skulle tidsbestämmas, när beboddes det av människor, och vilken sorts teknologi använde människorna för att tillverka sina verktyg och vapen. Svaret blev en häpnadsväckande upptäckt.

– Det här området i Torsåker är bland de äldsta boplatserna som hittats från den här tiden i östra Sverige, säger Kjel Knutsson.

Kjel Knutsson har kommit fram till att den täta skogen var bebodd av människor för så långt tillbaka som 8 500 år sedan. Men då var inte området skogsbeklätt utan tillhörde en del av skärgården och den dåvarande strandlinjen. – Vi har hittat skelett från säl som pekar på att stora delar av området var under vatten, säger Kjel Knutsson.

Tillverkade egna vapen

I området hittade arkeologerna även bevis på att de boende tillverkade sina egna jaktvapen och redskap i området. Något som blev bevis för att människor hade en gemensam kulturtradition i hela Skandinavien under den tiden. – Den redskapsteknologin går att koppla i hop med det man funnit i såväl Finland och Norge som Sverige. Kunskaperna har vandrat med människan, de har behållit sina traditioner, säger Kjel Knutsson.


Datering löst

Ett problem som Kjel Knutsson nu lyckats löst i och med utgrävningen i Torsåker är just dateringen av de fynd som hittas Norrlandsregioner.
– Södra Norrland har få undersökta platser och det finns ingen större kunskap om redskapsteknologierna som folk använde då. Men via strandlinjen som gått i Torsåker kan vi nu tidsbestämma teknologins bakre gräns, säger Kjel Knutsson.

http://arbetarbladet.se/nyheter/hofors/1.2299156-torsaker-har-fatt-en-ny-historia

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”