Det verkar som om detta "skumma gäng" kan ha varit neandertalare. Åtminstone har man väl tolkat Varggrottans fynd så.
Fyndåret var 1996. Dengång fanns INGA tydliga, accepterade fynd för paleolitiska befolkningar i det nordliga klimat - medan kvartär-geologin ännu berättade att Östersjön varit under 3-5 km tjockt istäcke under den köldperiod som då kallades "Weichsel/Würm" och tidfästes till åren 120.000 - 10.000 f.n. Därför avvisades rapporten från lokala amatörer - om stenåldersfynd i Varggrottan -helt och hållet som "fri fantasi" av RAÄ's finska kollegor.
Lyckligtvis hade Finlands Geologiska Institut en vaken kvartär-geolog som redan då förstått att Weichsel-tiden inte varit "en ända, ruvande istid", men bestått av ett antal "underperioder" av växlande temperaturer. När fynden klarlagts och Museiverken hursomhelst fått gräva - visade TL-testerna att den geologiska stratigrafin stämde - fyndorten var befolkad i "en värmeperiod för drygt 70.000 år f.n.". Sen blev ytterligare lager ut grävt och rapporten från 2002 ger en tydlig översikt över fynden - där dom äldstas ålder är "minimum 120.000 år".
När ansvariga arkeologer sen skall förklara världen vem dessa mänskor månne varit, så kunde man (dengång) inte hitta något närmare - i tid och rum - än fynden av Heidelberensis och Neanderthalensis från Tyskland. Dessutom liknar endera redskapen på Clacton-teknologin och - voila - så fick dom heta "neander".
Inom evolutionsforskningen har man alltid framhållit att vari sej H. erectus och H. neanderthalis har haft förmågan att utstå arktisk kyla, eller producera den kultur som behövs för att övervintra i ett arktiskt klimat. Fynden i Europa tyder ju på att detta stämmer - det finns inga neanderfynd i arktiska miljön. Det finns m.a.o. inga raka bevis i saken. Därför får man hålla på arbetstiteln "Homo Karijokis", efter fyndplatsen (Karijokis kommun) - om man tänker sej basera analysen på dom föreliggande fakta häller än gamla hypoteser.
Nu vet vi att det faktiskt fanns en verktygsproducerade kultur vis Bottenhavet under Eem-perioden. Fynden från Orsa ("minimum 40.000 f.n.") är i så henseende en klar parallell. Vi vet också att dom levt kvar under senare del av Weichsel-stadialen, fyndlagren i Karijokis har värden på både 30.000 och 15.000 år f.n. I dag vet vi också att det - under denna senare period - flyttat folk till en rad andra orter inom det arktiska område, såväl väster som öster om Östersjön.
Fynd från Weichsel-periodens senare hälft tyder på att såväl Ryssland, som Polen, Tyskland och Frankrike sen 40.000 år sen befolkats av "moderna" människor. Av speciellt interesse är givetvis dom högarktiska fyndplatser - där det nu finns ett antal också från norra Ryssland och ishavet (Pechora, Yana RHS, etc) där man jagade säl och mammutt för 40.000 år sen. (Tyvärr finns det inga spår efter parallella former för säl- och elefantjakt i den tropiska. Teorin att dom 40.000+ år gamla jaktkulturerna vid ishavet har ett knappt 50.000 år gammalt ursprung i det tropiska Afrika, vilar enbart på en gammal
ide, typ hypotes - vars empiri nu tycks smuldra hän i takt med isen på nordpolen...
--
Eftersom Varggrottan var befolkat under denna tid också (!) så borde ju nån torra ställa dom tydliga och objektiva frågor. Sen behövs en aning stringens och explicit konsekvens i logiken för att utreda sammanhanget mellan den paleolitiska populationen i Finland och deras samtidiga öster om Vita havet, söder för Rigabukten och västanom Öresund.
I det sammanhang får även dom paleolitiska fynd från Orsa, Halland, Norge och Danmark en kontext som - de facto - ger en såväl logisk som stringent kronologi...